Покажіть докази: Україна відреагувала на звіт ООН щодо російських військовополонених

Покажіть докази: Україна відреагувала на звіт ООН щодо російських військовополонених

Омбудсман України Дмитро Лубінець не згоден із висновками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні щодо порушення українською стороною прав російських військовополонених і вимагає доказів озвучених звинувачень.

Про це повідомляє ВВС.

Очільниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер під час пресконференції 24 березня заявила, що як Київ, так і Москва винні у порушенні прав та позасудових стратах військовополонених.

Проте українська влада, на відміну від російської, надала міжнародним спостерігачам доступ до місць утримання полонених і розпочала розслідування більшості ймовірних випадків убивства людей, що потрапили в полон.

Доповідь ММПЛУ містить дані про вбивства близько 25 російських та 15 українських військовополонених.

«Ми глибоко стурбовані розстрілом до 25 російських військовополонених і осіб, які ми зафіксували», - заявила Богнер на пресконференції у Києві.

Вона відмітила, що ММПЛУ знає про те, що Україна розпочала розслідування п'яти випадків, що охоплює 22 жертви, але не має даних про будь-які розпочаті кримінальні провадження по цих справах.

За її словами, представники місії говорили з 229 російськими військовими і майже половина з них нібито розповідали про жорстоке поводження.

«Ми також глибоко занепокоєні стратами 15 українських військовополонених після їх захоплення російськими військами у полон. Військові ПВК "Вагнер" здійснили 11 із таких страт», - додала Богнер.

Про якесь розслідування щодо позасудових страт українських військовополонених російською стороною вона не говорила.На початку березня українська влада поширила відеозапис, на якому, як вони заявили, зображено розстріл полоненого українського військового Олександра Мацієвського. На ролику чути, як беззбройний Мацієвський каже "Слава Україні!", після чого по ньому починають стріляти.

Реакція України

Омбудсман України Дмитро Лубінець відповів на заяви місії ООН щодо російських військовополонених.Він зазначив, що висновки місії ООН підтверджують скоєння Росією масових воєнних злочинів в Україні, порушення прав людини та ігнорування норм міжнародного гуманітарного права.

Омбудсмен наголосив, що Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права і відкрита до співпраці з міжнародними організаціями.Що ж до поводження з військовополоненими, то омбудсмен поцікавився доказами провини українських військових.

«Дивно, що під час неодноразових особистих зустрічей з головою місії Матільдою Богнер та постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун жодного разу ними не було порушено питання поводження з російськими військовополоненими. До того ж хотілося б почути беззаперечні факти та аргументи, на яких ґрунтуються висновки місії стосовно ймовірних порушень з боку української сторони», - заявив Лубінець.

Він закликав ООН та міжнародну спільноту тиснути на країну-агресора та вимагати допуску до місць, де утримують українських військовополонених.

«Це Росія злочинно вторглася на нашу землю, вбиває та викрадає українських громадян і досі блокує доступ до наших військовополонених. Масштаби нелюдського поводження та катування приховуються», - нагадав омбудсмен.

Катування у російському полоні

Більшість українських військовополонених розповідали, що, потрапивши в полон, піддавалися тортурам й катуванням з боку російських військових та працівників ФСБ.

«Катування включали побиття, тортури електричним струмом, завдання вогнепальних або колотих ран. Поширеним явищем була імітація страти», - розповіла Богнер.

Один український військовополонений помер від отриманих ран за кілька годин після тортур, йдеться у доповіді. Полонених катували для отримання інформації, залякування, приниження та помсти, зазначається у доповіді.

«Умови утримання багатьох українських військових були шокуючими», - заявила Богнер, уточнивши, що доступ полонених до медичної допомоги був недостатнім або його взагалі не було.

У доповіді також вказано, що п'ятеро українських військовополонених померли під час інтернування через відсутність медичної допомоги.

«Кількість задокументованих випадків тортур та жорстокого поводження під час інтернування та у пенітенціарних установах шокує - понад 84% людей зазнали такого поводження», - сказала Богнер.

Учасники місії опитали понад 400 військовополонених, по 200 людей з кожного боку.

Додатково ММПЛУ вказує на те, що Росія не надала доступу до місць ув'язнення військовополонених, на відміну від України.

Сексуальне насильство на війні

ММПЛУ також підготувала ще одну доповідь - про випадки сексуального насильства, пов'язаного з війною. Експерти ООН зафіксували в Україні 133 жертви сексуального насильства, зокрема 85 чоловіків, 45 жінок та трьох дівчаток, заявила Богнер. Такі дані ММПЛУ вдалося зібрати до кінця січня цього року.

«Жахлива ціна, яку люди платять за війну, також проявляється у випадках сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, який ми фіксуємо з 24 лютого минулого року», - сказала Богнер.

ММПЛУ стало відомо, що 109 випадків, ймовірно, були скоєні військовими, правоохоронними органами та персоналом пенітенціарних установ РФ в окупованих Росією частинах України. 24 випадки, ймовірно, скоїли працівники СБУ, поліції України, українські цивільні чи члени тероборони.

Насильство часто відбувалося над цивільними чи військовополоненими, що перебували під вартою, повідомила Богнер.

 

Читайте також:

Можливо зацікавить

Проспект Волі

У Луцьку перекриють дорогу: коли, де і чому

Військовополонені

Серед військовополонених, яких обміняли, найменше - з Волині. Депутати вимагають визволення більшої кількості краян

Микола не зміг кинути 5 поранених побратимів, а окупанти людяності не прощають

Сирота з Рівненщини не покинув поранених побратимів, хоча міг евакуюватися: історія воїна ЗСУ, якого росіяни стратили в Авдіївці

610 діб мріяв не вмерти в полоні: історія захисника з Волині, який пройшов 5 російських таборів

610 діб мріяв не вмерти в полоні: історія захисника з Волині, який пройшов 5 російських таборів

«Давали кашу з пір'ям, суп із кубиком картоплі та рибу зі всіма нутрощами»: звільнені прикордонники з Волині розповіли про жахіття полону
відео

«Давали кашу з пір'ям, суп із кубиком картоплі та рибу зі всіма нутрощами»: звільнені прикордонники з Волині розповіли про жахіття полону

21 місяці у полоні: на Волині рідні оборонців Азовсталі провели мирну акцію

21 місяці у полоні: на Волині рідні оборонців Азовсталі провели мирну акцію

«Ми його впізнали, хоч і сильно він похудав»: родина звільненого з полону волинянина чекає на нього вдома
відео

«Ми його впізнали, хоч і сильно він похудав»: родина звільненого з полону волинянина чекає на нього вдома

Дружину, доньку та маму вбила ракета у Дніпрі: з полону повернувся захисник Маріуполя

Дружину, доньку та маму вбила ракета у Дніпрі: з полону повернувся захисник Маріуполя

Буданов переконаний, що незабаром відбудеться новий обмін полоненими з Росією

Буданов переконаний, що незабаром відбудеться новий обмін полоненими з Росією