Польща заборонила ввезення зерна та іншого продовольства з України

Польща заборонила ввезення зерна та іншого продовольства з України

Уряд Польщі ухвалив рішення тимчасово заборонити ввезення зерна і десятків інших видів продовольства з України. Постанова набирає чинності з дня її оголошення.

Про це заявив голова партії «Право і справедливість» (ПіС) Ярослав Качинський на з'їзді, пише Уніан.

За його словами, Варшава готова вирішити питання поставок зерна з України через міждержавну угоду.

«Сьогодні Уряд прийняв постанову про заборону ввезення, так би мовити, зерна в Польщу, а також десятків інших видів продовольства (...). Вони перераховані в додатку до цього регламенту (...), від цієї крупи до продуктів з меду, дуже і дуже багато всього», - сказав Качинський.

Глава ПіС підкреслив, що Польща «була й залишається другом України без найменших змін», однак, завданням польської влади є також захист інтересів своїх громадян, а можлива криза в польському селі відіб'ється на становищі всіх поляків.

Він додав, що це рішення прийнято з урахуванням, зокрема, «асиметрії між польським і українським сільським господарством, що випливає як з якості землі, також через набагато нижчу ціну робочої сили в Україні і, нарешті, через те, що там в основному великі площі, а діяльність здійснюється міжнародними компаніями з великою інфраструктурою».

За словами Качинського, про прийняті рішення Польща поінформувала українську сторону і «готова в будь-який момент, можливо, в найближчі дні, почати переговори щодо врегулювання цього питання у вигляді міждержавної угоди». Голова правлячої партії додав, що мова йде про фундаментальні речі. «Польща хоче мати максимально тісні відносини з Україною», але, як він вказав, «польське сільське господарство необхідно захищати».

Міністр розвитку і технологій Вальдемар Буда повідомив, що «відповідно до директивного рішення Ради міністрів» він підписав «Положення про заборону ввезення сільськогосподарської продукції з України». Міністр також розмістив у себе в твіттері скан постанови і додаток до неї.

Заборона вводитися до 30 червня 2023 року і поширюватиметься на наступні види сільгосппродукції: зерно, цукор, сухі корми, насіння, хміль, льон і коноплі, фрукти і овочі, перероблені плодоовочеві продукти, вино, яловичину і телятину, молоко й молочні продукти, свинину, баранину й козлятину, яйця, м'ясо птиці, етиловий спирт сільськогосподарського походження, продукти бджільництва та інші продукти.

Як додав на з'їзді Ярослав Качинський, буде проведена генеральна закупівля імпортованого з України зерна, що лежить в польських елеваторах і складах.

«Буде здійснюватися загальна закупівля зерна, зерна, яке в даний час знаходиться в елеваторах, на складах, з надбавкою - так, щоб мінімальна ціна становила не менше 1400 злотих», - сказав Качинський.

Читайте також:

Можливо зацікавить

З підробленим пенсійним хотів проскочити через волинський кордон, але попав на гроші

З підробленим пенсійним хотів проскочити через волинський кордон, але попав на гроші

Польські протестувальники продовжують блокувати чотири пункти пропуску

Польські протестувальники продовжують блокувати чотири пункти пропуску

Війна дала поштовх: завдяки гранту фермерка з Волині зробила бізнес на виробництві перепелиного м'яса

Війна дала поштовх: завдяки гранту фермерка з Волині зробила бізнес на виробництві перепелиного м'яса

ППО Польщі, Дмитро Кулеба

ППО Польщі може прикривали західні області України

футбол

«Краще б мене назвали к*рвою, а не бандерівцем»: уродженець Волині пояснив, чому змінив громадянство на польське

В чергах близько 500 фур: розповіли про ситуацію на кордоні з Польщею

В чергах близько 500 фур: розповіли про ситуацію на кордоні з Польщею

українські діти в Польщі

У Польщі запровадять зміни щодо навчання українських дітей

смертельна ДТП у Польщі за участю українця

На величезній швидкості врізався у стовп: у Польщі 18-річний українець тікав від поліції і загинув у ДТП

Поляки розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Волинню

Протести на кордоні з Польщею: розблоковано один із пунктів пропуску