Померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ

Померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ

У віці 96 років померла королева Великої Британії Єлизавета II.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на сайт Букінгемського палацу.

У четвер, 8 вересня, британську королеву взяли під медичний нагляд через занепокоєння лікарів станом її здоров’я. Після цього всі діти й онуки Єлизавети II вирушили до замку Балморал у Шотландії, а британський суспільний мовник BBC змінив сітку мовлення.

До слова, в останні місяці ЗМІ повідомляли про проблеми зі здоров’ям Єлизавети II, через які їй було важко пересуватися. У результаті вона не була присутня на низці заходів.

Як передає ТСН, Єлизавета II була однією з монархів, що правили найдовше в історії. Вона зійшла на престол 6 лютого 1952 року, у день смерті її дорогого батька короля Георга VI та правила довгих 70 років. Коронація Єлизавети II відбулася 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві. То була перша коронація британського монарха, яку транслювали на телебаченні.

Початок її правління ознаменувався підйомом оптимістичних настроїв у Великій Британії та країнах Співдружності, після Другої світової війни нова «Єлизаветинська епоха» була, як ковток свіжого повітря. За роки правління монархиня завітала до багато країн, пережила багатьох політичних діячів, прем'єр-міністрів Великої Британії та навіть свого чоловіка принца Філіпа, який помер у квітні 2021 року.

До речі, заміж Єлизавета вийшла 20 листопада 1947 року, а шлюб пари тривав довгі 74 роки. У шлюбі народилося четверо дітей: принц Чарльз, принцеса Анна, принц Ендрю та принц Едвард.

У лютому 2022 року королева Єлизавета ІІ відсвяткувала 70-річчя на троні. Масштабні святкування відбулися на початку червня 2022 року. Її наступником став старший син принц Уельський Чарльз, якому зараз 73 роки.

Наприкінці 2021 року в пресі почали з'являтися перші новини про те, що Єлизавета ІІ має деякі проблеми зі здоров'ям. Лікарі не розповсюджувалися, які саме це були проблеми. Але багато робочих заходів королева вже тоді почала скасовувати. Все частіше замість неї на заходах з'являлися її наступники, члени сім'ї та родичі. Найбільше обов'язків на себе взяв її син Чарльз та онук Вільям.

Лише 6 вересня монархиня вітала свого 15-го прем'єр-міністра Ліз Трасс у Балморалі і вперше за 70 років правління не поїхала на цю важливу аудієнцію до Букінгемського палацу.

Державний похорон королеви Єлизавети II відбудеться на 10-12-й день після її смерті. Піддані матимуть змогу попрощатися з монархинею, труна з її тілом весь цей час перебуватиме у Вестмінстерському абатстві. Після труну з тілом монархині буде доставлено до Віндзорського замку, де Єлизавета II буде похована в каплиці Святого Георгія поруч зі своїм батьком, матір'ю Єлизаветою та сестрою принцесою Маргарет. Після цієї ж каплиці буде перепоховано тіло її чоловіка принца Філіпа.

Можливо зацікавить