Практичні та важливі поради оборони міста від маріупольців

Практичні та важливі поради оборони міста від маріупольців

Джерела води. Варто знати та позначити на карті усі природні джерела питної води, щоб у випадку критичної ситуації не витрачати час на пошуки.

Сховища також варто перевірити (чи вони відчинені та придатні до перебування) та, за можливості, нанести на карту. У випадку обстрілів, люди мають чітко розуміти та знати, куди бігти. 

Шиномонтаж. Це питання №1 для людей з автівками. Одна машина у Маріуполі максимум проїжджає три квартали. Далі – колеса пробиті як решето. Готуйтеся, закуповуйте комплекти для шиномонтажу, зберігайте контакти людей, які вміють це робити та вчіться самі. 

Сховища продуктів та води. Необхідно облаштувати секретні (щоб ворог не міг їх знищити) сховища їжі поруч із лікарнями та бомбосховищами. Адже люди, які днями-тижнями сидять в укриттях, мають бути забезпечені питною водою та їжею.

Бетонні перегородки не споруджуйте. На ділі, це перешкода лише для швидкої, поліції та громадян. До того, як ворожі танки вриваються у місто, всі ці бетонні перегородки знищуються градами. Важливе уточнення: це не стосується перегородок на в’їзді у місто.

Диверсії. ДРГ дійсно дуже багато. Мітки для обстрілів – це насправді маршрутні точки для проїзду містом, тому їхнє знищення мало сенс. Першими диверсантами у Маріуполі стали наркомани, що працювали із закладками, тому поліціям інших міст також варто перевірити їхні мережі. Щодо передачі даних, то інформацію зчитують з меседжерів, але також і з чатів OLX або BlaBlaCar. У цьому Маріуполю частково допомогла співпраця з рієлторами міста: вони отримали базу чоловіків без родин, що орендували квартири від 6 місяців до початку війни. Таким чином було виявлено не одного диверсанта. 

Інформаційна сітка. У Маріуполі виявили, що дуже ефективною може бути навіть українська бабуся з телефоном, що знаходиться за 40-50 кілометрів від міста. Саме вона бачить хто, куди та коли рухається. Це не тільки допомога військовим, а й, в першу чергу, цивільним, які матимуть можливість сховатися завчасно, не потрапивши від обстріли. 

Інформація взята з офіційного телеграм-каналу Петро Андрющенка.

Фото - ілюстративне. 

Можливо зацікавить