Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 

Олександр Костюк з села Підліски, що у Копачівській громаді кілька років тому встановив на території свого будинку сонячну станцію, потім  до нього долучилися й сусіди. І тепер це маленьке село стало, по суті, своєрідним центром з відновлювальної енергії в громаді.

 

Про всі плюси та мінуси роботи таких сонячних станцій волинянин розповів виданню ВСН.

Інвестиції - в нові джерела енергії

Масові ракетні атаки РФ по енергетичних об’єктах України змушують жити в нових умовах. Тож українці активно почали шукати нові варіанти, джерела електроенергії, аби забезпечити себе теплом та водою, хоча б на деякий час.  

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 
Сонячні станції у селі Підліски

Підліски – невеличке село у Копачівській громаді. Там зовсім небагато жителів, немає звичної сільської інфраструктури, погана дорога, що збудована ще за часів радянської влади, але є сонячні станції  - майже у кожному дворі і полі. 

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 

Олександр Євгенович розповідає, що кілька років тому придбав тут старенький будинок, почав його розбудовувати, встановив сонячні батареї. Нині він продає «зелену» електроенергію державі.

Зізнається, що до встановлення своєї станції у нього та інших жителів села були проблеми з напругою у мережі. А потім чоловік шокував тодішнє керівництво РЕСу у Рожищах, бо перший у колишньому районі прийшов з наміром встановити сонячну станцію. 

Колишній керівник філії запитував, що то таке він собі придумав з тими панелями. Натомість в країні люди та бізнес почали активно встановлювати такі станції. Нові технології та джерела енергії почали працювати в інших районах та містах країни, тож волинян на своєму прикладі підштовхнув інших земляків до дій. Потім його сусіди почали дізнаватися про це, рахувати і ставити собі. Так у селі, що було схоже на хутір,  з’явилися сучасні технології.

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 
Будинок власника сонячної станції у селі Підліски

«В 2017 році я  поставив сонячні панелі на своєму будинку. Я взагалі дізнався про це в 2015-2016 роках десь. Тоді ця інформація не сильно була поширена. Але, дехто вже на своїх полях ставив сонячні панелі.  В мене така була мета – правильно вкласти свої заощадження та заробити собі пенсію. Я подумав і порахував, що це вигідно. Відкинув ідею з депозитом. Бо заробити достойну пенсію поки в нашій державі нереально. Тому я дотримуюсь думки, що  заробити гроші потрібно самому. От чисто з таким міркуванням я встановив у себе сонячну станцію.

Вона не потребує якихось втручань у її роботу. Коли я звернувся до фахівців, що займаються встановленням таких станцій, то мені сказали: «Тут немає вихідних, чи лікарняних, нічого. Сонце вийшло, вона працює, сонце зайшло, станція не працює. Все». Це - такий собі бізнес без людського фактора. І от так поетапно я почав встановлювати у себе сонячні панелі

.

Раніше тут в селі, коли не було цієї станції, була слабка напруга. На останній хаті у нашому селі сусід жалівся, що не вистачає напруги, тому нормально не працювали прилади. А коли вже я поставив станцію, то, мені здається, ситуація змінилася. Потім інші сусіди почали собі ставити такі станції. Люди в нас як: хтось один поставив, і вони почали собі цікавитися, питати і собі ставити. Інформації є багато»,- каже Олександр Костюк.

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 
Інші сусіди у селі також почали ставити собі сонячні станції

Як працює сонячна станція та скільки це коштує? 

Чоловік каже, що сьогодні вартість встановлення сонячної станції у порівнянні з минулими роками знизилася. Бо Китай дуже потужно почав виробляти обладнання, відтак європейським виробникам довелося передивитись тарифи, адже на їх продукцію були високі ціни. Проте, сьогодні війна також вплинула на ситуацію. Також  є проблеми з логістикою.

«Взагалі, по зеленому тарифу дозволено на господарство не більше 30 кВт. Потужність моєї сонячної станції в межах цього тарифу. Вона складається з панелей та інвертора, що переробляє одну напругу в іншу. Тут постійний струм виробляється, а для мережі треба змінний. Тобто обладнання, яке переробляє цю сонячну енергію і воно не пускає в мережу більше 30 кВт. Але вона допускає, що ти можеш поставити панелей на 10% більше. От в мене панелей стоїть на 35 кВт.

Станція може виробити цю кількість енергії в сонячний пік, тобто, влітку.  На той момент, коли ставив свою станцію у 2017 році,  все обладнання коштувало набагато дорожче. Потім воно подешевшало  на 25-30%. Але, сьогодні, думаю, ціни також змінилися та й обладнання не все є. Все-таки війна вплинула на логістику, адже усе це привозять до нас переважно з Китаю. Тоді станція на 30 кВт коштувала 30 тисяч доларів, тобто, 1 кВт вартував десь 1 тисячу доларів. У цю вартість входили панелі, обладнання, монтаж і купа всяких кабелів»,- пояснює чоловік.

 Коли можуть повернутися інвестиції, вкладені в сонячну енергію?

Власник сонячної станції розраховував, що його інвестиції, вкладені в зелену енергетику повернуться протягом 5 років. Насправді, багато людей розпитують про встановлення сонячної станції, але коли чують, що їх вкладені інвестиції не повернуться швидко, то не всі на це відважуються. Нещодавно з’явилася інформацію, що Україні можуть заморозити виплати за «зеленим тарифом». Тож у власників таких станцій це виникає серйозне занепокоєння.

«Важко сказати, але можна порахувати, є ж документи відповідні. Я уважно рахував перший рік. Але так десь у 2022 році воно усе мало б окупитися. Я рахував, за 5 років мало б повернутися, тобто окупність станції. Оскільки війна внесла свої корективи, то, мабуть, ні. Але щось таки повернулося вже, хоча здається, що 5 років - термін довгий. Тому й люди так поки масово не відважуються, адже це ж 5 років.

Проте багато знайомих питали в мене, багато цікавилися серед моїх друзів. Але, якби мені зараз запропонували щось таке  у себе поставити, особливо, коли чую ті новини, що хочуть обрубати цей «зелений тариф». То і я б сто разів подумав. Тоді якось було більше впевненості»,- зізнається волинянин.

Навіть взимку сонячна станція - працює 

Олександр Костюк дістає додаток на телефоні та показує статистику своєї сонячної станції. Розповідає, що кожен день можна відстежувати її роботу. Попри те, що великі і потужні станції встановлюють переважно на півдні України, адже там більше сонця. Але на Волині також світить сонце, тож результат є.

«Навіть у похмуру погоду, коли на небі зовсім нема сонця, станція все одно працює. Правда, набагато менше.  Можливо, ті станції на півдні окупилися десь за чотири з половиною роки. Противники справи  шукають аргументи, щоб не ставити. А хто бачить у цьому позитив, він шукає аргументи «за». Якщо брати за місяць – це в разів 5-6. Я, коли спостерігаю за цим процесом, то помічаю, що приблизно з року в рік кількість сонячної енергії виробляється рівномірно. Та й з панелями нічого не стається, вони стоять, працюють», - заявляє чоловік.

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 
Статистика сонячної станції за минулий 2021 рік

Варто чи ні? Просто для себе, щоб жити без блекаутів

Сьогодні українці активно шукають нові джерела електроенергії, аби хоч на деякий час увімкнути вдома світло. В тому числі, хочуть дізнатися, чи варто просто для себе встановити сонячну станцію, щоб жити без блекаутів та користуватися своєю  електроенергією. Олександр Євгенович каже, що зараз  багато людей питають у нього про таку незалежність.  Він і сам про це запитував у фахівців, думав якусь частину електроенергії, що виробляє станція, перевести на свій будинок. Проте, як виявилося, для цього потрібно було придбати акумулятори, плюс інвертор, та інше обладнання, в яке треба було вкласти немалу суму коштів. При цьому, через війну та попит зараз виник дефіцит цього обладнання, яке ще й подорожчало через проблеми з логістикою. Тож він радить, звернути увагу на невеличку установку чи генератор.

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 

«У мене все йде у мережу. Щоб виробляти електростанцію для будинку, лише для себе і бути незалежним від мережі, станції на 5 кВт достатньо. Це - десь 15 сонячних панелей. Але для того, щоб відключитися від РЕСу, щоб не платити за електрику, це невигідно. Тому, що це дорого. 

Є, як варіант генератор, це буде дешевше. 8-10 тисяч доларів коштує сонячна станція на 10 кВт, а може й більше, ще треба врахувати, що на автономну систему для будинку потрібні акумулятори, їх треба через кілька років замінювати, а генератор коштує 300 – 400 доларів і можна заправлятися на решту суми.  

Я все-таки оптимістично на це все дивлюся, і думаю, що це все тимчасово. Тому вважаю, що поки підійде генератор та й зараз є всі ці ноу-хау про вічний двигун. В Інтерні є багато різних речей. В Європі люди багатші, для них там 10 тисяч доларів - не такі великі кошти, тому вони можуть собі це все дозволити. Тобто я усім, хто мене питає про таку незалежність, а людей багато запитували, розповідаю. Тут же є людський фактор, багато людей думає, що я гребу гроші лопатою, але коли чують скільки довелося вкласти на початку, зразу починають сумніватися. Тому усім їм  кажу, що не варто, я всіх відмовляв.

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 

Це варто робити, якщо десь ви живете у нових масивах, куди ще взагалі не підведено електричну лінію. Таке підведення  дуже великих грошей вартує для людей, які збудували будинок у нових масивах. Хоч  сонячна станція - дорого, але це варіант. Бо коли ви вкладаєте, кошти, то вони мають повертатися, бо ви стільки енергії навіть не змогли використати  у себе вдома»,- пояснює Олександр Євгенович.

 Майбутнє зеленого тарифу в Україні 

Олександр Костюк сподівається, що держава й надалі підтримуватиме розвиток зеленого тарифу. Адже за відновлювальною енергетикою – майбутнє, її активно використовують у всьому світі, тому що це не тільки екологічно, але вигідно.

«Раніше ось це все було простіше. Багато у чому йшли на зустріч, НКРЕКП йшло на зустріч та змушувало РЕС допомагати активним людям. А потім змінилася влада і вони почали навпаки більше дивитися й придивлятися. Всі документи готує фірма, яка ставить сонячну станцію, там немає нічого складного. 

Працює навіть у похмуру погоду: волинянин розповів, як поставити сонячні панелі 

Але зараз уряд у новому проекті постанови намагається обмежити роботу сонячних станцій  саме в людей, а не у великих підприємств, що цим займаються. Там є багато обмежень, я взагалі не розумію, для чого це? Чому в Європі це все вітається, а в нас по іншому… Ми ж нещодавно продавали нашу українську електроенергію  ще дорожче, аніж зелений тариф… 

А вони розповідають, що це дорого плати за зелений тариф. То може варто стимулювати і підтримувати, щоб люди встановлювали такі сонячні станції. Це ж добре і людям, і державі»,- переконаний волинян.

Лілія Воробйова для ВСН.

Фото автора.

Можливо зацікавить

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Бої Донеччина

Третя трагічна звістка в громаді за тиждень: на війні загинув Герой з Волині Іван Войчук

поховання військового

Передчасно пішов з життя: на Волині попрощаються із Героєм Анатолієм Дорошем

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського

Поховання військового

Від початку повномасштабної війни захищав Україну: на Волині прощатимуться з Героєм Андрієм Ярошиком

Рецепт паски
відео

Перевірений роками: бабуся з Волині поділилася рецептом паски без замішування тіста

війна

За покликом власного сумління доєднався до війська: на війні загинув Герой з Волині Андрій Сливка

Поховання військового
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині попрощалися із Героєм Олександром Мажулою

Відключення світла

Фіксують дефіцит в енергосистемі: на Волині застосують графіки обмеження електропостачання