Працюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний час

Працюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний час

Сьогодні волинські лісівники не лише доглядають та патрулюють довірені їм території, а й постачають деревину військовим, теробороні у потрібних об'ємах, та вірять у Перемогу України. Як змінилася робота лісгоспу з дня вторгнення російських окупантів на територію нашої країни розповів директор державного підприємства "Волинський військовий лісгосп" Віктор Максимчук.

- Як наразі працює лісгосп, та чи змінилося щось з запровадженням воєнного стану?

- З 24 лютого багато чого змінилося у країні. Але наше підприємство працює на повну потужність, робота йде. Зараз у нас ситуація не гірша, ніж до вторгнення. Завершуємо лісокультурну кампанію, в рамках якої наразі посадили 120 гектарів лісу. Ще 20 лишили на осінь, оскільки зараз висока заболоченість після зими. Також з початком воєнного стану не лише ми, а й наші колеги з державних лісгоспів залучилися до підтримки Збройних Сил України. Зокрема наш лісгосп за контрактами поставив на потреби військових 1116 м³ деревини на суму понад 1 мільйон 500 тисяч гривень. Крім того, на потреби ЗСУ та територіальної оборони коштом нашого підприємства було відправлено 379 м³ ділової деревини для фортифікаційних споруд і не лише, 253 м³ дров'яної деревини, та 4,98 м³ - пилопродукції. Також за зверненням Ковельської військової адміністрації ми виділили 43 м³ деревини для переселенців. Загалом такої безоплатної допомоги ми надали уже майже на 2 мільйони гривень, а уже після закінчення війни підбиватимемо підсумки, адже ця деревина перебуває на нашому балансі. Проте надалі з цього приводу уже держава прийматиме рішення.

- З початком весни на Волині почастішали випадки загоряння чи підпали трави, як з цим справи у лісництвах?

- Зараз розпочався пожежонебезпечний період в лісах, і аби запобігти пожежам ми провели догляд за мінералізованими смугами на 426 кілометрах лісгоспу, а також створили нові на площі протяжністю 188 кілометрів. Також наші працівники лісової охорони залучені до цілодобового патрулювання лісових масивів для запобігання пожеж. І цьогоріч їх у нас ще не було, лише деякі загоряння внаслідок військових навчань на полігонах. Проте їх відразу локалізовували.

Працюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний час

- Чи призивали когось із ваших працівників до Збройних Сил, чи можливо хтось сам зголосився до лав територіальної оборони?

- Станом на сьогодні з нашого колективу 10 працівників мобілізували, деякі з них в теробороні, а частина уже на передовій. Ми тримаємо зв'язок і допомагаємо їм чим можемо. Після Перемоги вони повернуться до своєї роботи, а поки на їхні місця ми тимчасово прийняли людей, адже ліс не може без догляду та охорони.

- Як справи у лісгоспі стосовно зарплат?

- У підприємстві вчасно все виплачується. Наша ситуація дозволяє нам також видати людям 13-у зарплату за минулий рік, адже війна цьому завадила трішки, і потрібно було відновити повноцінну роботу з реалізації та надходження коштів. Також ми вчасно і в повному обсязі сплачуємо податки. Єдине хочеться, аби закінчилася війна, бо всі переживають за наших хлопців, Збройні Сили, але ми від цього нікуди не дінемося, і маємо перемогти.

- Чи допомагаєте ви своїм колегам з інших регіонів, у яких йшли бої з російськими загарбниками?

- Минулого тижня після звільнення від окупантів Житомирщини, Чернігівщини та Київщини, ми дізналися, що постраждав Чернігівський військовий лісгосп. Запропонували їм свою допомогу, отримали перелік необідних речей, а сьогодні уже доукомплектовуємо вантаж, і уже на днях наші хлопці доставлять його за місцем призначення. Зібрали все необхідне для працівників лісгоспу, а це - медикаменти, засоби гігієни й продукти харчування. Директор Чернігівський лісгоспу зазначає, що виплатив людям аванс, і наразі відновлюють роботу, уже розпочали посадку лісу. Думаю, що все закінчиться нашою Перемогою, і все буде Україна!

Працюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний час

- Чи надходили такі прохання з лісгоспів інших регіонів України?

- З лісогосподарських підприємств, які підпорядковуються Міністерству оборони, потерпів лише Чернігівський військовий лісгосп, а решта спокійно працюють.

- Раніше вийшов наказ очільника Волинської ОВА про заборону цивільним відвідувати ліс, чи доцільно це?

- Така заборона потрібна, адже для лісівників це зменшення засмічення територій та мінімізація пожеж, багато з яких виникає внаслідок пікніків. Раніше це траплялося по всіх лісових масивах, особливо поблизу великих населених пунктів. Також із ЗМІ ми знаємо про можливі диверсійні групи, тобто зі сторони військових така заборона, це першочергово безпеки людей, які хочуть до лісу. Мій дід пройшов Другу світову війну і казав:

"Синок, ми живемо в доброму регіоні, бо у будь-які війни люди рятувалися в лісі".

І ми знаємо тут такі схованки, які ніхто не знає. Так що за потреби ліс нас врятує.

- Яка на вашу думку ймовірність військового вторгнення на територію Волині зі сторони Білорусі?

- Думаю, що вони не підуть, але така ймовірність буде залишатися до останнього дня війни. Але у Волинській області на сьогодні розлилися усі річки та озера, і тут суцільне болото. А над небом та асфальтовими дорогами ЗСУ працює. Але це моя суб'єктивна думка, адже я не військовий експерт. Якщо треба - будемо партизанити. Лісники знають тут все, як свої п'ять пальців. А знаючи наші села, то там не буде шансів ні у білорусів, ні у росіян.

Працюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний часПрацюють для Перемоги, допомагають ЗСУ та колегам: чим живе Волинський військовий лісгосп у воєнний час

Можливо зацікавить

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

Поховання військового
фото

Сказали, що отримав надважкі поранення, а наступного дня сповістили про смерть: на Волині попрощалися з Героєм Петром Хомичем

кіокушинкайкан карате

У Луцьку відбудеться Чемпіонат України серед юнаків з кіокушинкайкан карате

Ольга Магас, день народження

28 березня: хто з волинян святкує День народження

росіянин військовий депортація
відео

Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація

Виїзд за кордон

Хотів виїхати до Польщі: на Волині спіймали ухилянта-невдаху

Герой загибель

З перших днів вторгнення боронив Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Дмитро Глущук

журналіст смерть

Обірвалося життя секретаря Волинської облорганізації Національної спілки журналістів України

лікар-травматолог смерть

Понад 40 років присвятив медицині: помер лікар-травматолог з Волині