Пробув на ЧАЕС два тижні: ліквідатор аварії з Волині поділився спогадами про страшну трагедію

Пробув на ЧАЕС два тижні: ліквідатор аварії з Волині поділився спогадами про страшну трагедію

Україна та світ заплатили високу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка триває й донині. Серед ліквідаторів трагедії було чимало волинян.

Рідний дім Володимира Ткача, який нині мешкає в Турійську, був всього за 40 км від Чорнобильської АЕС, яку запустили у 1977 році. І ще за довго до трагедії місцеві помічали щось неладне.

«Як тільки збудували та запустили цю станцію почали огірки сохнути, помідори гнити. Таке впадало в очі відразу, що щось там є», - каже Володимир Ткач.

Про саму аварію чоловік каже, що розголосу не було. «Пролітали» чутки, що вертолітники гасили пожежу, пожежники їхали.

На момент аварії Володимир жив на Волині, мав дружину та працював дорожником. Через те в серпні 1986 року на роботі отримав «запрошення» в зону, яка тільки через роки отримала приставку «відчуження». Відмовитись можна було лише втративши роботу. Так Володимир потрапив у бригаду, яка мала забезпечувати проїзд до Чорнобильської АЕС. Дорожники фактично відчищали від радіації дорожнє покриття.

У Чорнобильській зоні відчуження Володимир Ткач пропрацював два тижні. Як наслідок - втрата здоров’я після такого «робочого відрядження».

Можливо зацікавить