Пропонували отримати соціальну допомогу: на Волині шахраї ошукали пенсіонерку на понад 17 тисяч гривень

Пропонували отримати соціальну допомогу: на Волині шахраї ошукали пенсіонерку на понад 17 тисяч гривень

Пенсіонерка з Нововолинська під час перегляду новин та оголошень у фейсбуці натрапила на «пропозицію» від фейкового додатка «Дія», що пропонував отримати соціальну допомогу. У посиланні жінка ввела необхідні дані та підтвердила вхід у ПриватБанк, після чого з кредитної картки було знято понад 17 тис. гривень на невідомий рахунок.

Про це потрепіла розповіла журналістам БУГу.

У фішинговому посиланні жінка ввела пароль, що необхідний для входу у додаток «Приват24». Проте, у неї виникли сумніви, через пів години після переходу на посилання через фейсбук, пенсіонерка таки зайшла на офіційний додаток ПриватБанку, аби перевірити наявність коштів на карті.

В цей момент пролунав дзвінок з підтвердженням входу у додаток. Так, як на банківській карті залишились необхідна сума коштів, потерпіла відпустила ситуацію з посиланням про отримання соціальної допомоги. Впродовж певного часу, пенсіонерка зайшла у додаток, аби оплатити комунальні послуги та помітила, що з кредитної картки було знято суму 16 623 гривні.

«Чому саме така сума? Ліміт на банківській карті становив 17 тис. гривень, а зняти трішки менше у зв’язку з тим, що шахрай повинен був сплатити комісію», – зазначила жінка.

Пенсіонерка одразу подзвонила на гарячу лінію, де зафіксували факт шахрайства та заблокували карту. Потерпіла наголошує, що не вказувала ні пін-коду, ні CRV код, ні термін дії карти, а лише пароль для входу у «Приват24».

Після звернення у банк з письмовою заявою, аби з’ясувати питання щодо збільшення кредитного ліміту з 10 тис. гривень до 17 тис. гривень, оператор відповів, що система обрала особу користувача автоматично для збільшення ліміту через хорошу кредитну історію.

Жінка зазначає, що не має ні депозитів, ні заробітної плати, а лише пенсію в сумі 3 тис. гривень. Відтепер пенсіонерка зобов’язана виплачувати кредит шахраїв щомісяця, аби не нараховувались відсотки.

Керівник Нововолинського відділення поліції Олег Бончак, розповів, що впродовж двох днів поліція зареєструвала ще чотири випадки шахрайств. Потерпілі намагались отримати соціальну допомогу у телеграм каналах від неофіційного джерела, схема пропонувала отримати допомогу від президента та ООН.

У першому випадку шахраї заволоділи сумою у 25 тис. гривень, в другому випадку 30 тис. гривень, з третьої картки зняли понад 2 тис. гривень та 8 тис. гривень кредитних коштів.

Під час запису сюжету, поліцейським надійшла заява про четвертий випадок шахрайства на території Нововолинської громади. Шахрайська схема працювала подібно до першого випадку, про який розповіла пенсіонерка. Потерпіла, перейшовши за вказаним посиланням, ввела номер заробітної картки та CRV код. Після чого з рахунку вказаної та кредитної карт було знято кошти на суму 31 800 гривень.

«Ми зараз розуміємо, що це сформований телеграм-бот, сформований шахраєм. У дописі написаний оманливий текст, що першочергово зацікавить людей, які хочуть отримати соціальну допомогу», – додав Олег Бончак.

За фішинговим посиланням користувачів просять ввести дані банківських карток у наявну форму заявки на отримання коштів. Поліція наголошує, що за будь-яким посиланням категорично заборонено вводити пін-код та CRV код.

Начальниця управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нововолинської міської ради Людмила Якименко розповіла, що наразі виплачують допомогу лише внутрішньо переміщеним особам на проживання. Для дорослого 2 тис. гривень у місяць, для дитини – 3 тис. гривень.

Міжнародні благодійні фонди, що виплачували певні суми переселенцям, наразі не працюють у Нововолинську. Офіційно на території такого фонду не існує, тому всі можливі допомоги, що пропонують у соцмережах або реклама, або шахрайська схема. Усі новини про виплати подаються лише на офіційну сторінку управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нововолинської міської ради.

Можливо зацікавить

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

Поховання військового
фото

Сказали, що отримав надважкі поранення, а наступного дня сповістили про смерть: на Волині попрощалися з Героєм Петром Хомичем

кіокушинкайкан карате

У Луцьку відбудеться Чемпіонат України серед юнаків з кіокушинкайкан карате

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював
фото

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював

Ольга Магас, день народження

28 березня: хто з волинян святкує День народження

росіянин військовий депортація
відео

Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація

Виїзд за кордон

Хотів виїхати до Польщі: на Волині спіймали ухилянта-невдаху

Герой загибель

З перших днів вторгнення боронив Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Дмитро Глущук

журналіст смерть

Обірвалося життя секретаря Волинської облорганізації Національної спілки журналістів України