Просив дати скрипку: як поводить себе у СІЗО обвинувачений у держзраді лучанин Ілля Сметанін

Просив дати скрипку: як поводить себе у СІЗО обвинувачений у держзраді лучанин Ілля Сметанін

Обвинувачений у держзраді авіалюбитель та музикант із Луцька Ілля Сметанін, якого підозрюють у «здачі» росіянам під обстріл Луцького аеродрому, більше 10 місяців перебуває у СІЗО. 25 січня йому вкотре продовжили термін тримання під вартою.

 

На запит Суспільного керівник Луцького слідчого ізолятора Андрій Гульоватий розповів про умови, в яких перебуває підозрюваний та його поведінку.

Скрипка і відсутність побачень

Нині Сметанін перебуває у двомісній камері. За десять місяців побачення із ним ніхто з рідних чи друзів не просив.

«Характеризується посередньо. Режим утримання не порушує. Соціальні зв'язки підтримує з рідними шляхом отримання посилок-передач», – каже керівник СІЗО характеризуючи поведінку арештованого.

Сметанін, який до затримання був учасником академічного камерного оркестру, питав дозволу принести до камери скрипку, однак йому заборонили. «Книжки дозволені, батьки передають йому книги», – додав Андрій Гульоватий.

Запобіжний захід продовжили

У Луцькому міськрайонному суді 25 січня повторно обирали запобіжний захід для підозрюваного у державній зраді скрипаля та авіалюбителя. Засідання відбулося у закритому режимі.

На одному з попередніх засідань обвинувачений просив змінити ув'язнення на домашній арешт. Прокуратура наполягає, щоб він залишався під вартою, – розповіла речниця Волинської прокуратури Наталія Мурахевич.

«Наразі продовжили запобіжний захід підсудному. До 25 березня включно він перебуватиме під вартою. Йде період дослідження письмових доказів і прокуратура робить все можливе, щоб він отримав заслужене покарання», – додала речниця.

Скільки часу триватиме розгляд справи у суді прогнозувати не беруться. Деталей справи поки не розголошують, оскільки це державна таємниця, – сказав Суспільному суддя-спікер В'ячеслав Покидюк.

Сам Ілля Сметанін на попередніх судових засіданнях свою вину заперечував, відмовлявся і давати коментарі журналістам Суспільного. З адвокаткою обвинуваченого Євгенією Коваленко зв'язатися не вдалося.

Нагадаємо, служба безпеки України затримала зрадника, який «здав» ворогу під обстріл Луцький військовий аеродром. Ним виявився лучанин, так званий авіалюбитель, вже відомий причетністю до «руского міра» Ілля Сметанін.

5 січня відбулося чергове судове засідання у справі лучанина Іллі Сметаніна. Він тривалий час співпрацював з Росією та «здав» ворогу Луцький військовий аеродром, який обстріляли ракетами 24 лютого.

Читати також: 

Можливо зацікавить