Прожила 14 років в Іспанії, але повернулася, щоб служити у ЗСУ: історія Альони з Луцька

Прожила 14 років в Іспанії, але повернулася, щоб служити у ЗСУ: історія Альони з Луцька

До того, як записатися в українську армію, Альона з Луцька не тримала в руках зброю. Останні 14 років вона прожила в Іспанії, та ніколи не забувала, звідки вона родом.

Зараз їй 35 років, одразу після Нового року вона повернулася до України і записалася в армію, - йдеться у сюжеті ТСН

«Для моєї мами дуже важко і для мого брата в Мадриді, бо вони дуже проти того, що я роблю. Я ніколи не займалася спортом, вони вважають, що я до цього не готова», - каже дівчина.

192 наших дівчат і хлопців приїхали до іспанського Толедо, тренування тривають понад місяць. Іспанці створили спеціальний координаційний тренувальний центр - кожні два місяці тут проходять навчання по 400 українських військових. 

«Чотири українські жінки займаються за тією ж програмою, що і чоловіки. Те ж саме спорядження, ті ж сами вправи, ті ж самі вимоги, що й до решти. Жодної різниці», - каже інструктор Карлос.

Вона зізнається, іноді нестерпно важко, без підготовки, найменша в підрозділі. 

«Є моменти, коли здається, що я зараз сяду і більше не зможу. Мені здається, що за місяць ми проходимо те, на що потрібні роки», - розповідає Альона.

Тренери кажуть, що завзятістю новобранців вражені. 

«Розвиток і прогрес українських військових вражає. Їхня мотивація призводить до величезного прогресу. Зміни видно неозброєним оком, їм дуже на користь це навчання», - додає інструктор.

Дівчата і хлопці точно знають, що працюють на перемогу спершу тут, а потім вдома. 

Цей центр - частина Європейської програми військової допомоги. Навчальні модулі і викладачів збирали з 24 країн Євросоюзу, на меті - до кінця року навчити в різних країнах понад 30 тисяч українських військових. Ще більше наближаючи українську армію до західних стандартів, стандартів НАТО.

«Дякуючи війні, це дуже сумно так казати, але я ніколи ще не пишалася тим, що я - українка, і нашими українськими людьми», - каже Альона.

Читайте також:

Можливо зацікавить