Психлікарня, сиротинець і храм: що було на місці Гостинного двору Прайзлерів у Луцьку

Психлікарня, сиротинець і храм: що було на місці Гостинного двору Прайзлерів у Луцьку

У Луцьку в Старому місті на вулиці Кафедральній 4 на місці Гостинного двору Прайзлерів колись містились не тільки храм і дім для братів-обітників, а ще й шпиталь святого Лазаря - заклад опіки над сиротами та важкохворими, у тому числі й з розладами психіки.

Про це повідомила завідувачка Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна.

Нагадаємо, у Луцьку триває дискусія про майбутнє дому Прайзлерів. Луцька міська рада пропонує створити на цьому місці державно-приватне партнерство та відкритий архітектурний конкурс, готельно-ресторанний комплекс, молодіжна ГО «Семиярусна гора» відстоює створення молодіжного простору.

«Мене чомусь хвилює, що коли йдеться про нове використання аварійної пам’ятки початку XX ст. ніхто з дискутантів не згадує про попереднє використання цього майданчика. Брати-боніфратри за обітницею служили хворим та бідним, тому в межах їхнього двору містились не тільки храм і дім для братів-обітників, а ще й шпиталь святого Лазаря з фундації Балтазара Тишки - заклад опіки над сиротами та важкохворими, у тому числі й з розладами психіки. Чи існувало біля Лазарівського шпиталю кладовище я не маю даних, але костниця бути мала б, бо коли після пожежі 1781 р. боніфратори перебрались на погост парафіяльного костелу святого Якуба то костниця на новому місці функціонувала.Археологічно описуване місце не досліджене», - йдеться у дописі Олени Бірюліної.

Читати також:

Можливо зацікавить