«Путін Лукашенка вже дотиснув»: чи готові білоруські війська до вторгнення в Україну

«Путін Лукашенка вже дотиснув»: чи готові білоруські війська до вторгнення в Україну

Директор «New Geopolitics Research Network» Михайло Самусь розповів про готовність військ, які знаходяться на території Білорусі, до вторгнення на територію України.

Про це пише НВ.

- Чи дотисне російський диктатор Володимир Путін білоруського узурпатора Олександра Лукашенка?

- Я думаю, що він його вже дотиснув. Вбивство Володимира Макея… Я думаю, що це було відкрите, демонстративне вбивство міністра закордонних справ Білорусі, довіреної особи Лукашенка. Це був сигнал Лукашенку, що його маневрування, його спроби намагатися уникнути участі у війні проти України мають бути припинені; і Лукашенко має бути готовим і військами, і ракетами, і чим завгодно підтримати Росію. На цей час немає на території Білорусі створеного ударного угруповання, але деякі сигнали насторожують.

Наприклад, була інформація, що близько 15 комплексів ТОР було переведено на територію Білорусі. А це означає, що створюється мережа ППО, яка має щось прикривати. І «щось» — це російські війська.

Очевидно, що вони уже почали створення системи розвідки, ППО, яка буде в прикордонних з Україною районах або в тих районах, де будуть дислокуватися ударні угруповання російських військ. Потім ці російські війська вже почнуть розміщуватися в певний момент. Для того, щоб їх перевезти на територію Білорусі, багато часу не треба, — скажімо один-два тижні і ці угруповання будуть готові.

Перекидання систем ППО означає, що плани щодо організації і проведення операції проти України з території Білорусі існують.

- Чи насправді наступ неминучий, невідворотний?

- Чесно кажучи, з військового погляду, наступ з Білорусі, якщо поставити себе на місце російських генералів, є дуже вигідним, оскільки він відкриває дуже довгий, протяжний фронт проти України. Він має розтягнути українські сили, відтягнути їх від південного, східного напрямку і зменшити можливості українських військ проводити наступальні операції, які, очевидно, вже у найближчий час будуть набирати нових обертів.

На місці російських генералів я, замість того, щоб штурмувати Бахмут, розпочинав би операції з півночі. На щастя, російські генерали не управлюють операцією. Управляє операцією Путін: йому щось рекомендують, він якісь рішення ухвалює, і ці рішення, як правило, виявляються абсолютно неефективними з військового погляду, і добре. Але з погляду перспектив, думаю, росіяни спробують це зробити.

На щастя, вони вже утилізували значну частину тих мобілізованих, яких вони притягли на фронт у результаті цієї «часткової» мобілізації, яка зараз відбулася. Їм треба провести нову мобілізацію, бо ті 200−300 тисяч людей значною мірою вже знищені українською армією.

- Коли відбудеться вторгнення?

- Це залежить від того, як будуть розвиватися події на фронті, і як швидко росіяни можуть створити це угруповання на території Білорусі. Для того, щоб створити угруповання на території Білорусі, їм потрібно ще 50+ тисяч військовослужбовців, щоб вони хоча б спробували піти на Україну. Ми можемо говорити про те, що після проведення ще однієї хвилі мобілізації ймовірність проведення операції з Білорусі буде підвищуватися.

 

Можливо зацікавить

Війна в Україні

Без батька залишилось четверо дітей: на війні загинув Герой з Волині Віктор Середюк

Мобілізація 2024

Мобілізація в Україні: як каратимуть водіїв, які тікають від призову

Війна в Україні

Попри контузії та поранення повертався на фронт: 22-річному штурмовику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

3D-принтер
відео
фото

Підсилює армію за допомогою 3D-принтера: волонтер у Луцьку друкує заряджачі, бомби та ракети для воїнів

Вагнерівці готують диверсантів для війни в Україні

У Білорусі «вагнерівці» готують російських диверсантів для війни в Україні

поховання військового

Загинув у вересні минулого року: на Волині прощатимуться із Героєм Василем Цапом

Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: іноземна молодь налагоджувала «міжнародні відносини» з окупантами

Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: іноземна молодь налагоджувала «міжнародні відносини» з окупантами

пропозиція війна
відео

Визволяв Зміїний: військовий з Волині оригінально освідчився своїй коханій

війна в Україні

Трагічна звістка з фронту: у бою загинув Герой, який разом із сім'єю проживав на Волині, Володимир Грищук