Радониця 2023: що можна і не можна робити в батьківський вівторок

Радониця 2023: що можна і не можна робити в батьківський вівторок

На другий тиждень після Великодня православна церква відзначає Радоницький тиждень. У цей період прийнято поділяти радість воскресіння Ісуса Христа з членами церкви, які вже залишили цей світ.

 У 2023 році Радониця випадає на 25 квітня, пише Уніан.

Радониця - історія свята і стародавні традиції

Як вже говорилося, свято Радониця, або Радуниця бере свій початок з язичницьких часів. Цього дня наші предки традиційно готували кутю, млинці, фарбували яйця в зелений і жовтий (колір скорботи) і несли їжу на могили померлим. Частину, що призначалася для духів померлих, закопували в землю, а яйцями «христосалися з рідними» - розбивали об хрест.

Вдома на підвіконні залишали склянку води і шматочки хліба, а ввечері під час поминальної вечері ставили на стіл три порожні тарілки - щоб померлі поснідали, пообідали і повечеряли. Решту їжі роздавали нужденним.

Як правильно поминати на Радоницю

Православну Радоницю вважають Великоднем померлих - в цей день не належить плакати, вважається, що душі померлих разом з живими радіють Воскресінню Христовому.

На Радоницю потрібно піти до церкви і помолитися за покійних. Можна подати поминальні записочки з іменами померлих рідних, яких священик згадує під час служби.

Після богослужіння йдуть на цвинтар - несуть фарбовані яйця і паски, прибирають могили. Іноді також запрошують священика для панахиди або літії. Якщо немає можливості, тоді можна запалити свічку і помолитися самим. 

Що не можна робити на Радоницю

На Радоницю слід згадати покійних хорошим словом. У цей день потрібно обов'язково подати милостиню, відмовляти не можна - поділіться продуктами або грошима. Працювати можна тільки якщо є гостра необхідність, але краще всі справи перенести на інший день. 

На Радоницю не можна:

  • сумувати і плакати;
  • залишати їжу на кладовищі - це забобони і церква цього не вітає, адже душа перебуває з Богом;
  • поминати померлих алкоголем - можна випити трохи вина;
  • ставити перед фотографією померлого горілку і чорний хліб;
  • сваритися і лаятися;
  • вінчатися.

Не можна також на Радоницю сіяти і садити на городі і в полі - це вважається поганою прикметою. Але якщо на Радоницю піде дощ - буде багатий урожай. 

Читайте також:

 

Можливо зацікавить