Раніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до Луцька

Раніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до Луцька

Родина Смалів уже декілька років активно займається сортуванням сміття. І зраділи, коли у Луцьку відкрився центр управління відходами «Чистий Луцьк». Адже свого часу вони відправляли певний вид пластику поштою аж в інші міста, де є переробні заводи. А зараз привозять відсортоване сміття у новостворений луцький центр.

Зараз Дмитро та Катерина зі своїми дітьми мешкають у Цуманській громаді Луцького району, куди вони переїхали з Луцька ще влітку. А це за понад 50 кілометрів від обласного центру. Ще вісім років тому вони придбали там земельну ділянку, і після початку пандемії коронавірусу вирішили потрохи переїжджати з міста на околицю села.

«Торік ми продали у Луцьку квартиру і за 9 місяців побудували цегляний будинок поблизу лісу. Старший син уже пішов у перший клас у сільську школу, що виявилося перевагою, бо через малу кількість дітей вчитель приділяє багато часу учням. І ось під час будівництва стикнулися з великою кількістю сміття, яке не знали де дівати».

«Частину сміття ми викидали біля септика, але при швидкому будівництві складно його сортувати. Але, якби на той час працював такий центр, то його можна було б посортувати й привезти сюди», - розповідає Дмитро. 

Раніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до Луцька

За словами Катерини, вона ще зі школи цікавиться сортуванням сміття, але у своїй сім'ї запровадили таке декілька років тому.

«Ми збираємо тетрапак, метал, пластик, скло, поліетилен та інші відходи. За потреби миємо тару, підсушуємо і сортуємо по відрах. Загалом це не займає багато часу, просто потрібно звикнути до того, аби нічого не викидати. Варто берегти планету і, за можливості відправляти сміття на переробку», - розповідає Катерина Смаль.

За словами жінки, їдучи до Луцька вони завжди намагаються взяти з собою відсортоване сміття.

«Найбільше у нас залишається упаковок від їжі. Цей пластик я сортую по маркуванню, але деякий специфічний не приймають на переробку, що прикро. Я навіть декілька разів за власні кошти поштою відправляла його в Одесу та у Київ у спеццентри, але зараз вони його перестали приймати. Тому добре, що у Луцьку є такий центр. Ми приїжджаємо деколи до Луцька у справах автівкою і паралельно привозимо сюди відходи. Бо хочеться, аби людина не залишала після себе сміття, і першочергово потрібно починати з себе. І загалом у Луцьку є еко-активні люди», - розповідає Катерина.

Раніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до Луцька

На думку Дмитра загалом потрібно раз на місяць приїжджати у такий центр і привозити сміття.

«Ми їхали до Луцька по своїх справах і разом завантажили автомобіль відсортованим сміттям. А загалом аби стимулювати людей до сортування сміття держава сама повинна якось це врегулювати, або штрафами, або ж іншими якимось чинниками. Для прикладу, по місту картон ніде не валяється, бо його збирають безхатьки й здають за гроші, а от інше сміття розкидається», - розповів чоловік.

Раніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до ЛуцькаРаніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до Луцька

На його думку, проблему сортування сміття потрібно першочергово доносити до дітей, а для цього у кожній школі можна поставити спеціальні контейнери й навчати їх сортувати.

«Ми й своїх дітей привчаємо не розкидати сміття. І найоптимальніше розпочинати це ще зі школи. Також ми уже два роки не користуємося класичними целофановими, а лише тканинними торбинками, що доволі зручно. І вони завжди є у нашому автомобілі. А також намагаємося купувати продукти з мінімальною кількістю упаковки. Адже для деяких людей найпростіше викинути все сміття в загальний контейнер не думаючи де і скільки воно буде розкладатися.

Також можна працювати з головами ОСББ, аби вони ініціювали встановлення контейнерів для сортування сміття на своїх територіях», - зазначив Дмитро. 

Сім'я приїхала до центру вперше, але зазначили, що і надалі планують привозити раз у місяць відсортоване сміття та й закликають інших долучатися до цього.

Раніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до ЛуцькаРаніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до ЛуцькаРаніше сміття відправляли поштою: як волиняни сортують відходи та везуть їх до Луцька

Нагадаємо, що центр управління відходами «Чистий Луцьк» працює без вихідних з 7-ї ранку до 20-ї години за адресою: місто Луцьк, вулиця Трункіна 7. Телефон: 097 234 4680.

Сюди лучани привозять уже відсортований пластик, скло, одяг, меблі, і навіть техніку. Приємно усвідомлювати, що у Луцьку є люди, які навіть під час війни дбають про навколишнє середовище та його майбутнє. А приїжджають сюди навіть з віддалених куточків області.

Також у Луцьку планують відкрити ще два центри для сортування відходів.

Текст: Юлія АНТОНЮК

Фото: Павло БЕРЕЗЮК

Читайте також:

Можливо зацікавить