Ранок тривожний та у волинському прикордонні з Білоруссю без особливих змін, - Генштаб ЗСУ

Ранок тривожний та у волинському прикордонні з Білоруссю без особливих змін, - Генштаб ЗСУ

Триває 250 доба героїчного протистояння України російській агресії. На Волинському та Поліському напрямках - без суттєвих змін. Білорусь і наділа підтримує збройну агресію РФ проти українців. Росія продовжує перекидати окремі підрозділи на територію Білорусі. Також залишається загроза ракетних ударів та використання ударних БПЛА з білоруської території. 

Про це мовиться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Ворог намагається утримати тимчасово захоплені території, концентрує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, при цьому не припиняючи наступальні операції на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Протягом доби підрозділи Сил оборони України відбивали атаки окупантів в районах населених пунктів Зелене Харківської області; Білогорівка, Миколаївка та Новоселівське в Луганській області; Авдіївка, Бахмутське, Веселе, Водяне, Майорськ, Мар'їнка та Новобахмутівка Донецької області.

Ворог продовжує обстріли українського війська вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційну техніку ліній на окремих напрямках та проводить повітряну розвідку. 

Ворог завдає ударів по критичній інфраструктурі та будинкам цивільного населення. За минулу добу ворог завдав 4 ракетних та 5 авіаударів, було понад 90 атак МЛРС.

Від ворожих атак постраждали райони понад 20 населених пунктів. Серед них Куп'янськ у Харківській області, Сіверськ у Донецькій області, Нова Кам’янка у Херсонській області та Березнегувате та Очаків у Миколаївській області.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін. 

Ворог обстрілював на інших напрямках:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Галаганівка, Чернігівська область, Покровка, Сумська область;

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та ракетної артилерії, в районах населених пунктів Хатище, Кам’янка, Красне, Огірцеве та Стариця Харківської області;

на Куп'янському та Лиманському напрямках - з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Табаївка та Терни Харківської області; Греківка, Ковалівка, Кармазинівка, Макіївка, Новогорівка, Невське, Площанка та Червонопопівка в Луганській області СК області та Зарічне та Ямполівка в Донецькій області;

на Бахмутському напрямку - з танків, мінометів, ствольної та ракетної артилерії в районах Андріївка, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам'янське, Майорськ, Опитне, Сіверськ, Соледар, Спірне та Яковлівка Донецької області;в Авдіївській області – з танків та артилерії різних калібрів, в районах Авдіївки, Водяне, Красногорівки, Мар'їнки, Новомихайлівки, Первомайське Донецької області;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах Времівка, Вугледар, Микільське, Павлівка, Парасковіївка та Пречистівка населених пунктів Донецької області та Дорожнянка, Малинівка, Новоданилівка, Ольгівське та Павлівка в Запорізькій області.

Близько 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення постраждали від пожежі в Південному Буху. Серед них - Білогірка, Давидів Брід, Мирне, Нова Кам'янка, Правдине та Червоне в Херсонській області, Киселівка та Тернові Поди в Миколаївській області.

На тимчасово окупованій території Херсонської області окупанти продовжують демонтаж та вивезення обладнання веж сотового зв'язку до Донецької області, щоб становити та розширити покриття так званого національного оператора. 

Триває підготовка до евакуації окремих підрозділів та військової техніки ворога з правобережної частини Херсонської області. Для цього перевіряється наявність водних судна річкового флоту, встановлюються понтонні переходи, періодично перевіряється працездатність та готовність барж. Днями два з них були успішно знищені підрозділами Сил оборони України в районі Антонівського мосту.

За детальною інформацією, пошкодження живої сили та техніки ворога за попередні дні підтверджено.

Таким чином, в Херсонській області знищено колону ворожої військової техніки, в Запоріжжі - склад боєприпасів, знищено 5 одиниць озброєння та військової техніки різних типів та поранено 120 військовослужбовців.

Протягом доби авіація Сил оборони вразила ворога 21 раз, із них: 15 – по ділянках зосередження озброєння та військової техніки, 2 – по взводних укріпленнях, 4 – по позиціях комплексів протиповітряної оборони противника. На різних напрямках наші підрозділи протиповітряної оборони збили 1 ворожий вертоліт та 1 ударний літак Су-25.

За минулу добу бійці ракетних військ та артилерії вдарили по посту управління та зенітно-ракетній установці.

Можливо зацікавить