Ратифікація Стамбульської конвенції: що про це думають волиняни

Ратифікація Стамбульської конвенції: що про це думають волиняни

Верховна Рада 20 червня підтримала ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, більш відомої як Стамбульська конвенція. За проголосували 259 народних депутатів, проти – 4, утрималися – 25.

ВСН зібрав коментарі відомих волинян з цього приводу.

Волинський капелан і священник Михайло Бучак

Ратифікація Стамбульської конвенції: що про це думають волиняни

- Будь-який документ, який ратифікується Україною, на жаль, не завжди працює або працює проти України. Наприклад, Будапештський меморандум. Ми підписали його на благо Європи і світу, ми позбулися ядерного потенціалу, нам обіцяв цивілізований світ захист. Але ми його не отримали. 

Щодо ратифікації Стамбульської конвенції, то церква говорить, що в нас достатньо механізмів захисту жінок від насилля. Якщо говорити про цивілізований світ, то скажіть, будь ласка, чи захистив він українських жінок і дітей від насилля російських солдатів? Чи актуально в час війни ратифікувати цей документ, не захищаючи наших жінок і дітей від окупантів? 

У цій конвенції є фундаментальні положення, до яких церква ставиться дуже обережно, наприклад «сексуальна орієнтація» та «гендерна рівність». Вважаю, що можемо отримати суперечність у суспільстві щодо цінностей. Нам свідомо чи несвідомо закладають таку «бомбу повільної дії». Наміри дуже хороші, захист жінок – це чудово, але є така приказка: «Добрими намірами вимощена дорога до пекла». Ми дуже толерантна країна, в традиціях українців закладена повага до жінки і любов до дитини. 

Де гарантія, що Стамбульська конвенція не буде «мертвим» документом? Або я навіть більше боюся того, що буде створювати проблеми. Ми не можемо гарантувати, як це повернеться до нас через 10-15 років. Тому церква рекомендувала утриматися від ратифікації, хоча би під час війни. 

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад

Ратифікація Стамбульської конвенції: що про це думають волиняни

Я до кінця ще не дочитав рішення Верховної Ради, але щодо Стамбульської конвенції у мене двояке враження. Тож я вважаю, що можливо, зараз її ратифікація десь і не на часі. Це моя особиста думка. Треба дуже гарно все зважити, перш ніж її ратифікувати.

Засновниця спільноти Pro Women UA Юлія Євпак:

Ратифікація Стамбульської конвенції: що про це думають волиняни

Ратифікація Стамбульсьвої конвенції на крок наближає нас до ЄС. На жаль, так сталося, що це відбулося в час війни. 

Це допоможе не тільки для організації громадянського суспільства, але й сприятиме розбудові центрів при органах місцевого самоврядування, які могли б займатися проєктною діяльністю і залучати кошти. З об’єктивної точки зору, фінансування, яке мало б «заходити» в Україну як допомога жінкам, які страждають від насилля, для створення шелтерів, гальмувалося через те, що в нас не була ратифікована ця конвенція.

Із сьогоднішньої події можна зробити три позитивні висновки: 

  • Це великий крок у бік ЄС  і його треба було зробити давно. Не йдеться про зміну Конституції. У суспільстві «ходить» багато міфів щодо Стамбульської конвенції, в основному вони засновані на тому, що люди не читають тих 50 сторінок конвенції.
  • Це додаткове фінансування, яке можна буде витратити на побудову соціальних центрів і шелтерів.
  • Удосконалення законодавства в плані захисту від домашнього насилля. 

Довідково

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства – міжнародна угода, уперше підписана в 2011 році. Документ юридично зобов'язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 10 (до нинішнього голосування і Україна), не ратифікували цю угоду. Стамбульська конвенція була підписана Україною ще у 2011 році, але її ратифікація відкладалася через протести церков та консервативних політиків проти вжитого у ній терміну «гендер».

За повідомленням деяких ЗМІ, вимога ратифікації Стамбульської конвенції непублічно озвучувалася деякими державами-членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі. Ратифікація Стамбульської конвенції вважається гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впроваджувати необхідні реформи. 

 

Можливо зацікавить