Релігійний скандал через перехід до ПЦУ у Луцькому районі: чоловік подав у суд на односельця, який побив його біля храму

Релігійний скандал через перехід до ПЦУ у Луцькому районі: чоловік подав у суд на односельця, який побив його біля храму

Побилися через церкву – зустрілися в суді. Релігійний скандал у селі Чорниж Маневицького деканату Луцького району для місцевого жителя обернувся кримінальною справою. Чоловіка спочатку оштрафували, але потім в апеляційному суді змінили вирок.

Двоє односельчан спочатку посварилися в намоленому місці, а зараз зустрілися у суді, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

Майже рік тому більшість прихожан проголосували за перехід до ПЦУ. Прихильники УПЦ МП кілька місяців не пускали односельчан до храму. Релігійне протистояння завершилося сутичкою.

Нагадаємо, 8 листопада у селі Чорниж Луцького району віряни побилися за церкву. Після того, як частина селян попрощалася з московським патріархатом, прихильники російської церкви на чолі із настоятелем храму, буквально, захопили храм та його територію. Тож новостворена громада ПЦУ місяцями молилася просто посеред вулиці. Та коли терпець увірвався і надійшли документи про те, що громада села офіційно ПЦУ - люди вирішили, що пора молитися у домі Божому. Утім, не вийшло: представники московського патріархату взялися захищати церкву вилами та штахетами. 

Стіни Свято-Михайлівського храму в селі Чорниж цього дня чули та бачили дійсно багато. І не дивно - до такого розвитку подій люди готувалися заздалегіть, бо ж не дарма о 8-ій ранку принесли до церковних воріт вила.

Війна за церкву в Чорнижі почала назрівати ще у травні. Тоді більша частина парафіян вирішила порвати із московським паріархатом та перейти до ПЦУ. І все б нічого, якби проти них не повстала інша частина села. Прихильники УПЦ МП буквально захопили церкву: протягом п'яти місяців вони не пускали односельчан навіть на територію храму. Тож люди не мали іншого виходу, як молитися за воротами церкви. 

 «Побили мене біля церкви. Вони з ночі підготувалися, пообрізували секції, приготували палиці. Ми приїхали і стали біля церкви, вона була закрита. Я з болгаркою став біля забору. Вони почали з палками на нас», каже потерпілий Сергій Павлюк.

«Мій клієнт стояв абсолютно не протидіючи біля культової споруди, обвинувачений із двома іншими особами із релігійних переконань нападаючи на цю культову спорудам підбігли і спільно наносили тілесні ушкодження», - каже представник потерпілого Олександр Лавренчук

 Микола Дручок вдарив односельчанина дерев’яною палицею по шиї та лиці. Каже, що шкодує про це. Каже, що хотів вибачитися, але односельчанин не розмовляє з ним.

У щире каяття свого односельця Сергій Павлюк не вірить. Хоче, аби землякові присудили 2 роки обмеження волі. Переконаний, що штраф 850 гривень то надто мале покарання за бійку. Прокурор вважає по-іншому.

Порадившись, колегія суддів ухвалює новий вирок - 100 годин громадських робіт. Потерпілий залишився незадоволеним рішенням суду.

Читайте також:

Можливо зацікавить