Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

У березні в Салтівці – найбільшому житловому масиві Харкова – мав відкритися новий затишний заклад «Вино та друзі» місцевої мережі InVino. Та 24 лютого цей район взяв на себе основний удар росіян і за декілька днів перетворився на зруйновану пустку.

Тут мешкало пів мільйона харків’ян. Із розбомблених будинків, з-під безперервних обстрілів і спустілих вулиць виїхали майже усі. Хтось – в іншу частину міста, більшість – в інші регіони. Серед тисяч вимушених переселенців на Волинь приїхав один незвичний. Приїхав разом із меблями, кухнею, запасами вина, професійними кавістами, щирими ідеями і з власною душею – душею закладу, що народжувався дарувати людям тепло. Це - Не[винна] локація InVino.

Про історію родинного бізнесу InVino, воєнний Харків та релокацію частини бізнесу до Луцька – видання ВСН поспілкувалося із засновницею мережі Ніною Лебедєвою.

- Розкажіть про InVino. Як і коли з’явився у вас інтерес до вина?

- Це було ще 22 роки тому, тоді я почала професійно займатися дистрибуцією вина.

Починати було важко, вино в ті часи мало хто розумів. Я мала прайс на тисячу позицій із незрозумілими навіть для мене назвами. На щастя, вже тоді був інтернет і хоч щось можна було почитати.

Я зверталася до власників ресторанів, але більшість казали: все добре, гарно розповідаєте і гарний продукт, але в нас немає відвідувачів, які замовляють вино. Хіба лише відомі бренди, все інше не сприймають.

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

Так десь три чи чотири місяці я оббивала пороги і думала, що вже – все. Але раптом знайшлася потрібна людина, яка зрозуміла мене. Зоя Миколаївна, керуюча рестораном «Зелений папуга» – ми досі спілкуємося і вважаю її своєю хрещеною мамою в цій справі. Цей ресторан в центрі Харкова – дуже  класний, невеличкий, зроблений як приватний будинок. Ти відпочиваєш у ресторані, але таке відчуття, ніби у своєму дуже красивому будинку. 

У них були винні полиці, але вино було із дьюті-фрі. Зоя Миколаївна запропонувала мені створити карту вин і спробувати працювати. І все вийшло. Як колись Колумб відкрив для світу Америку, так ми для Харкова і харків’ян – відкрили світ вина. 

Горілка і коньяк, до яких багато хто звик під час застілля, це насправді дижестиви – тобто напої після їжі, а не під час. Лише вино – напій, який створений для того, щоб супроводжувати трапезу. І це – такий безкрайній світ сортів, стилів та технологій, які дають можливість до кожної страви підібрати своє ідеальне вино. 

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

- Коли відкрили власний заклад?

- У 2009 році, це був салон вин InVino. За ним – ще декілька інших брендів. За рік до війни відкрили гастромаркет «Gusteria», але він був розташований на Південній Салтівці – це район Харкова, який найбільше постраждав від обстрілів. 

У березні у цьому ж районі повинен був запрацювати ще один заклад - «Вино та друзі». Ми його обов’язково запустимо, у нього класна концепція, ідея живого людського тепла, яке ми отримуємо тільки під час живого спілкування. А особливо – за бокалом вина, бо в хорошого вина є суперсила – воно об’єднує людей.

А поки усе із закладу «Вино та друзі» приїхало до Луцька. Меблі, аксесуари, саме вино. Ось ці гарні столи, за якими ми сидимо – ексклюзивно виготовили на наше замовлення. Вони зроблені із ящиків з-під вина з кращих шато Бордо та інших видатних виробників Європи . Ці ящики виготовляються з дуже гарної деревини, підглянула таку ідею в одному із закладів Бордо.

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVinoРесторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

- Заклад, який мав відкриватись, зруйновано? Чи встигли все вивезти?

- Саме приміщення не постраждало, але життя в цьому районі зруйноване. 

- 24 лютого відразу довелося виїждати?

- Ми жили за містом, недалеко від російського кордону, недалеко від Бєлгорода. Наш будинок повністю зруйнований. Ми підтримуємо військових, які воювали на тому напрямку. Вони зняли нам відео: все зруйноване. У нас було сучасне європейське селище із 48 будинків, вулиця Щаслива. На якій жили справді щасливі люди. Кажуть, що лишилося близько 5 будинків. 

Виїжджали відразу. В 5:05, коли все почалося, сіли в автівку і поїхали. Нічого не збирали, ніякої тривожної валізи. За дві години вже все там було окуповане. 

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

Все можна відновити, будемо відбудовувати на пенсії. Але є цінні родинні речі - ікони, фотоальбоми, щоденники моєї мами, родинні книги.

Я в Харкові прожила все життя, тут народилися мої предки, я – харків’янка у шостому поколінні. Ми до останнього не вірили, що таке можливо, в центрі Європи, в країнах, де люди в Другу світову так вмилися кров’ю... 

- Ви відразу переїхали до Луцька?

- Ні, ми живемо на два міста. 

Дітей відправили, як тільки почались бомбардування, а самі залишаємось. Це була найстрашніша в моєму житті історія. Я навіть не розуміла, чи зустрінемося ми. Вони плакати і казали, щоб їхати разом, а ми розуміли, що не можемо, тому що є відповідальність перед людьми, з якими працюємо.

Ми лишилися, і крок за кроком, день за днем під обстрілами працювали. Я – фаталістка, смерті як такої не боюся. Якщо маєш померти – то і цеглина на голову може впасти, значить, так тобі передбачено. Тому ми працювали, як могли.

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

У березні на Харків кожного дня падало по 60-70 снарядів. Цей звук, коли летить, коли падає і вибухає – це все було щодня, не припинялося. У травні трішки зменшились обстріли, але все одно були. 

Ти прокидаєшся чи засинаєш, працюєш чи просто йдеш вулицею і знаєш, що в будь-який момент може прилетіти. Дивно, що до цього можна звикнути. Дуже дивне почуття. 

Коли прилітає снаряд і руйнуються чергові будинки – кожного разу здавалося, що разом з цими завалами розірветься серце. Харків, як поранений звір. І ми в ньому – такі ж.

А наприкінці травня приїхав наш друг Олександр і каже: «Що ви тут сидите, ви мені не подобається, обличчя якісь не ті». Дуже нас розкритикував, що руки опускаємо. Каже: «Приїжджайте до мене в Луцьк», а ми йому: «Та ми ж там ніколи не були».

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

- Він сам із Луцька?

- Ні, харків’янин. Родину відправив за кордон, а сам поїхав до свого друга у Луцьк. Він бізнесмен дуже високого рівня, у нього велика команда, яку він теж перевіз. 

Вирішили: а чому ні, і приїхали до Луцька. Це було десь на початку червня. Їхали проспектом Волі, у нас в Харкові такого немає: якщо проспект, то пішохідна зона досить невеличка, для кількох перехожих, а тут, виявилось, можна гуляти не тільки в парках, а й по проспекту. А клумби були – такі ж красиві, як в Харкові. Знаєте, у нас навіть під час війни висаджували квіти.

У фільмах часто показують такі похмурі картинки розбомбленого міста - сірі будівлі з вибитими вікнами, скрізь уламки… В Харкові такого не було. Завжди було дуже чисто, бригади комунальників виходили і працювали навіть під обстрілами. Я така вдячна їм за це, бо результат їхньої роботи говорив нам: Харків живе і буде жити, попри все. 

- Коли приїхали до Луцька, мабуть, оглянули не тільки місто, а й заклади, щоб зрозуміти, чи є конкуренція?

- Так, Олександр показував заклади, які йому подобаються. Нам теж багато сподобалось. Cafe de Vino: хороше меню, подача, сервіс, винна карта – все на рівні. PUR-PUR сподобався, там така особлива атмосфера, але з вином – так собі. IDEALIST сподобався як місце – сучасне, дуже красивий декор і архітектура, у них такі цікаві незвичайні рішення, мають гарні напої, хоча вино – це не їхня головна тема. Знаю, що Фелічіту дуже хвалять, піца там справді смачна, десерти оригінальні, а от вино – базове, просто – «щоб було».

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

- А які перші враження від Луцька?

- Європейське місто. Дуже гарні люди, гарно одягнені. Просто йдуть вулицею чи п’ють каву в закладі, дивишся на них, а всі такі стильні. 

Олександр нас познайомив з кількома місцевими бізнесменами, і це був як новий подих, ковток свіжого повітря. Майже відразу вирішили відкривати тут заклад і почали шукати приміщення. 

- Заклад відкрили дуже швидко.

- Я вважаю, що це взагалі фантастика, як швидко все відбулося. Велика подяка нашому дизайнеру Людмилі Міськів і всім працівникам її дизайнерського бюро. Завдання було непросте: ми привезли з собою меблі, багато речей і це все треба було вписати в інтер’єр. Але з усім впоралися чудово. 

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVinoРесторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

- Із Харкова з вами приїхали й інші працівники?

- Так, декілька. Керуючий закладом Ярослав, старші кавісти – сімейна пара Яна і Стас та шеф-кухар. Решту працівників – місцеві.

- Клієнтів достатньо? Як InVino прийняли лучани?

- Ще недостатньо довго працюємо, щоб підбивати якісь підсумки. 

Ми нова локація, ми про себе заявили і спочатку люди приходять, бо цікаво. Тим більше, що ми – не місцеві, харків’яни. Цікаво подивитися, а як у нас, порівняти. Інша справа – втримати цей інтерес. Щоб InVino стало частиною щоденного життя.

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

- А інші ресторатори приходили до вас?

- Так, приходили. Я просто їх не всіх знаю. Але офіціанти впізнавали і казали, що приходили і ресторатори, і адміністратори, і бармени з різних місць. Це нормально, що їм теж цікаво. 

- Маєте традиції чи ритуали, пов’язані із вином?

- Є одна традиція, якою ділюсь з іншими. Якщо людина має якесь таємне бажання, їй треба купити пляшку доброго вина, яке ще не пробувала і випити в колі друзів. А з першим ковтком – загадати бажання. Обов’язково здійсниться! В нашому колі всі знають: якщо проведуть цей «ритуал» - бажання точно здійсниться.

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

- А ви своє таке бажання загадували?

- Завжди!

Більшість таких мрій були пов’язані з поїздками, подорожами. Хотілось побувати на виноградниках Франції, Італії, Іспанії, Німеччини… 

- Я так розумію, всі ці країни ви таки об’їздили?

- Так. Десь маю записи про місця, де подорожувала. Загалом це близько двохсот місць і дуже, дуже багато вражень та спогадів. 

- Поділіться якимось важливим спогадом.

- Перше, що пригадалося – картинка з Італії. Якось ми подорожували по Тоскані – це місцевість в центрі Італії,  між Флоренцією і та Сієною, де виробляються дуже гарні вина. Є там один дуже важливий для винолюбів пагорб під назвою Монтепульчіано. Зверху цього пагорба - виноробня і село з дуже гарним стародавнім монастирем . Самі пагорби – всі в виноградниках і підйом до села – дорогою-серпантином.

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino
Монтепульчіано, Тоскана

Нас мав зустрічати власник виноробні, італієць Лука Гатавеччі. Його родині з давніх часів належить і вся земля навколо, і монастир, і саме селище. Ми трохи прогулялися і зателефонував Лукас, що вже під’їжджає.

Підходимо і я бачу картинку, як у фільмі «Приборкання норовливого» з Андріано Челентано. Поруч із ленд-крузером – красивий італієць, в джинсах і білосніжній сорочці із підгорнутими рукавами, широка і така ж білосніжна посмішка: «Сідайте в авто, покажу вам нашу місцевість!» Ми йому: як?! тут такі вузькі доріжки – можливо, краще пішки?..

Але він наполягає. Сідаємо в автомобіль і на повній швидкості починаємо підніматися цим серпантином з неймовірної краси пейзажами якогось середньовічного містечка. Дорогою зустрічаються люди, усі вітаються з Лукою.

Приїхали до монастиря, у них там невеличка виноробня. Нас пригостили місцевим вином і пастою тальятелле з кабанятиною. Це окрема історія: кабани часто заходять у виноградники і шкодять їх, тому є періоди, коли відбуваються полювання. А страви із м’ясом кабана на виноградниках – це вже класика. 

Був такий теплий атмосферний вечір, а коли стемніло ми вийшли прогулятися. Лука показував нам місця, де тисячі років тому зародилася цивілізація етрусків. На їхньому фундаменті з’явилися сучасні італійці, які пишаються таким своїм походженням. 

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

Дорогою до нашого готелю Лука спинився біля церкви. Ми вийшли з автівки, він сперся на паркан і довго дивився на цю церкву. Красива, кам’яна. Каже: «Дивлюсь і в мене перед очима – історія поколінь». У цій церкві народилися його пра-пра-пра... Умовно кажучи, він – двадцяте покоління, яке живе на цій землі і є її власниками. Всі вони народжувалися, отримували хрещення, святкували весілля і відбували поминки у цій церкві. Тут проходить життя цілої родини в стількох поколіннях. І от тоді в мене пішли «мурашки», ніколи не забуду цієї сильної емоції.

Таких історій з моїх подорожей у виноградники – багато. Бо вино – це завжди про філософію життя. Коли римляни йшли шляхами завоювань, вони прямували тільки до тих місць, де плодоносив виноград. Вони висаджували виноград, з якого могли робити вино, а вже тоді будували храми і монастирі, де для таїнства євхаристії обов’язково потрібне вино. А якщо вирощувати виноград було неможливо, римляни обмежовували кордони і казали, що це – дике поле, територія варварів і далі не йшли. 

Розкажу ще одну історію, французьку.

У нас була подорож у Бордо – це аристократичний край, де виробляють найшляхетніші вина світу. Приїхали у замок, який має назву Шато Ларок. Він розташований у містечку Сент-Емільйон, це унікальне паломницьке містечко, а сам замок називають Версалем Сент-Еміньйона. Шато збудоване в античному стилі, така монументальна архітектура, статуї. А навколо – простора територія з красивими газонами, клумбами і все це оточують виноградники найвищого класу Гран Крю Классе. 

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVinoРесторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino
Шато Ларок

Один із наших друзів після дегустації під час прогулянки парком попросив, щоб я запитала у винороба Девіда, чи статус цього виноградника дуже великий. Я кажу: «Та для чого запитувати, це ж ми й так знаємо», а він наполягає: «Ні, запитай». Запитала, Девід відповів, що так. Той друг знову каже: «А ось тут, де газон, можна було теж виноград садити?». Я йому: «Ну, так», а він знову: «Ні, запитай». Я кажу: «Давід, тут можна було ростити виноград?» і показую на велику територію парку з ідеальними газонами навколо замку. Каже, що можна. Друг знову до мене: «Запитай: то чого не посадили?». 

Це було таке дивне і не зовсім доречне запитання, але я все ж запитала. Зрозуміла, до чого він веде, адже пляшка виготовленого тут вина коштує сотні євро і чим старіше воно стає – тим ще дорожче. Тому все ж запитала: «Чому ж тоді не засадили всю цю територію виноградом?» Екскурсовод глянув на нас із подивом і каже: «Але це ж красиво!».

- А як стосовно українського вина? Є достойні зразки?

- У 2016 році в Бордо відкрили унікальне місце «Cite du vin» - в перекладі це означає «Місто вина». Це такий інтерактивний музей про вино, де зібрали всі вина світу, які, на думку вчених, є якісними. І в 2016 році Україна ввійшла туди із двома винами: «Піно Нуар» від «Колоніста» та «Шардоне Гранд Резерв» від «Шабо» 

Ресторан-переселенець. Як із харківської Салтівки до Луцька привезли InVino

- Дайте пораду нашим читачам, як обрати якісне вино?

- Найкраще, звісно, довіритись спеціалістам. Якщо є можливість – іти в магазин, де допоможуть підібрати. 

Якщо ж обирати самому, то є така порада: стерегтись вина без «місця проживання». Тобто – без конкретного місця створення. Етикетка повинна все розповісти: звідки вино, хто його створив, з якого винограду. Чим детальніша інформація – тим вищий статус вина. І таке вино можна сміливо купувати.

Звичайно, потрібно зважати і на інші деталі. На колір вина, на те, як воно зберігається – нюансів насправді є дуже багато. Як я вже казала, вино – це окремий і багатогранний всесвіт, і в питаннях, як його зрозуміти, і в питаннях емоцій, які воно дарує.

Можливо зацікавить

Популярний заклад біля Луцька відмовив дружині загиблого Героя у проведенні поминального обіду

Популярний заклад біля Луцька відмовив дружині загиблого Героя у проведенні поминального обіду

У Луцьку невдовзі відкриється новий заклад харчування

Видача страв відбуватиметься за 5-7 хвилин: у центрі Луцька відкриють ресторан-кав'ярню

Ресторан морепродуктів у Луцьку

У Луцьку відкрили ресторан риби і морепродуктів

Евакуювали понад 50 відвідувачів: у Рівному горів ресторан. Фото
фото

Евакуювали понад 50 відвідувачів: у Рівному горів ресторан. Фото

У Луцьку відкриють ресторан в монастирському підземеллі. Відео
відео

У Луцьку відкриють ресторан в монастирському підземеллі. Відео

Що б не готував, а найсмачніші страви - з дитинства: інтерв’ю з луцьким шеф-кухарем
інтерв'ю
фото

Що б не готував, а найсмачніші страви - з дитинства: інтерв’ю з луцьким шеф-кухарем

«Прості страви можуть бути вишуканими»: новорічне меню від луцького шеф-кухаря
фото

«Прості страви можуть бути вишуканими»: новорічне меню від луцького шеф-кухаря

У день поховання Костянтина Мрочка на Волинь з Ізраїлю передали вино, назване на честь Героя України

У день поховання Костянтина Мрочка на Волинь з Ізраїлю передали вино, назване на честь Героя України

У луцькому парку відома кав’ярня збирає кошти на благодійний фонд «Любарт»
фото

У луцькому парку відома кав’ярня збирає кошти на благодійний фонд «Любарт»