«Ринок був мертвим, але зараз активно оживає», - фахівець із нерухомості Вікторія Собуцька

«Ринок був мертвим, але зараз активно оживає», - фахівець із нерухомості Вікторія Собуцька

Житло – одна із базових потреб людини. Якими б не були обставини, а кожна людина однаково потребує місця для проживання. І саме через те, що попит на житло – така ж очевидна річ, як попит на їжу чи медикаменти, ринок нерухомості завжди буде активно функціонувати.

Що саме зараз відбувається із житлом на Волині, як продається і за якими цінами – у розмові з рієлтором Агенції «Інвестор Нерухомість» Вікторією Собуцькою.

До слова, до повномасштабного вторгнення Вікторія разом з іншими колегами працювала і працює наразі у відділі продажів Будівельної компанії «Інвестор». Проте нові обставини, які через війну виникли на ринку нерухомості, привели до ідеї розширити послуги та почати роботу не тільки із новобудовами «Інвестора», а й з житлом на вторинному ринку.

- Розкажіть, як прийшли до думки стати рієлторами?

- Із перших днів березня у нас просто розривався телефон. Люди телефонували і питали, чи можемо допомогти підшукати оренду житла.

Всю нерухомість Будівельної компанії «Інвестор» розкуповують ще на етапі будівництва, а людям потрібне було житло, куди можна заселитися вже. А ми не мали готових квартир, щоб запропонувати для оренди чи навіть продажу.

Проте ми мали великий досвід на ринку нерухомості і дуже сильне бажання бути максимально корисними в тій складній ситуації, яка склалася в державі. Хотіли допомагати людям, які потребують житла.

Не можна сказати, що ми розпочинали все з чистої сторінки, адже у наших працівників був чималий досвід із вторинною нерухомістю. Частину житла у нас завжди купували під інвестиції і надалі зверталися до нашого відділу продажів, щоб ми знайшли клієнтів для перепродажу чи оренди. Виходить, що як рієлтори ми працюємо вже давно, але до березня –  працювали лише з об’єктами «Інвестора».

Тому в новому напрямку ми швидко розібралися і відразу активно стартували. За тиждень-два у нас була вже хороших база пропозицій, серед яких – і оренда, і продаж/купівля як жтлової, так і комерційної нерухомості.

«Ринок був мертвим, але зараз активно оживає», - фахівець із нерухомості Вікторія Собуцька

- Як змінювався ринок нерухомості протягом цих місяців війни?

- Зміни постійні і досі весь час відчуваються. Перші два місяці люди цікавилися майже винятково орендою, тому ми переважно лише здавали житло та навіть комерцію. А вже десь з квітня потрохи почали запитувати про купівлю.

Спершу це був більше інтерес, ніж реальні продажі. Телефонували, щоб дізнатися ціну, щоб з’ясувати, чи взагалі зараз щось продається. Наприкінці квітня почалися перші угоди з купівлі житла.

Цікаво, що в квітні-травні це були переважно невеликі квартири, найчастіше – однокімнатні, а з червня покупці почали цікавитися приватним житлом – таунхаусами, котеджами і великогабаритними квартирами.

«Ринок був мертвим, але зараз активно оживає», - фахівець із нерухомості Вікторія Собуцька

- А як часто запитують про те, чи є в будинку підвал або укриття?

- Цікавляться таким, але я б не сказала, що це якась визначальна річ, через яку або купують, або відмовляються.

Здивувало інше. Якось клієнти наголосили, що хочуть житло в такому районі, де не буде дуже гучно чути сирену. І потім ще декілька разів були подібні запити.

Людям психологічно складно переносити все те, що на них навалилося. А дім – це все-таки місце, де кожен хоче відчути себе у відносній безпеці, наскільки б ілюзорною вона зараз не була.

До речі, люди активніше почали шукати житло за містом. Якщо раніше багато для кого центр міста був бажаним орієнтиром і постійно запитували: «А як далеко будинок від центру?», то зараз – навпаки, шукають чимдалі від центральних районів. Кажуть, що хочеться спокою і щоб не було поруч «стратегічних об’єктів».

- Яке житло купують зараз більше: в новобудовах чи на вторинному ринку?

- У нас більше угод - в новобудовах. Думаю, на це вплинуло два фактори. По-перше, ціни на вторинному ринку, як на мене, зараз дуже завищені. Власники житла чомусь ставлять захмарні цифри, які, схоже, беруть просто зі стелі. Придумали собі, що їхня двокімнатна квартира може продатися за 90 000 доларів, квартира висить собі в оголошеннях місяцями, і буде ще довго висіти. Треба більш адекватно оцінювати, за скільки ти можеш продати свій об’єкт, якщо хочеш його справді продати.

Другий момент – покупці шукають відтермінування платежів, хоча б на 20% чи навіть на половину суми. Причому просять максимальні терміни. Відповідно, на вторинному ринку знайти таку можливість – малоймовірно, і люди йдуть до забудовників, де купують квартири в новобудовах.

«Ринок був мертвим, але зараз активно оживає», - фахівець із нерухомості Вікторія Собуцька

- Оренду досі активно шукають?

- Такого ажіотажу, який був на початку війни, вже немає, але звернень все ще багато.

А от щодо купівлі, то все навпаки: ринок був мертвим і зараз почав активно оживати. Думаю, люди розуміють, що зараз ціни на житло – суттєво вигідніші за ті, яка будуть після війни.

- А що зараз із цінами: ростуть, поки стабільні..?

- У новобудовах вартість квадратного метра постійно зростає. Це очікувано, бо весь час змінюються ціни на будівельні матеріали.

На вторинному ринку, як я вже згадувала, власники виставляють досить високі ціни. Але коли з’являється реальний покупець, то без проблем торгуються і знижують ціну. Більше того, за моїми спостереженнями – вдається закрити лише ті угоди, де власник житла іде на поступки і спускає ціну.

Недавно у нас був випадок, коли продавали котедж за 95 000 доларів. Усі, хто розглядав цю пропозицію, просили про знижку. І коли власники погодилися та спустили ціну до 90 000, котедж продався.

«Ринок був мертвим, але зараз активно оживає», - фахівець із нерухомості Вікторія Собуцька

- Що надалі можна чекати від ринку нерухомості?

- Важко робити навіть приблизні прогнози. Не тільки ринок нерухомості, але всі сфери нашого життя зараз дуже залежать від подій на фронті та активності божевільного диктатора сусідньої держави. Чи навіть, від двох таких диктаторів.

У будь-якому випадку, можу точно сказати, що після нашої перемоги попит на житло буде величезним. Це очевидно. Але і ціни не будуть такими, як до війни чи такими, як є зараз. Це теж без сумнівів.

Нерухомість – дуже відповідальна справа, навіть у мирний час та за стабільних обставин. Тому безперечно, що в нинішніх умовах, кожен має особисто приймати рішення, чи готовий купувати/продавати житло. Але великий попит у майбутньому і підвищення цін підказують, що квадратні метри зараз – хоч і ризикована, але все ще дуже вигідна інвестиція.

«Ринок був мертвим, але зараз активно оживає», - фахівець із нерухомості Вікторія Собуцька

Агенція «Інвестор Нерухомість» пропонує наступні послуги: 

  • Для власника нерухомості - пошук клієнтів. Для того, хто шукає житло, щоб купити чи орендувати - пошук варіантів житла.Повний аудит об'єкта і кваліфікована оцінка його вартості. При цьому будуть вивчатись не тільки загальні фактори: розташування/площа/час забудови, а й важливі деталі: стан будинку, якість ремонту, справність комунікацій, доступність міської інфраструктури тощо.
  • Показ об'єктів потенційним клієнтам. При потребі сюди входить консультація щодо інфраструктури району, транспортні послуги тощо.
  • Юридичний супровід.
  • Підготовка індивідуального договору, який убезпечить всі сторони від потенційних загроз і передбачить особливі обставини безпосередньо ваших домовленостей. Також у випадку, якщо однією із сторін буде вимушено переселена особа, у договорі будуть враховані актуальні державні чи міські програми підтримки.
  • Додаткова консультація щодо управління нерухомим майном в актуальній ситуації - на час військового стану, після війни під час реалізації державних програм із відбудови міст тощо. 

За детальнішою інформацією звертайтеся в Агенцію «Інвестор Нерухомість»:

Телефон: 096 030 20 10

Адреса: м. Луцьк, вул. Коперника, 13 в,

м. Луцьк, вул. Супутника, 6 а (ЖК «Супернова»)

Телеграм-канал

Вайбер-спільнота

Можливо зацікавить

Зоопарк
фото

«Ми зайняли своє місце серед європейських зоопарків», - інтерв'ю з Людмилою Денисенко

Луцьк Туристичний

«До Луцька варто приїхати, аби насолодитись його затишком»: розмова з Катериною Теліпською

Писанкар

«Писанки потребують не лише зосередженості, але й особливого стану душі»: писанкар Андрій Бондарук

Калуш

Від знайомства з Шварценеггером до Греммі: інтерв'ю з відомим сопілкарем з Волині

На Волині орендар занедбав ставок
відео

Скандал на Волині: занедбаний ставок досі у руках підприємця, який орендує водойму за копійки. Відео

житло переселенці

«Усе нове, яскраве та гарне»: переселенці знайшли притулок та новий дім у відремонтованому житлі для ВПО у Ковелі

Ціна - понад 17 мільйонів гривень: біля Луцька продають мініпалац

Ціна - понад 17 мільйонів гривень: біля Луцька продають мініпалац

Психолог

Психологія військового часу, виявлення брехні та секрети фізіогноміки: інтерв'ю з Юлією Ектовою

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині
відео
історії війни

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині