Росія може окупувати Білорусь: Інститут вивчення війни попередив про серйозну небезпеку

Росія може окупувати Білорусь: Інститут вивчення війни попередив про серйозну небезпеку

НАТО має серйозно підготуватися до можливого сценарію, за якого Росія повністю контролює Білорусь. Якщо Захід дозволить Путіну зберегти незаконно захоплені регіони України, РФ зможе використати як окуповані білоруські, так і українські території, щоб загрожувати східним кордонам країн НАТО.

Про це йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає ТСН.

 В ISW нагадали про секретний документ Кремля, який потрапив журналістам і свідчить, що Росія планувала до 2030 року фактично поглинути Білорусь.

Аналітики Інституту кажуть, що хоча не можуть підтвердити існування чи зміст цього документа, проте висновки журналістів щодо намірів Кремля збігаються з оцінками ISW про кампанію РФ та стратегічну мету поглинути Білорусь через «Союзну державу».

У звіті йдеться, що диктатор РФ Володимир Путін, найімовірніше, досягне значних успіхів у відновленні сюзеренітету Росії над Білоруссю незалежно від результату його вторгнення в Україну. Натомість ймовірні постійні успіхи Росії в Білорусі ставлять Захід перед рішенням про те, "як поводитися з потенційним майбутнім ландшафтом безпеки на східному фланзі НАТО".

«Якщо Захід дозволить Путіну зберегти його нинішні успіхи в Україні, зокрема в Криму та східній Херсонській області, тоді Кремль зможе використовувати як окуповані білоруські, так і українські території для подальшої загрози Україні та східному флангу НАТО», - попереджають в ISW. 

В Інституті вважають, що Захід може альтернативно встановити умови для майбутнього, в якому територіально ціла Україна стане надійним військовим партнером у захисті східного флангу НАТО від Росії та окупованої Росією Білорусі.

«Це бажане довгострокове майбутнє ґрунтується на негайних і постійних рішучих діях Заходу, щоб дати Україні можливість вигнати російські сили зі своєї території. Надзвичайно малоймовірно, що Захід зможе перемогти або ефективно відповісти на російську кампанію з поглинання Білорусі, попередньо не подолавши російського вторгнення в Україну», - додають в ISW.

Читайте також:

Можливо зацікавить