Росія оголосила про захоплення Соледара. Україна не підтверджує

Росія оголосила про захоплення Соледара. Україна не підтверджує

13 січня Міністерство оборони Росії оголосило, що повністю взяло під контроль Соледар. Про це саме заявляють і західні військові аналітики. Українська влада запевняє, що за місто тривають бої.

Про це пише BBC News Україна.

«Увечері 12 січня завершено звільнення міста Соледар, яке має важливе значення для продовження успішних наступальних дій на Донецькому напрямку», - оголосило Міноборони.

Як зазначив речник силового відомства Ігор Конашенков, встановлення повного контролю над Соледаром дозволяє відрізати шляхи постачання українських військ у Бахмуті, після чого «заблокувати і взяти в «котел» підрозділи ЗСУ, що залишаються в ньому».

Росія запевняє, що захоплення Соледару стало можливим завдяки «постійній вогневій поразці противника» штурмовою та армійською авіацією, ракетними військами та артилерією угруповання російських військ. РФ запевняє, що за час боїв біля міста було знищено 3 українських літаки і вертоліт. Загалом начебто було знищено 300 одиниць озброєння і 700 військових ЗСУ.

«У ході дій зі звільнення Соледара підрозділи ВДВ здійснили прихований маневр з іншого напрямку, успішно атакували відразу позиції ЗСУ, зайнявши панівні висоти та блокували місто з північної та південної сторін».

Інформацію Кремля щодо Соледару підтверджує і американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті за 12 січня.

Але українська сторона поки що це спростовує. 

«Бої ідуть в самому місті, інформація про те, що українські сили вийшли з Соледару, не відповідає дійсності, там ідуть бої. Деталі ми не говоримо, щоб не розкривати тактичне положення наших бійців», - заявив заявив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.

За його словами, сили противника переважають, бо вони кинули на цей напрямок максимальну кількість. «Але наші сили досі воюють в самому місті», - додав він.

Росіяни ще 10 січня почали заявляти, що повністю заволоділи Соледаром. Проте Генштаб і навіть президент Зеленський заперечували вихід сил оборони з міста.Там тривали запеклі бої, а сили оборони поступово відходили за межі міста та займали нові оборонні позиції. Російська армія почала просування на Бахмут ще влітку 2022 року, в наступі активну участь брали бійці приватної військової компанії «Вагнер». Проте захопити це велике місто росіяни так і не змогли.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював
фото

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював

росіянин військовий депортація
відео

Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація

Виїзд за кордон

Хотів виїхати до Польщі: на Волині спіймали ухилянта-невдаху

мобілізація хвороба серце

Мобілізація 2024: які хвороби серця є підставою для звільнення від призову

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України

Герой загибель

З перших днів вторгнення боронив Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Дмитро Глущук

доброволець

Двоє його братів зараз на фронті: 19-річний доброволець, що воював разом з батьком, загинув на війні

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні: кого з чоловіків можуть примусово доставляти до ТЦК

УПЦ МП

Релігійний скандал: на Волині хочуть побудувати храм УПЦ МП