Росія створює умови для повторного наступу з території Білорусі, - американські аналітики

Росія створює умови для повторного наступу з території Білорусі, - американські аналітики

Американські аналітики оцінюють повторний наступ росіян з білоруської території як малоймовірний, але можливий.

Про це повідомляє Українська правда із посиланням на щоденний звіт Інституту вивчення війни (ISW).

«Москва створює умови для нового найбільш небезпечного способу дій (ННСД) – відновлення вторгнення на північ України, можливо, спрямованого на Київ – щонайменше з жовтня 2022 року. Цей ННСД може бути російською інформаційною операцією або відображати справжні наміри Путіна. Наявні на сьогодні індикатори є неоднозначними – деякі перевірені докази нарощування російських військ у Білорусі мають більше сенсу як частина підготовки до нового наступу, ніж як частина навчань і тренувань. Водночас доказів того, що Москва активно готує ударні сили в Білорусі, поки що не існує.

Занепокоєння з приводу можливості того, що Путін може продовжити цю ННСД, безумовно, не є просто українською інформаційною операцією, спрямованою на те, щоб чинити тиск на Захід з метою надання Києву більшої кількості зброї, як припускають деякі західні аналітики. За оцінками ISW, повторне широкомасштабне російське вторгнення з Білорусі малоймовірне цієї зими, але до цього слід ставитися серйозно», - зазначили аналітики.

В ISW зазначили, що 24 грудня міністерство оборони Росії демонстративно заявило про наявність польового госпіталю в Білорусі. Перед тим Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що російські війська планують розгорнути в Білорусі щонайменше ще один польовий госпіталь.

«Польові госпіталі не є обов'язковими для навчань і можуть свідчити про підготовку до бойових дій. Поява польових госпіталів у Білорусі на початку 2022 року була одним з останніх індикаторів, які спостерігалися перед тим, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення», – наголосили в інституті. 

Аналітики також зауважили, що Росія продовжує розгортати війська в Білорусі під виглядом навчань, а деякі російські танки Т-90, розгорнуті в Білорусі наприкінці грудня 2022 року, були помічені в зимовому камуфляжі.

«Оснащення танків зимовим камуфляжем не є абсолютно необхідним для навчань і може свідчити про підготовку до реальних бойових дій взимку. Водночас розгортання польових госпіталів та перефарбування танків також може бути частиною інформаційної операції», – йдеться у звіті.

Наразі ISW оцінює ризик російського вторгнення в Україну з боку Білорусі як низький, але можливий. 

Можливо зацікавить

Мобілізація квітень

Мобілізація не для всіх: кого точно не призвуть з 1 квітня

загибель військового бої за Роботине

Загинув понад пів року тому: повідомили про смерть Героя з Луцька Антона Кравченка

крапельниця Положинський

Відомий артист та військовослужбовець з Луцька: опинився під крапельницею

Герой України

Перед смертю знищив значну кількість живої сили ворога: Герой України з Волині загинув у танковому бою

Мобілізація квітень

Мобілізація у квітні 2024: кого призвуть до лав ЗСУ

поховання військового
фото

За місяць йому би виповнилось 33 роки: на Волині прощалися з Героєм Богданом Гороцюком

ожиріння мобілізація наднизька вага

Придатний чи ні? Чи мобілізують чоловіків з ожирінням та наднизькою вагою

Сергій Притула

«Читаю коментарі, щоб відпочити»: Сергій Притула у Луцьку розповів про хейт в інтернеті

Олександр Олійник

Мати впевнена, що Герой, а в частині кажуть, що покинув поле бою: півтора роки рідні не можуть знайти військового з Волині