Розповіли про якість бензину А-95 на регіональних АЗС

Розповіли про якість бензину А-95 на регіональних АЗС

Інститут споживчих експертиз (ІСЕ) удруге з початку війни провів дослідження якості бензину марки А-95 у мережах АЗС і виявив значні відхилення за якісними параметрами у регіональних мережах.

У периметр дослідження потрапили мережі АЗС WOG, SOCAR, ОККО, ANP, Prime, «Авіас», Marshall, Amic, Shell, KLO, Аvantage, запорізькі ZOG та Parallel, полтавська BVS, дніпровська Neftek, харківська «Овіс» і мережі CHIPO й U.GO, - пише Lbnews.today.

Експерти не оминули увагою і мережі, які оперують в райцентрах і невеликих містах - 24/7, Kraft, LN energy, Dnipro Оil Group.

За результатами перевірки, бензин А-95 не відповідав ДСТУ у мережах ANP, «Авіас», U.GO, 24/7, Kraft, LN ENERGY, Dnipro Оil Group.

«У «червоній» зоні цього разу в основному АЗС малих регіональних мереж та поодиноких заправок, які в основному торгують в невеликих містах та селищах. Єдине виключення з правил - всеукраїнські мережі ANP та «АВІАС», - зазначають експерти.

Октанове число було набагато нижчим від необхідного тільки в одному зразку, придбаному на АЗС «24/7» в Дніпропетровській області – 92 одиниці. «Це чіткий маркер саморобного палива, виготовленого в кустарних умовах», - зазначають дослідники.

Що стосується шкідливої для екології та повітря сірки - то перевищення в тридцять п’ять разів було виявлено у зразку АЗС Kraft (352 мг/кг при нормі не більше 10). Кількість сірки у пробі Dnipro Оil Group перевищувала норму в 70 раз, тобто 706 мг/кг.

В порівнянні, у бензинах мереж «Привату», як виявилось, незначне перевищення вмісту сірки - 16 мг/кг у ANP і 43 мг/кг у «Авіас». 15 мг/кг сірки було зафіксовано й у державної U.GO.

Об’ємна частка отруйного бензолу в пробах АЗС Kraft показала чотирикратне перевищення (3,82%), а у DNIPRO OIL GROUP взагалі понад семикратне (7,36%).

Читайте також:

Можливо зацікавить