Роз'яснили, як правильно закрити статус біженця

Роз'яснили, як правильно закрити статус біженця

Наявність статусу біженця дає право легально жити в іноземній країні і не бути депортованим до України, навіть якщо всі безвізові терміни перебування за кордоном закінчаться. Документ має довготривалий характер, та у разі повернення до України особа втрачає статус біженця.

Українські біженці, готуючись до повернення додому з-за кордону, зобов'язані закрити надані їм тимчасові статуси перебування згідно із законодавством цих країн, пише ТheРage.ua

У зв’язку з повномасштабною агресією РФ чимало громадин України, які залишили країну, отримали право на отримання статусу біженця або тимчасового захисту у Польщі, Німеччині, Чехії та інших країнах.

 

«Громадяни України, які вирішили отримати статус біженця за кордоном та зараз приймають рішення про тимчасове або постійне повернення до України, повинні усвідомлювати, що такий статус вони втратять. Щодо тимчасового захисту, він надається відповідно до Директиви про тимчасовий захист усім громадянам, які залишили Україну після 24 лютого 2022 року», — пояснила в коментарі адвокат АБ «ЮФ «Семенова і Партнери» Марина Семенова.

Кожна країна має свої особливості у забезпеченні тимчасового захисту та статусу біженця, але загальні правила надання, припинення та контролю з боку держав, які надають прихисток, майже однакові.

Якщо громадянин, що отримав тимчасовий захист, бажає тимчасово повернутися в Україну та не втратити право на матеріальну допомогу, він може залишити країну свого перебування не більше, ніж на 30 днів. При виїзді менш, ніж на 30 днів, надання допомоги не припиняється.

Таким чином, якщо особа зі статусом біженця планує виїхати з країни, в якій вона перебуває, не більше, ніж на 30 днів і повернутися, то повідомляти про це орган, який займається наданням допомоги (наприклад, в Польші – це Інститут соціального страхування – ZUS, у Франції — OFII) нема потреби.

 Також немає необхідності повідомляти будь-які органи про свій виїзд з країни українським громадянам, хто не оформлював фінансову підтримку.

За умови повернення додому усі договори із соціальними службами треба розірвати, подавши відповідні заяви.

У разі, якщо особа отримувала грошову допомогу та вирішила повернутися до України на термін більш ніж 30 днів, необхідно, по-перше, повідомити про це орган, що надає матеріальну допомогу в зв’язку з наявністю тимчасового захисту та інші пільги. Так, наприклад у Франції за певних умов є можливість отримувати додаткові виплати від центру занятості (pole-emploi).

Повідомлення про виїзд на батьківщину можна зробити, звернувшись особисто до відповідного соціального органу або онлайн.

Якщо не повідомити про виїзд терміном понад 30 днів, то в залежності від законодавства країни-перебування можуть бути певні негативні наслідки.

 «За законодавством Польщі, ви будете зобов’язані повернути всі кошти, що булі нараховані після виїзду та сплатити штрафні санкції», — пояснила Марина Семенова.

Також необхідно повідомити про вид’їзд школу чи інший заклад освіти у разі, якщо ваша дитина його відвідує. Необхідно отримати документи, які підтверджують, відвідування дитиною закладу освіти та опанування учбового процесу.

У першу чергу це необхідно, щоб після повернення до українського закладу освіти мати підстави для переведення в іншій клас у разі, якщо ваша школа не мала можливості організувати дистанційне навчання або іншим чином забезпечити безперервність освітнього процесу.

 «Щодо необхідності закривати рахунок в іноземному банку, наразі це дискусійне питання. На мій погляд, це недоцільно робити до закінчення строку дії договору», — зауважила адвокат.

У разі прийняття рішення про повернення до України на постійне місто проживання також необхідно потурбуватися про виконання усіх зобов’язань, що виникли під час перебування. Наприклад, виплата орендної плати у разі, якщо житло було орендовано, погашення заборгованості по штрафах за порушення ПДД та інше, оскільки невиконані зобов’язання можуть ускладнити процес виїзду до України або в’їзду згодом в країни ЕС.

Можливо зацікавить