СБУ ходить по хатах і перевіряє телефони: що відомо про обшуки у Зимненському монастирі МП

СБУ ходить по хатах і перевіряє телефони: що відомо про обшуки у Зимненському монастирі МП

14 грудня у Зимненську громаду приїхали працівники Служби безпеки України. Спецпризначенці проводять відпрацювання не лише по Зимнеському монастирі МП, як ми повідомляли раніше, а й опитують усіх мешканців громади.

Про це виданню ВСН повідомив голова громади В'ячеслав Католик.

За його словами працівники СБУ ходять по приватних будинках і опитують працівників сільської ради.

«Загалом це стандартне відпрацювання і воно проходить по всім громадам Волині. Місцеві мешканці реагують нормально, адже це уже не вперше таке. Попередньо влітку у громаду теж приїздило СБУ. Вони ходять по будинках і перевіряють власників зброї, спілкуються з особами, які мають посвідку на проживання і громадянство РФ. Також перевіряють телефони, і при виявленні контактів з Росії, допитують таких людей детальніше. За першої підозри їх запрошують на поліграф», - зазначив голова громади.

Загалом на території громади ще з 90-х років проживає близько 30 чоловік, які не отримували українське громадянство, але мають посвідки на проживання. І з ними проводилася певна робота.

Нагадаємо, у середу, 14 грудня СБУ проводить обшуки у Святогірському Успенському Зимненському ставропігійному монастирі УПЦ МП, що у Володимирі. 

Як відомо, настоятелька монастиря ігуменя Стефана (Валентина Бандура) - кума Медведчуків. Її вважають однією з найвпливовіших особистостей Української православної церкви Московського патріархату. Вона особисто знайома з Леонідом Кучмою та Віктором Януковичем, в хороших стосунках з Юрієм Бойком, Віктором Балогою, Ігорем Бакаєм.

За інформацією СБУ безпекові заходи проводять на об’єктах УПЦ (МП) у Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській областях. Їх проводять спільно з Нацполіцією та Нацгвардією - у межах протидії підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі.

Враховуючи збройну агресію рф, дані заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України та предметів, заборонених до обігу.

Можливо зацікавить