Що буде з пенсією при виїзді за кордон: відповідь Мінреінтеграції

Що буде з пенсією при виїзді за кордон: відповідь Мінреінтеграції

Серед пенсіонерів, які виїхали за кордон чимало тих, хто отримував виплати у готівковій формі фізично. Відтак, виплати можна буде отримувати міжнародними переказами. 

Про це розповіли у Мінреінтеграції.

Пенсіонери, які отримували виплати готівкою у відділення Укрпошти, але зараз проживають за кордоном, матимуть змогу тепер отримувати пенсії через міжнародні перекази. 

  • Відтепер виплати можна буде отримувати у відділенні пошти за кордоном (за наявності технічної можливості в АТ «Укрпошта»  здійснювати переказ коштів у країну перебування).
  • Вказана категорія пенсіонерів за кордоном зможе відновити отримання пенсії шляхом надсилання заяви поштою в порядку, визначеному ПФУ.

«Постанова була розроблена Мінсоцполітики за результатами нарад з обговорення проблемних питань українських громадян, які знайшли тимчасовий прихисток у Польщі. Йдеться про відновлення виплат для українських громадян за кордоном, які в Україні отримували пенсію у готівковій формі», - повідомили у відомстві. 

Середня пенсія в Україні після березневої індексації складає 5 238 гривень. Найвищу пенсію отримують у Києві – 7 129 гривень, а найнижчу у Тернопільській області – 3 998 гривень. 

У квітні відбувся перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, який стосувався близько 600 тисяч громадян. Підвищення було індивідуальним та залежало від кількох факторів:

  • страхового стажу людини (враховується додатковий стаж, якого набув пенсіонер, продовжуючи працювати після виходу на пенсію);
  • від співвідношення між зарплатою, яку отримує людина, і середньою зарплатою по країні (так званий коефіцієнт заробітку). 

Читайте також: 

Можливо зацікавить