Що зробили з іконою царя Миколи ІІ, яку знайшли у храмі у Луцьку

Що зробили з іконою царя Миколи ІІ, яку знайшли у храмі у Луцьку

У Луцькій Хрестовоздвиженській церкві УПЦ Московського патріархату помітили ікону з останнім російським імператором Миколою Другим. Вона зображає його у шапці Мономаха та в оточенні сім'ї. Цей факт викликав хвилю обурення у громадськості, адже нині в Україні не хочуть мати нічого пов'язаного із Росією.

Настоятель храму Микола Бондарук розповів, що після розголосу таки зняв ікону, - йдеться у сюжеті 12 каналу. 

 «Для мене ікони, як для священника - це святі, якщо відкинути цю ікону, то виходить.. Тоді треба і Хреста відкинути, бо він тоже не українець», - розповів священник.

Причина ж обурення громадськості не у тому, що Микола Другий не українець, а у тому, що роками провадив репресії, знущання та переслідування українців. Тож в час, коли на нашу країну напали російські загарбники, як мінімум дивно, молитися до символу Російської імперії. Священник каже, що такого значення іконі не надавав, але після розголосу зняв її з іконостасу.  

 «Я так само страждаю сьогодні, бо на нас напали, топчать чобіт чужий. Нашу землю взриває, б'є і це не війна, це щось страшніше війни, бо війна це коли військові дії», - каже настоятель Хрестовоздвиженського храму .

 Саме в розпал Першої Світової війни у 1917 Микола Другий зрікся престолу. Через рік його з сім'єю розстріляли, а Російська імперія, як держава розвалилася. Через 80 років РПЦ їх канонізувала. Попри те, що це викликало суперечки, навіть, в самому Московському патріархаті. Адже вбивство царської сім'ї мало явні політичні, а не релігійні мотиви. Жодна інша помісна православна церква допоки не внесла їх у свої списки святих.  Микола Бондарук розповідає, що попри його ставлення до ікони російського царя Миколи Другого - теперішню Росію він вважає ворогом. Хоч, колись там навчався у духовній семінарії та переймав досвід тамтешніх духівників. У цьому ж ключі він відгукується і про Московського патріарха Кіріла.   

«Бо це жива людина, яка благословила сьогодні на війну. Я так сприймаю це. Патріарх Кіріл. А те, що ікона, я абсолютно на це ніякої уваги не звернув», - наголошує священник.

 На запитання про те, куди ж поділи ікону, - священник жартома відповів, що «відправив її на родіну». Так це чи ні, - лишається здогадуватися.

Читайте також:

Можливо зацікавить