«Щоб любов була мєжду рускіми і українскіми»: прихожани монастирів МП на Волині не знають, хто винен у російсько-українській війні

«Щоб любов була мєжду рускіми і українскіми»: прихожани монастирів МП на Волині не знають, хто винен у російсько-українській війні

Ранок сьомого грудня у храмах московського патріархату, що в селі Старий Чорторийськ на Волині, розпочався не лише із служби церковної. На територію Хрестовоздвиженського чоловічого монастиря завітала ще й Служба Безпеки України.

Як і в інших областях, правоохоронці прийшли сюди не молитися. Вони перевіряють релігійні громади на наявність колаборантів, диверсантів і пропаганди ідеології «руського міра», - йдеться у сюжеті 12 каналу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Обшук у монастирі на Волині: ще влітку молилися за Кирила 

«Я думаю часом це фейки, часом я не знаю, як це пояснити. Я в цій справі не компетентна. – А хто компетентний? – Не знаю, батюшки», - каже одна із прихожанок.

«На українську православну церкву якась хвиля агресії пішла, чи з чим це пов'язано, але я більш ніж впевнена, що це не по-закону, не по людськи і не по-християнськи і взагалі на мою думку це неправильні дії», - обурюється вірянка.

Прихожани вільно заходять до церкви. А тим часом монахи проводять для СБУ екскурсію територією. Правоохоронці перевіряють храми, житлові будівлі, підвали. Усе відбувається досить тихо та спокійно. Тільки говорити на тему обшуків ніхто з священнослужителів не хоче.

Журналісти намагалися поспілкуватися з іншими представниками монастиря. Усі, як один, кажуть, що не мають благословення говорити та скеровують до намісника обителі Володимира. Тільки й він виявився не багатослівним. 

Попри таку неприязнь  монахів до телекамер - прихожани дуже добре відгукуються про монастир. Ось ці жінки приїхали на службу з Ратного, що за 140 кілометрів. 

«Дійсно, то так моляться ці монахи, вони тільки три години відпочивають. Вони стоять на молітвах. І ще чіпляються за ці церкви. Як тільки біда то зразу йдеш до церкви», - кажуть жінки.

Кажуть, якби не сильні молитви і зцілення в цих храмах, люди б сюди не їздили.

Ще один чоловік відвідує цю церкву вже багато років. Каже, втішений, що у його селі є таке святе місце і не розуміє, що тут роблять правоохоронці. Микола, як і більшість прихожан каже, що до справ державних діла немає. Як виявилося, аж настільки, що не може сказати: хто винний у російсько-українській війні. 

«Я не можу сказати, хто винуватий, а хто невинуватий. Я не можу це доказати. Я ж не політікант, а православний християнин», - відповів прихожанин Микола.

Чоловік каже, що Бог всім управить і йому всерівно, яка держава тут буде. 

«Чи Старий Чорторийськ російський, чи український, аби ми всі в мирі були. Щоб любов була між рускими та українцями, щоби любили один одного, щоб не були ворогами», - каже чоловік.

Люди ж, яких ми зустріли у селі і намагалися поговорити, або відмовлялися, або не бажали говорити, що думають насправді. Пояснення такої поведінки є в Оксани. Вона - єдина, кого ми зустріли у Чорторийську з протилежною позицією. 

«Якщо в україську церкву привозять покійника, то люди зразу біжать до монахів відмолювати гріхи, бо то гріх йти в українську церкву», - розповідає місцева жителька Оксана.

Жінка розповідає нам, що ще в 2002-му році, коли люди в селі тільки хотіли будувати українську церкву, - монахи дали зрозуміти хто вони такі. Вони розламали великий дерев'яний хрест, який поставили священники тоді ще Київського патріархату. А за цим відео потім полював сам намісник монастиря.

«Володимир лічно до мене приходив, коли поламали хреста і сказав на мене: віддай касєту. Я кажу що в мене нема касєти, ми її відправили в Канаду. А він мені сказав: в мене є оружиє. А я кажу: ви ж з Богом, нащо оружиє? Він каже я можу показати», - ділиться жінка.

Оксана пригадує, що тоді монахи не хотіли причащати дітей хрещених у Київському патріархаті. тож люди вирішили збудувати свою церкву. Попри спротив московського патріархату храм таки збудували. Але більшість селян ходять таки в монастир.

«В нас дуже багато людей за Москвою, я то думаю, що її треба вивезти до кордону й копняка», - каже Оксана.

Саме зв'язки із Москвою і перевіряли сьогодні силовики. Такі обшуки провели також і в Милецькому Миколаївському чоловічому монастирі де знайшли папірець із молитвою за патріарха Кріла Гундяєва.

Можливо зацікавить

Священник з Луцька розповів про приєднання до ПЦУ
відео

Прихильники УПЦ МП вважають зрадою віри приєднання до ПЦУ, бо це кажуть їхні священники, - настоятель храму з Луцька. Відео

СБУ Малюк

Відмовився від російської зарплатні: волинянин «за ідею» зливав секретні дані розвідки

Василь Малюк, колаборанти, Ківа

Малюк про Ківу, Татарського, Прілєпіна та інших: злочинці віддають кармічні борги перед українським народом

Депутати Волиньради вимагають заборонити церкву московського патріархату

Депутати Волиньради вимагають заборонити церкву московського патріархату

Скандал на Волині: священник московського патріархату побив священника ПЦУ
відео

Не може змиритися, що не буде правити у церкві: на Волині священник УПЦ МП побив священника ПЦУ. Відео

Скандал з московським патріархатом на Волині
відео
фото

На Волині біля храму поліція розбороняє прихильників УПЦ МП і ПЦУ. Фото, відео

В Україні вперше конфісковано квартиру за сепаратизм

В Україні вперше конфісковано квартиру за сепаратизм

На Волині депутати проти продовження оренди Успенського собору УПЦ МП

На Волині депутати проти продовження оренди Успенського собору УПЦ МП

Новини Волинської єпархії УПЦ МП

Раніше Волинська єпархія УПЦ МП мала репутацію проукраїнської, але через митрополита Нафанаїла сталося протилежне, - священник з Луцька