Секрет у випадковості й настрої: лучани поспілкувалися з творцями весняного хіта «Парова машина»

Секрет у випадковості й настрої: лучани поспілкувалися з творцями весняного хіта «Парова машина»

По обіді у неділю, 12 березня, у луцькому закладі «Культ» говорили про українську автентику. У цей день відбулася зустріч із Яриною Квасній та Артемом Будчуком, під творчим поглядом яких народна пісня «Парова машина» залунала по-новому і гучно, заполонивши рекомендації тіктоку. 

Учасники зустрічі поговорили про запис треку, захід авторської музики «Леся Квартиринка», причину небажання записувати повну версію треку й автентику у житті виконавиці вже вірусної пісні «Парова машина».

Наспівували багато, але у камеру потрапила «Парова машина»

Ярина разом із друзями й подружками організовують у Києві таку музичну подію, як «Леся Квартиринка» - вечірки авторської музики. Вона починалася з маленьких приміщень і малої публіки, проте на цей момент доросла до Кіностудії імені Олександра Довженка.

В той вечір була дев'ята подія. Ярині пощастило не тільки брати участь в її організації, каже дівчина, а й бути на сцені.

«Розспівалася, зарядилася від людей... Це був мій перший вихід на таку сцену. Тоді ми поверталися додому: в Києві комендантська година з 23-ї тому бігли на таксі, але на емоціях всі щось собі наспівували. На камеру потрапила саме «Парова машина», - продовжує Ярина.

Хлопці за кадром у ролику - з Бердичева. На «Лесю Квартиринку», розповідає виконавиця, з’їжджаються з усієї України. Каже, що там - благословенна атмосфера: не потрібно зайвий раз думати, що сказати, як підійти і познайомити. 

Після того, як пісня заполонила тренди у тіктоці, куди після запису її завантажила дівчина, помітивши відгук людей, Ярині почали писати діджеї, щоб написати власні ремікси. Трек, під який тиждень тому був чи не кожен ролик, під сучасний лад адаптував лучанин Артем Будчук. 

Хлопець каже, що, спустившись на студію, відкрив тікток і почав гортати ролики. Згодом побачив свою відмітку під публікацією зі словами «хочемо почути твою версію».

«Я не зрозумів. Яку версію, чого версію? Відкриваю - шуба, Ярина, «парова машина». Думаю, чим я можу тут допомогти? Прикольно, класно звучить, гарний голос. Пішов, випив кави, повернувся, а воно у вухах грає», - продовжує Артем.

Каже, що в цьому і є формула хіта: коли воно засідає у твоїй голові. 

Він швидко зробив аранжування, але попри позитивну статистику, ролик у рекомендації не «підтягувало». Послухавши пораду дружини, Артем опублікував відео ще раз - цей раз «понеслося».

- Я написав Ярині в директ, як і 10 тисяч діджеїв, що побачили, як це працює.Написав: «давай зробимо», а вона запитала «що?» - розповідає діджей.

- Він думав, що я в курсі того, що відбувається в тіктоці, - пояснює виконавиця «Парової машини».

- Я пишу: «давай запишемо цілу версію цієї пісні й опублікуємо її, дамо людям те, що вони просять». Вона відповіла, що не бачить сенсового наповнення у цьому, - продовжує далі він.

Артем міркує, що людям сподобалася простота пісні. Аранжування - мінімалістичне, вокал Ярини він не змінював.

Секрет у випадковості й настрої: лучани поспілкувалися з творцями весняного хіта «Парова машина»

Тут немає нічого мого авторського, крім настрою

Річ у тім, каже Ярина Квасній, що за останніх два тижні вона сказала купу разів, що таке виконання «Парової машини» почула від Dakh Daughters. Йдеться про те, що хоч автентичну пісню співали від заходу до сходу України, та переспівав її саме цей гурт. 

Створити повну версію «Парової машини» їй пропонували чимало, зокрема і гурт «Kalush». Але сенсу робити це, виконавиця не вбачає жодного, оскільки зазначає, що у пісні немає нічого авторського, крім настрою, тому відмовляє.

«Я написала тому мужчині ще раз: «Не знала, що журналісти будуть на цьому так наголошувати, я до цього непричетна і не хотіла б, щоб це так виглядало». Він сказав: «Все норм)».

Це про автентику, Dakh Daughters і авторське бачення. Я це відповідала всім, хто пропонував мені студійний запис повної версії», - пояснює Ярина.

Вона каже, що люди помилково вважають, наче вона не хоче спільно працювати й творити.

«Ні, я буду, я хочу. Дуже хочу... Просто воно вироджується. Це не може з'явитися за тиждень. Одні написали, другі запропонували, треті побачили - супер. Надіюся, буде щось родитися з цього», - наголошує дівчина.

Секрет у випадковості й настрої: лучани поспілкувалися з творцями весняного хіта «Парова машина»Секрет у випадковості й настрої: лучани поспілкувалися з творцями весняного хіта «Парова машина»

Трек розійшовся. Його співають і дорослі, і діти.

Ярина й Артем зіштовхнулися з прикрою ситуацією, коли по закінченню створення релізу, їх випередив інший виконавець. Через що цей трек обігнав справжній у чартах iTunes.

«Парова машина» - автентична і багатоверсійна композиція, каже дівчина, тому вони могли зробити по-іншому, але повторили за ними. Тим більше створили відеоряд, що показує героїню в образі селючки.

За словами Артема, він не розуміє, як так трапилося, що трек «розійшовся». Його співають і дорослі, і діти. Навіть неформальна тусовка, яка надає перевагу андеграунду чи техно, де вокалу менше, ніж інструментального виконання, вподобала пісню.

Секрет у випадковості й настрої: лучани поспілкувалися з творцями весняного хіта «Парова машина»

Тебе беруть у колясочку, і ви йдете колядувати 

Ярина Квасній родом з села Залуква, що на Івано-Франківщині. Любов до співів передалася їй природно: там щедрувати й колядувати, засівати й веснянки співали постійно. 

«Це ти не ходиш до викладачки й не платиш гроші - тебе просто беруть в колясочку, і ви йдете селом колядувати на церкву», - розповідає вона.

Після приїзду до Києва дівчина стала навчатися на факультеті гуманітарних наук, а пів року мала курс з фольклористики.

Оскільки у Києво-Могилянській академії такої спеціальності не було, тому обрала українську філологію. Тоді ж дізналася про течію київських традиційників і традиційниць - професійні науковці, фольклористи, етнологи, які їздять в експедиції й записують пісні, які потім відтворюють.

Резюмує, що перевертає свідомість, коли стоїть дівчинка ростом, як ти, повністю вбрана у стрій, зшитому її мамою чи навіть нею, і «лобає» на скрипці автентику. 

Читайте також:

Можливо зацікавить