Ситуація на волинському пункті пропуску: хто виїжджає з України і для чого 

Ситуація на волинському пункті пропуску: хто виїжджає з України і для чого 

Минув рік, як розпочалася повномасштабна війна в Україні. Тоді у перші дні черги у пунктах пропуску були кілометрові. Українці масово виїжджали. Зараз попри всі загрози охочих покинути країну зовсім мало.

Серед тих, хто прямує до Польщі через «Устилуг» - Наталія Луценко. Вона очолює один із дитячих закладів у Гостомелі. Пригадує, як рік тому, із дітьми, якими вона опікується, тікали від ворожого вогню, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Наталія вже давно повернулася в Україну, а діти, яких тоді евакуювали до Польщі, досі перебувають за кордоном. Дітлахи теж хочуть додому. 

Тих, хто зараз виїжджає з України - небагато. Але і у них проблеми побутові - закупи, заробітки чи робочі поїздки. 

Серед автівок, які стоять у черзі, одна вирізняється - на польських номерах. Тадеуш Купріянюк каже, що в Україні він гість частий. 

«В Україні краще жити, ніж у Польщі, ніж у Європі. У мене в Україні більша зарплата, ніж у Польщі», - каже він.

Машин зо 20, які очікували на виїзд, запускають майже всі разом, тому черги майже немає. Така ж ситуація і по той бік пункту пропуску. Аби потрапити в Україну довго чекати не доведеться. 

«Я усю війну просиділа у Києві і виїжджати зі свого будинку не хочу. Мене нічого не вижене з мого дому. Тільки по справам їздили в Європу. Я з Луганська, я з 2014 року знаходжуся у війні, мені вже не страшно», - розповідає Ірина Одноволк.

У середньому за добу через пункт пропуску «Устилуг» в обох напрямках оформляють 4 тисячі людей. І все ж українців, які їдуть додому, більше. 

«Найчастіше кордон перетинають особи прикордонних районів і люди, які прямують до родин та для перевезення гуманітарного вантажу. Дедалі частіше повертаються в Україну люди, які покинули державу з початком повномасштабного вторгнення», - зазначила начальниця групи інспекторів прикордонного контролю Анастасія Ліпська

Окрім кількості автівок, порівняно із березнем минулого року з’явилися і деякі нові обмеження. Зокрема, виїхати за межі України тепер не так просто держслужбовцям і депутатам місцевих рад. За кордон вони можуть їхати хіба до дітей, яким не виповнилося 18 років або у відрядження, надавши відповідні підтвердження. 

Вартові перевіряють право виїзду кожного і навіть внесення у систему «Шлях» не гарантує того, що людина виїде, якщо не надасть відповідних документів. Так за останній рік на волинській ділянці затримали майже 500 чоловіків-ухилянтів, які намагалися виїхати за підробленими документами. 

Читайте також:

Можливо зацікавить