Скандальний забудовник хоче збудувати в Луцьку чергову багатоповерхівку

Скандальний забудовник хоче збудувати в Луцьку чергову багатоповерхівку

Скандальний забудовник, який звів на вулиці Львівській ЖК «Сафрон» із порушеннями, через що будинок тривалий час не могли здати в експлуатацію, хоче розпочати нове будівництво багатоквартирного житлового будинку біля ТРЦ «Порт Сіті» у Луцьку. Новий житловий комплекс може також не відповідати сучасним вимогам містобудування. Зокрема, проєктна документація НЕ передбачає достатньої кількості місця для паркування автомобілів. 

Навіть попри те, що в Україні почав діяти закон, який передбачає обов'язкове бомбосховище в новобудовах, проєкт не передбачає підземного паркінгу. Виникають запитання і до дитячих майданчиків та інших об'єктів благоустрою, обіцянки облаштування яких можуть лишитися обіцянками на момент здачі об'єкта в експлуатацію.

Про це пише «Конкурент», який нагадує скандальну історію забудови на Львівській, яка може повторитися.

Нагадаємо, що на території колишнього ринку «Львівський», підприємців із якого виставили «з речами на вихід» без будь-якої альтернативи, виріс десятиповерховий багатоквартирний будинок, якого й досі не ввели в експлуатацію, хоча квартири у ньому вже розпродані. «Сафрон» із самого початку мав бути 5 поверховим, потім – 9, фактично ж вийшов будинок на 10 поверхів. Окрім цього, забудовник порушив ще ряд будівельних норм, а земельні спори з власниками та орендарями точилися роками.  

Обіцяли 5 поверхів, отримали дозвіл на 9, а звели 10: як ріс скандальний ЖК «САФРОН»

Історія скандального будівництва розпочалася 2 червня 2014 року, коли виконавчий комітет Луцької міської ради дав дозвіл підприємству «Автосалон Сафрон» на розробку документації щодо будівництва багатоповерхівки на перетині вулиць Городецької та Львівської. На той час там були розміщені одноповерхові будинки та торгівельні ряди «Львівського» ринку. Там мали будувати 5-поверхівку, вивчивши думку громадськості.

Будівництво розпочали, але 17 травня 2016 року ПП «Алкан-плюс», що здійснювало це будівництво, визнали винним у правопорушенні містобудівної діяльності та наклали на нього штраф у розмірі 26,1 тисячі гривень.

9 березня 2017 року наказом № 13 відділу державного архітектурно-будівельного контролю була скасована реєстрація декларації про початок виконання будівельних робіт на зазначеному об’єкті у зв’язку із виявленням Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області порушень вимог містобудівної декларації.

Власник будівництва – Руслан Юзва, придбав цю ділянку 13 квітня 2017 року. Частина ринку опинилася на приватній земельній ділянці власника «Сафрону», а інша – на «червоних лініях», де не можуть бути розміщені жодні об’єкти. Тож підприємців з ринку попросили з’їхати невідомо куди. Власник ділянки вимагав від підприємців звільнити територію до 1 липня, міська рада стала на бік забудовника.

На той час йшлося вже про будівництво 9 поверхового будинку, замість 5 поверхового, про що йшлося у 2014 році. Виконком Луцької міської ради погодив це будівництво, разом з тим тодішній в.о. міського голови Григорій Пустовіт запропонував створити окрему комісію, аби спільно з представниками ринку дійти згоди про виділення їм земельної ділянки в іншому місці. Однак, обіцянки лишилися обіцянками. Пізніше, 5 липня 2017 року, Руслан Юзва через суд домігся відновити містобудівні умови та обмеження земельної ділянки, які через порушення скасувала ДАБІ.

У липні 2017 року ринок «Львівський» перестав існувати, а на його території залишилися гори сміття, яке власник земельної ділянки відмовлявся прибирати. 

Скандальний забудовник хоче збудувати в Луцьку чергову багатоповерхівку
Територія на Львівській, 102 після демонтажу ринку

Обіцянки, скандали, суди: роки «тяганини» на Львівській

У вересні 2017 року вдалося досягти згоди, що на Львівській, 112 розмістять 20 МАФів, у які переберуться деякі підприємці з «Львівського» ринку. Але така пропозиція не влаштувала багатьох жителів Львівської, які нарікали на антисанітарію та торгівлю алкоголем на ринку.

Влада міста не поспішала відмовляти забудовнику, адже очікувала отримати у власність громади декілька квартир. У міській раді заявили, що загалом Луцьк у 2017 році отримає у власність 14 квартир. Тоді зазначалося, що йдеться, у тому числі й про домовленості із Русланом Юзвою, який будує ЖК «Сафрон». Зі слів радника міського голови, вже у 2018 році, а не у 2017, як неодноразово повідомляли раніше, забудовники повинні передати місту квартир площею 800 м2.

У січні 2018 року під час сесії Луцької міської ради стало відомо, що Руслан Юзва звернувся до міськради щодо затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та зміну її цільового призначення для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури на вулиці Львівській, 102 на площі 0,1 гектара.

Тим часом у травні 2018 року окремі депутати міськради намагалися врегулювати конфлікт між підприємцями з «Львівського» ринку та жителями вулиці Львівської, які були категорично проти сусідства із МАФами.

Зрештою, у липні підприємці змогли зібрати 3 тисячі підписів від мешканців мікрорайону про те, що вони не заперечують проти розміщення тимчасових торгівельних майданчиків на вулиці Львівській. З цією пропозицією та всіма необхідними документами ініціативна група прийшла до міської ради, однак там відхрестилися від вирішення «приватних проблем». Лише 2 члени виконкому проголосували «За».

У січні 2019 року стало відомо, що ПП «Алкан», яке будувало ЖК «Сафрон», почало зводити у Луцьку нову багатоповерхівку, і знову з порушеннями –  на Даньшина, 14.

У грудні 2019 року Луцька міська рада ухвалила мораторій на нове будівництво до ухвалення нового Генерального плану міста.

У червні 2020 року власник «Сафрону», намагаючись вижити власника сусідньої земельної ділянки Василя Бакуменка, «відрізав» його ділянку від води та каналізації, а пізніше чоловікові до своєї власної хати потрібно було добиратися через прибудинкову територію. 

У листопаді 2020 року у проєкті нового Генплану на місці ринку «Львівського» та одноповерхової забудови вже була нанесена багатоповерхівка.

Скандальний забудовник хоче збудувати в Луцьку чергову багатоповерхівку

Однак у січні 2022 року ДІАМ відмовила ЖК «Сафрон» у прийнятті в експлуатацію з таких причин:

  • під час огляду об’єкта не надано виконавчу документацію
  • невідповідність техніко-економічних показників в проєктній документації та за результатами технічної інвентаризації (в проєктній документації кількість поверхів – 9, а за результатами технічної інвентаризації  – 10)
  • відсутні пожежна сигналізація і датчики загазованості приміщень.

За результатами огляду також встановили такі порушення:

  • не дотримані нормативні відстані по встановленню газорозподільного пункту
  • відсутність благоустрою території
  • відсутність забезпеченості доступу до об'єкта для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населеннябудівельні роботи не завершені.

Статус введення в експлуатацію цього житлового комплексу на сайті lun.ua – четвертий квартал 2021 року, що не відповідає дійсності. Попри це, всі квартири від забудовника тут вже розпродані.

В останній день серпня 2022 року Луцька міська рада прийняла рішення №34/24 «Про надання дозволу на розроблення проєкту внесення змін до детального плану території мікрорайону в межах вулиць Карпенка-Карого, В'ячеслава Чорновола, Ветеранів та Проспекту Соборності».

А 6 жовтня 2022 року Луцькрада опублікувала повідомлення про оприлюднення проєкту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку. Йдеться про внесення змін до детального плану території вказаного мікрорайону.

З матеріалів проєкту детального планування вбачається, що планується будівництво багатоквартирного будинку на 280 квартир. Відповідно до матеріалів проєкту, для мешканців 280 квартир необхідно 188 паркомісць, але на ділянці проєктування буде розміщено лише 39 паркомісць. Цікаво, як вирішуватиметься питання паркування інших автомобілів та доїздів-виїздів з цих будинків? Чому не запроєктовано підземний паркінг? Що може слугувати укриттям для мешканців?

Громадське обговорення проєкту триватиме до 6 листопада включно. Громадськість в межах строку громадського обговорення має право подати в письмовій формі зауваження та пропозиції до заяви про визначення обсягу СЕО та проєкту документа державного планування. Усі зауваження і пропозиції до проєкту документа державного планування та заяви про визначення обсягу СЕО, одержані протягом встановленого строку, підлягають обов’язковому розгляду замовником. За результатами розгляду замовник враховує одержані зауваження або вмотивовано їх відхиляє.

Громадські слухання відбудуться 3 листопада о 15:00 в залі для нарад в приміщенні департаменту «Центр надання адміністративних послуг умісті Луцьк» Луцької міської ради (43025 м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 35, 4 поверх). Оскільки питань до забудовника у лучан, безумовно, виникло чимало – можна передбачити, що громадські слухання будуть напруженими, а їхній результат може змусити замовника будівництва переглянути проєкт. Інакше нових скандалів, скасувань дозволів і судових процесів не уникнути. 

Можливо зацікавить