Скандально відомих братів-комуністів з Луцька відпустили з СІЗО під домашній арешт

Скандально відомих братів-комуністів з Луцька відпустили з СІЗО під домашній арешт

Олександру та Михайлу Кононовичам змінили запобіжний захід – їх звільнили з-під варти та посадили під цілодобовий домашній арешт. Під вартою вони пробули з березня і до кінця жовтня 2022 року.

Про це стало відомо з ухвали Солом’янського районного суду міста Києва від 22 грудня 2022 року, пише «Сила правди»

Михайла та Олександра Кононовичів затримали у Києві на початку повномасштабного вторгнення Росії. Їм інкримінують спробу повалення конституційного ладу. Після затримання вони одразу потрапили в СІЗО і перебували там майже сім місяців. 

28 жовтня Солом’янський районний суд Києва задовольнив клопотання захисту про заміну запобіжного заходу. Кононовичів відпустили під цілодобовий домашній арешт і надягнули на них електронні браслети. 

У грудні термін арешту добіг кінця, тож прокурор звернувся до суду з клопотанням продовжити запобіжний захід до 20 лютого 2023 року. Кононовичі просили суд про поступки. Зокрема, зняти електронний браслет, а цілодобовий арешт замінити нічним, оскільки «цілодобовий арешт створює їм незручності».

Вже після звільнення зі слідчого ізолятора, у грудні 2022 року, Михайло Кононович розповідав білоруській пропаганді, що у них суттєво погіршилось здоров’я, а коштів не залишилось навіть на хліб.

«Просимо: зніміть браслети, дайте можливість працювати! За що нам жити? Хліба нема за що купити! У нас зараз відключать і воду, не лише електрику. За заборгованість. Ми подали ще одне прохання щодо одягу. Усі наші речі вкрало СБУ, в нас нема теплих курток, ходимо до суду в легкому одязі та взутті. Крім цього, нам ніяк не видадуть паспорти з СІЗО», – бідкався Михайло пропагандистському виданню «Беларусь Сегодня».

Скандально відомих братів-комуністів з Луцька відпустили з СІЗО під домашній арештСкандально відомих братів-комуністів з Луцька відпустили з СІЗО під домашній арешт

З огляду на тяжкість правопорушень, братам-комуністам суд вирішив більше поблажок поки що не робити.

Чоловікам забороняється залишати місце свого проживання, за винятком випадків отримання медичної допомоги та слідування до укриття у разі «повітряної тривоги».

Таким чином новорічні свята і Різдво за обома стилями луцькі комуністи зустрічають вдома, у Києві, де мешкали останнім часом.

Завдяки білоруським пропагандистам вдалося дізнатися деякі деталі кримінальної справи. Зокрема, Кононовичі нібито погоріли на організації акції 27 лютого 2022 року, яка мала на меті захоплення однієї з райадміністрацій Києва. Крім того, не залишились поза увагою слідства і дописи «наслєдніков Побєди» у соціальних мережах.

Скандально відомих братів-комуністів з Луцька відпустили з СІЗО під домашній арештСкандально відомих братів-комуністів з Луцька відпустили з СІЗО під домашній арештСкандально відомих братів-комуністів з Луцька відпустили з СІЗО під домашній арешт

У Луцьку Кононовичі проживали чимало років. Тут вони поширювали російські наративи, фейки про фашизм в Україні, заборону російської мови, націоналістичні рухи, Революцію Гідності, паплюжили фестиваль «Бандерштат», Степана Бандеру, Романа Шухевича і навіть їздили в так звану ЛНР, де давали спільні прес-конференції з ватажками терористів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що  на початку вересня СБУ затримала голову Координаційної ради російських співвітчизників в Україні Євгена Бакланова. Його підозрюють у вербуванні українців для збору інформації про ракетні удари по Вінниці та інших завдань від ворога.

Бакланов і пов’язані з ним організації — частина розгалуженої мережі офіційних партнерів «руського міра» в Україні.

Попри війну десятки таких юросіб залишаються формально чинними й можуть бути не лише осередками роспропаганди, а й підривними ланками ворожих спецслужб, зокрема й на Волині. 

Читайте також:

У Києві судять скандально відомих братів-комуністів Кононовичів з Луцька. 1 липня суд обрав їм запобіжний захід.

Можливо зацікавить

Булінг

Зняв штани однокласнику: як покарали матір хулігана на Волині

Організовувала вибори в ДНР, аби приєднатися до Росії: на Волині судили колаборантку

Організовувала вибори в ДНР, аби приєднатися до Росії: на Волині судили колаборантку

Поцупив дриль - отримав сім років: на Волині судили чоловіка за крадіжку

Поцупив дриль - отримав сім років: на Волині судили чоловіка за крадіжку

Водія, який у Луцьку збив на переході жінку, оштрафували на 850 гривень

Водія, який у Луцьку збив на переході жінку, оштрафували на 850 гривень

П’яним виїхав на зустрічну та влетів в авто: на Волині судили мотоцикліста

П’яним виїхав на зустрічну та влетів в авто: на Волині судили мотоцикліста

Війна в Україні

Після поранення не повернувся у частину: як покарали військовослужбовця на Волині

мобілізація, ухилянти, Волинь, педагог, суд

Педагога з села біля Луцька засудили на 3 роки через ухилення від мобілізації

ухилянт покарання

Не бажає проходити військову службу: на Волині педагога засудили на 3 роки через ухилення від мобілізації

Родич загиблої не мав претензій: водій вантажівки уник покарання за смертельний наїзд на пенсіонерку на Волині

Родич загиблої не мав претензій: водій вантажівки уник покарання за смертельний наїзд на пенсіонерку на Волині