БФ «Ангар.Україна» запустив новий відеопроєкт «Дякуємо бізнесу»: як волинські підприємці допомагають ЗСУ

БФ «Ангар.Україна» запустив новий відеопроєкт «Дякуємо бізнесу»: як волинські підприємці допомагають ЗСУ

Вони протягом 14 місяців повномасштабної війни своїми внесками допомагають закривати збори волонтерського штабу «Ангар», донатять на цілі автівки, дрони, тактичну медицину і тепловізори, просто приносять свою продукцію, чи долучаються грошима до великих зборів.

Вони - це волинський бізнес, що показує приклади соціально відповідальних компаній, які розуміють: перемога - за спільними діями і небайдужістю всіх. Хтось став допомагати з 24 лютого, даючи запчастини для військової техніки, а хтось доєднався до допомоги з часом.

Головне - це робилось не заради реклами чи піару, а через щире бажання допомогти, заради спільної перемоги. Саме для тих, хто не стоїть осторонь, благодійний фонд «Ангар.Україна» запускає новий проект «Дякуємо бізнесу». 

Ця ініціатива - знак вдячності бізнесу, який протягом 14 місяців боротьби України в часи повномасштабної війни допомагає закривати збори волонтерському штабу «Ангар» та всіляко їх підтримує. 

«Часто вони не хочуть, щоб їх згадували у дописах: просто приходять, дають гроші чи продукцію і все. Ми вирішили, що так недобре, про них мають знати. Якщо вони не хочуть розповідати про те, які вони круті, то це зробимо ми», - пояснює ідею проєкту комунікаційниця волонтерського штабу «Ангар» та маркетологиня Ірина Новосад.

БФ «Ангар.Україна» запустив новий відеопроєкт «Дякуємо бізнесу»: як волинські підприємці допомагають ЗСУ
Комунікаційниця фонду Ірина Новосад

Ірина розповідає: започаткували такий проєкт, щоб показати бізнесу, що донатити для Сил оборони надважливо; щоб підприємці, які ще вагаються, чи не знають, як найкраще допомагати системно, долучалися до благодійних ініціатив штабу; щоб всі дізналися про крутих людей з українського, зокрема, волинського бізнесу.  

«Запускаючи черговий великий збір, ми зіштовхнулися з тим, що наші намагання і потуги зібрати, наприклад, 1 500 000 гривень - великі, проте такої ефективності, як у перших пів року, уже немає. У людей вже не так багато коштів. Ми загалом були близькі до того, щоб зникнути, бо запити надходять і надходять, а грошей нема на це все, - каже Ірина. - Для фонду це була надскладна історія: продовження роботи без належних фінансових оборотів. Однак включилися наші місцеві бізнеси і, по суті, врятували ситуацію. Це особливо було відчутно, коли збирали на автівки 2 мільйони гривень і фактично половину цієї суми закрили великими донатами підприємці.  

Та великі збори не зупиняються, як і не зупиняються запити від військових, тому у фонді наголошують на тому, що саме підтримка бізнесу може стати новим етапом в системній допомозі Силам оборони. 

«Волонтерський штаб протягом часу повномасштабної війни залучив понад 50 мільйонів гривень допомоги. Це значна сума, але вона не є такою, як в інших великих всеукраїнських фондів. Ми спозиціонували себе так, що будемо допомагати великими речами. За ними до нас і звертаються, тому нам потрібна допомога і підтримка бізнесу», - зауважує волонтерка Ангару та директорка Міжнароного літературного фестивалю «Фронтера», агентка письменника Макса Кідрука Елла Яцута.

Як розповідає вона, від 24 лютого до підтримки зборів штабу доєдналося понад 110 бізнесів. Це і мікропідприємства, і величезні компанії. 

БФ «Ангар.Україна» запустив новий відеопроєкт «Дякуємо бізнесу»: як волинські підприємці допомагають ЗСУ
Волонтерка фонду Елла Яцута

Каже, що за цей час її щиро здивував український бізнес. Розмова з ним зазвичай починається не з «дайте, будь ласка, нам кошти», а «який у вас зараз триває збір і що найскладніше закрити? Скидайте суму - ми допоможемо». Так, зокрема було з Сім23, Фелічітою, Кромберг енд Шуберт.

«Я завжди мала до них величезну повагу. Проте якщо раніше дивилася на них виключно, як на людей, які намагаються творити у складних умовах - бізнесу в Україні завжди було складно - то зараз бачу не тільки підприємства, що хочуть зберегти робочі місця для своїх людей в час повномасштабного вторгнення, а й тих, хто допомагає наближати перемогу. Не маючи при цьому прихованих бажань у вигляді реклами чи якоїсь перевірки», - зауважує Елла.

Вона пригадує червневу історію перших місяців повномасштабного вторгнення. Тоді зателефонувала працівниця Кромберг енд Шуберт і запитала: «Скажіть, що вам зараз терміново потрібно? Наші працівники погодили те, щоб одноденну зарплату персоналу відправити на рахунок вашого благодійного фонду». За понад 600 тисяч гривень, відправлених ними, фонд купив квадрокоптер Autel з тепловізором і три «мавіки».

Керівниця волонтерського штабу «Ангар» Ольга Валянік каже, що їхня співпраця з бізнесами побудована на особистій відповідальності, хорошій комунікації й вже приятельських взаємозв’язках. Нині вони - товариші та друзі, які вже 14 місяців працюють пліч-о-пліч і разом допомагають наближати перемогу.

БФ «Ангар.Україна» запустив новий відеопроєкт «Дякуємо бізнесу»: як волинські підприємці допомагають ЗСУ

Волонтерка вже достеменно не пригадує, який саме бізнес першим прийшов на допомогу у перший день повномасштабного наступу, але зауважує: він був пов’язаний з автомобільними деталями для військової техніки. 

«Оскільки 24 лютого більшість військових частин виїздили у зони бойових дій, то була значна потреба у запчастинах до техніки, яка ламалася. Пам’ятаю, що було декілька людей, які займалися бізнесом, пов’язаним з автівками, мали СТО. Саме вони у перший день доєдналися - почали допомагати із ремонтом автомобілів та постачати автозапчастини до усієї техніки», - розповідає вона.

Зазначає, що зараз є багато соціально відповідального бізнесу, який допомагає Силам оборони України через волонтерський штаб «Ангар». Одні підтримують конкретний вид діяльності, наприклад, збори на автівки, інші, приміром, донатять на адміністративні витрати благодійного фонду. Зокрема, системно доєднуються ТМ «Забіяка», компанія «Дмитрук», ФК «Любарт», «Атланта Нерухомість», Сім23, компанія «Кіос», зараз долучаються нові: Mr. Scrubber, ТЦ Баобаб та десятки інших підприємців. Про них і планують розповідати волонтери Ангару у своїх коротких відеоісторіях.

Кілька прикладів підтримки бізнесом зборів

Волонтерка фонду Ірина Романець зауважує, що бізнес у допомозі благодійним фондам, перш за все, цінує відчуття соціальної відповідальності та причетність до наближення перемоги. Якщо ж говорити про практичну сторону питання, то така співпраця може допомогти підвищити їхню репутацію, залучити нових споживачів чи збільшити лояльність клієнтів.

БФ «Ангар.Україна» запустив новий відеопроєкт «Дякуємо бізнесу»: як волинські підприємці допомагають ЗСУ

Найскладніше у такій роботі для бізнесу, міркує, - обрати правильну благодійну організацію, з якою можна співпрацювати і якій можна довіритися сповна. Також зауважує, що фонд, який вже має практичні знання та досвід, - це правильний вибір, адже експертиза фонду забезпечує максимально ефективне спрямування коштів на потреби Сил оборони України. 

«Зараз можуть виникати певні складнощі у роботі фонду та підприємців. До прикладу, ми шукаємо найкращу модель, як підтримувати постійну комунікацію, щоб вона була достатньою і для нас, і для бізнесу. Також шукаємо нові шляхи та методи, як достукатися ще до тих підприємств, які не долучалися до підтримки зборів нашого фонду. Хочемо вірити, що цей проєкт допоможе нам в цьому також», - каже Ірина Романець. 

Коли люди донатять на рахунки волонтерських штабів, підкреслює директорка благодійного фонду «Ангар.Україна» Юлія Савчук, вони водночас закривають свою потребу не бути осторонь і відчувати залученість до наближення перемоги.

Каже, що коли бізнес небайдужий і підтримує збори, він може працювати й розвиватися в Україні, бо таких підприємців підтримуватимуть люди, адже зараз величезний запит у суспільстві на цінності, які ґрунтуються на взаємодопомозі, чесності та небайдужості.

БФ «Ангар.Україна» запустив новий відеопроєкт «Дякуємо бізнесу»: як волинські підприємці допомагають ЗСУ
Директорка БФ "Ангар.Україна" Юлія Савчук

«Ми співпрацюємо з бізнесами у різних форматах.Є кілька варіантів взаємовідносин. Вони закривають конкретні потреби. До прикладу, є бізнес, який переїхав з Харкова, а в нас є запит від військової частини звідти. І це хороша можливість, будучи в Луцьку, допомогти своєму рідному місту вистояти аж до повної перемоги.

Ми даємо можливість людям допомагати тим, кому вони хочуть, і тим, чим хочуть, в рамках наших існуючих запитів. Звісно, найефективніший спосіб - це долучатися до великих зборів, де закривати одну чи дві позиції, а саме - дрон, авто чи тепловізор», - пояснює вона роботу фонду і взаємодії з бізнесом.

Комунікаційниця Ангару Ірина Новосад розповідає, що за цей час волонтерський штаб «Ангар» трансформувався у благодійний фонд «Ангар. Україна». В перші дні це були просто люди-волонтери, згодом стало зрозуміло, що основа штабу - об’єднання кількох творчих організаціїй, яке потім набуло вигляду єдиного повноцінного фонду.

Вони перейшли на більш організовану працю, більш цілеспрямовану й диференційовану: зараз їх робота пов'язана з автівками, тепловізорами, тактичною медициною і дронами. Тим, що максимально може вплинути на хід подій локально, на певній ділянці фронту, та зберегти життя нашим військовим.

Пригадує зворушливу історію, як вони в Ангарі відкрили великий збір на автомобілі. Одна автівка разом із витратами на ремонт коштувала 160 тисяч гривень. Закривати збір допомагали Сім23, 88 Logistics, Tikhonov сoncert and event agency, Dev Branch, Фелічита Буковель, місцеві кафе та ресторани, відомі інфлюенсери та ведучі, сотні людей долучилися до збору! Компанії тоді просто телефонували й казали: «Ми даємо на один автомобіль». Волонтери розуміли, що зібрати потрібну суму вдається швидко саме завдяки неймовірним підприємцям. Нині усі ці 11 авто вже на фронті, кілька місяців допомагають Силам оборони виконувати бойові завдання. 

«До речі, збір на авто ми закрили дуже цікаво. Нам залишалося десь 130 тисяч гривень до завершення збору, - пригадує Ірина Новосад. - В той вечір у луцькому закладі «Культ» Наталка Войтович організувала благодійний захід, на якому вони зібрали чималу суму, фактично половину від вартості одного авто.

Поки тривав цей захід ресторація «Фелічита Буковель» також вирішила закрити повністю цей збір і перерахувала 130 тисяч гривень на рахунок фонду. У результаті в нас було більше коштів ніж, ми потребували на 10 авто. Так змогли закрити ще один запит, і, як результат, замість 10 передали 11 автомобілів».

Ірина зауважує, що для успішної роботи фонду необхідна допомога бізнесу. Ангар, каже вона, має прямий зв’язок із командирами різних підрозділів, оперативним командуванням «Захід», командирами 14-ї та 100-ї бригад, сотнями військових, які з 24-го лютого на фронті, тому досить чітко волонтери розуміють актуальні потреби Сил оборони.

Крім того, у фонді знають надійних постачальників, які дають хорошу ціну, коли купуєш партію, розуміють, кому що краще відправити і як це зробити швидко. Волонтери розібралися у технічних параметрах автомобілів, дронів і тепловізорів, знають, де купити хороші турнікети та кровоспинні, щоб укомплектувати надійну аптечку. Таким чином кошти спрямовуються найбільш ефективно, а не розпорошуються.

«Перша потреба, яку зараз мають усі, - перемогти. Може, так говорять усі і це звучить пафосно, та насправді так воно є. Допомагаючи волонтерським штабам, Силам оборони чи допомагаючи волонтерським штабам допомагати Силам оборони, люди, без перебільшення, наближають перемогу. 

Це робиться, щоб далі змогти працювати в Україні, далі вести тут бізнес, виховувати своїх дітей, забезпечити старість батькам, змогти далі тут зустрічатися з друзями і просто далі тут жити. Це важливо зрозуміти і доносити кожному бізнесу. Ви це робите не для волонтерсього штабу чи конкретно для військового. 

Ви перш за все робите це для себе, як окремої одиниці, громадянина, для своїх рідних та друзів, які служать в Силах оборони. Супутньо, звичайно, - для свого бізнесу. Ви робите це для своєї країни», - резюмує Ірина Новосад.

Нагадуємо, у волонтерському штабі «Ангар» триває збір для 53 батальйону 100 окремої бригади територіальної оборони. Необхідна сума - 1 мільйон 714 тисяч 320 гривень. За ці кошти придбають дрони, тепловізори, старлінки та радіостанції для бійців.

Задонатити бодай кілька гривень, щоб допомогти військовим нищити ворога, можна:

на Монобанку,

на карту в Приват - 4149 6293 1709 2898,

через PayPal: [email protected]

Читайте також:

Можливо зацікавить

Василь Максимюк, день народження, Волинь

27 квітня: хто з волинян святкує День народження

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої