Скільки коштуватиме жителям Луцька купити та встановити генератор у багатоповерхівці 

Скільки коштуватиме жителям Луцька купити та встановити генератор у багатоповерхівці 

Через часті відключення електроенергії українці масово стали цікавитися генераторами. А деякі лучани всерйоз задумуються над тим, аби придбати такий пристрій на багатоквартирний будинок

Скільки в середньому коштує купити генератор для багатоповерхівки, чи дороге його обслуговування та чи дасть якісь гроші на такі машини влада Луцька – розповіли у сюжеті 12 каналу.  

Мешканці однієї із багатоповерхівок у Луцьку на генератор не скидалися. Його ще до повномасштабної війни приніс до хати чоловік Зої Назаренко. Вона – голова ОСББ на Гулака Артемовського, 15а.  

«Ми вирішили, що ОСББ буде користуватися цим генератором. А чому б і ні? Ми замовили подовжувачі, щоб якнайбільше людей могли заряджати телефони, гаджети свої, чи взагалі що кому потрібно», - каже голова ОСББ Зоя Назаренко. 

Потужність бензинового генератора – 6,5 кіловат. Для потреб багатоповерхівки його явно не вистачить, але життя таки полегшить. 

Цього, каже лучанка, аж ніяк не вистачить на підключення до електропостачання 80-ти квартир, що є в будинку.  

 «Він має малу потужність для того, щоб підключити весь будинок, а зарядити гаджети, мати гарячий чай, чи ще щось ми зможемо це все мати», - пояснює жінка.

А щоб мати це міг абсолютно кожен мешканець будинку – електроенергію вирішили подавати в підвал багатоповерхівки, який вже 9 місяців слугує для жильців укриттям.  

«Ми зробили маленьку кухню, ми завезли туди воду, продукти, так у нас все-все є. То ми можемо собі ставити біля підвалу той генератор і користуватися навіть в підвалі», - розповідає лучанка.

Під час роботи прилад, каже Зоя Назаренко, стоятиме поруч будинку. Ще одне альтеранативне місце – так звані сушки, що облаштованані на кожному поверсі багатоповерхівки. Це окремі приміщення, які забезпечать найголовніше – вихлопні гази виходитимуть надвір, а не в під'їзд. 

Також, каже голова ОСББ, генератор може вирішити проблему з опаленням. У цьому будинку – індивідувальний тепловий пункт, який працює від електроенергії. 

А голова іншого ОСББ Олександр Пілюк після численних дискусій із мешканцями свого будинку, відмовився від ідеї встановити генератор. Мовляв надто дороге задоволення. 

«Нам потрібно генератора на 3 тисячі кіловат. Він небагато-немало, коштує приблизно 2 мільйони гривень. Плюс мільйон для того, щоб його встановити. Вже сумарно – 3. Щоб встановити його – треба, мінімум два місяці: треба замінити всю проводку, поставити якесь додаткове обладання, плюс місяць – провести загальнобудинкові збори», - пояснює чоловік. 

А там вже й весна. Та й окрім кругленької суми за генератор та його встановлення, чимало доведеться віддавати й на його роботу.  

«Цей генератор буде споживати 60-70 літрів в годину. Тобто для будинку треба поставити свою заправку», - наголошує Олександр Пілюк.

Чоловік каже: хотіли зробити так же, як в ОСББ на Гулака Артемовського. 

«Щоб у сховищі було світло і можна було зарядити ті ж телефони – мешканці сказали, що війна в нас почалася не сьогодні. Хто хотів – купив собі акумулятор, павербанки, недоцільно», - додав він. 

На думку Олександра, встановлювати генератори краще для обслуговування невеликих будинків – не більш ніж на 12 квартир. Тоді 6-тикіловатного, який у магазинах нині можна купити не більш ніж за 50 тисяч гривень, вистачить. До речі Луцькрада обіцяє допомогти при купівлі генераторів. У місті відшкодовуватимуть 50% вартості придбаних незалежних джерел електричної енергії. Але сума не має бути більшою 40-ка тисяч гривень.

«Ви зможете після прийняття рішення скористатися інформацією, яка міститься в цьому проєкті рішення, звернутися в департамент ЖКГ для того, щоб дізнатися особливості співфінансування, як відбувається процес придбання і придбати дизель-генератор разом зі своїми сусідами для того, щоб забезпечувати ті чи інші потреби уже взалежності від потужності того дизель-генератора, який ви оберете», - озповів мер Луцька Ігор Поліщук.

Можливо зацікавить