Смерть маленького волинянина зі СМА: обласне управління дало пояснення щодо його лікування

Смерть маленького волинянина зі СМА: обласне управління дало пояснення щодо його лікування

В обласному управлінні охорони здоров’я розповідають: рішення про те, що пацієнт з діагнозом «спінальна м’язова атрофія», може приймати препарат «Спінраза», ухвалює цілий консиліум лікарів. У випадку з маленьким 7-річним волинянином, медики «Охматдиту» надали висновок, що доцільності використовувати препарат цьому пацієнтові немає.

Про це у коментарі виданню ВСН повідомив очільник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух.

Нагадаємо, волинянка Тетяна Рудчик привернула увагу до проблеми лікування дітей зі СМА. Адже нещодавно її 7-річний син з таким діагнозом, помер.

Зі слів Юрія Легкодуха, для хлопчика торік вдалося домогтися виділення трьох доз препарату «Спінраза», які перевезли з Запорізької області. 

«Торік 3 дози «Спінрази» виділили, щоб лікувати цього пацієнта. Але, щоб вводити препарат, потрібне лікарсько-консультативне заключення і висновок «Охматдиту», де проводиться мультидисциплінарне дослідження, чи можна вводити цей препарат, чи буде ефективним воно для цього пацієнта, чи ні. Ми проводили двічі ЛКК, в «Охматдиті» збирали, в нас збирали консиліум. І двічі в «Охматдиті» дали висновок, що доцільності введення цього препарату цьому пацієнту немає. Він вже був старший, ніж інші пацієнти, і є чіткі покази до введення даного препарату», - додав Юрій Легкодух.

Він додає, що діти, з Волині зі СМА, які спостерігаються в «Охматдиті», отримували ліуквання згаданим препаратом, якщо були покази. 

«Ми дуже співчуваємо мамі. Але повинні бути чіткі покази до прийому препарату, це не панацея, цей препарат можна вводити лише за показами мультидисциплінарного дослідження «Охматдиту», - пояснює медик.

Читайте також:

Можливо зацікавить