Спецслужби рф через ігри в телефоні вербують українських дітей

Спецслужби рф через ігри в телефоні вербують українських дітей

Служба безпеки України викрила спецслужби рф на використанні смартфон-ігор для вербування українських дітей.

Як діють небезпечні ігри та як допомогти підліткам не потрапити у такі ситуації, з'ясувала Gazeta.ua.

Що за ігри?

В одному з додатків для смартфона користувачі мали шукати так звані «коробки» з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснювали фотофіксацію місцевості, об'єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів.

Доступ до адміністрування застосунку має підконтрольна спецслужбам росії ІТ-компанія, яка зареєстрована в Європі і займається розповсюдженням інтерактивних платформ.

Зокрема, у Кіровоградській області затримали двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори і транспортні шляхи на території регіону. На їхніх смартфонах був встановлений додаток, куди вони планували завантажити зроблені фото з прив'язкою до місцевості.

Коментар психолога

«Кілька років тому відома гра про полювання на покемонів викликала в росії велике занепокоєння – вони її навіть заборонили. Вважали, що діти передають геолокації та відео для спостереження іноземним спецслужбам. Теорія, що таким чином можна використати гру, почалася в рф із заперечення.

Ми знаємо, що росіяни використали свої мережеві ігри, щоб займатися вербовкою та щоб просувати свою пропаганду. Велику кількість грошей російське міноборони витрачає на те, щоб діяти на молодь. В окупованому Криму спонсорувати патріотичні дитячі організації, які навчали дітей бойовим мистецтвам та просували своє бачення історії. Те, що Росія обманює дітей і змушує працювати проти власної країни, – це відомий факт.

Війна ставить перед нами завдання – маємо навчитися говорити про цифрову безпеку дітей та прихований шпіонаж.

Тут є питання до батьків. Ми їх картати не можемо, що вони вчасно не зрозуміли, чим займається дитина. Але коли інформація стала очевидною, вони мають пояснювати своїм дітям цю загрозу. Щоб батьки знали, що таке відбувається, провели бесіду із дітьми. Війна ставить перед нами завдання – маємо навчитися говорити про цифрову безпеку дітей та прихований шпіонаж. Це треба пояснити і слідкувати, що роблять ваші діти в інтернеті», - коментує ситуацію Лариса Волошина, психологиня.

Можливо зацікавить