Справа про зґвалтування на Закарпатті: суддя, що винесла вирок, втекла на лікарняний, - ЗМІ

Справа про зґвалтування на Закарпатті: суддя, що винесла вирок, втекла на лікарняний, - ЗМІ

У Закарпатській обласній адміністрації доручили забезпечити, щоб потерпіла дівчина та нападники не відвідували школу одночасно. А прокуратура буде оскаржувати вирок щодо зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті. Заразом, як пишуть місцеве видання, суддя, яка винесла обурливий вирок трьом ґвалтівникам дівчини на Закарпатті, втекла на лікарняний.

За словами очільника Закарпатської ОВА Віктора Микита, хлопці з моменту вчинення злочину не відвідували школу разом із потерпілою дівчиною, оскільки перебували під домашнім арештом. А після вироку суду вони навчаються дистанційно та фактично ізольовані від дівчини, - пише Громадське.

Микита зазначив, що дав доручення службам, щоби вони в законний спосіб блокували будь-яку можливість одночасного відвідування школи постраждалою та нападниками незалежно від кінцевого рішення суду.

Крім того, за його словами, родині потерпілої запропонують інші заклади освіти області для навчання. Перелік таких закладів уже сформували, тепер рішення за батьками.

До слова, з посиланням на місцеве видання Мукачево.net 24 канал пише, що після того, як історія стала відома на всю Україну, суддя Воловецького районного суду Оксана Софілканич оформила лікарняний.

Що відомо про справу?

Воловецький районний суд Закарпатської області 16 березня встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчини. Процес вони знімали на телефон, а згодом відео поширили серед учнів школи. 

Сам злочин стався ще в серпні 2021 року. Постраждала пояснила, що була з хлопцями у дружніх стосунках і до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про подію нікому не розповідала, відчуваючи страх і сором.

Суд визнав хлопців винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку на два роки.

Водночас суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень, а також покрити процесуальні витрати в розмірі понад 25 тисяч для кожного. 

Реакція на вирок

Справа набула розголосу й омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що взяв її під особистий контроль. Він вбачає у вироку порушення права дитини на захист та справедливе судочинство.

Лубінець обіцяє ретельно проаналізувати дії судді, прокуратури, а також місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчини в суді. Як виявилося, мати одного з хлопців також є працівницею тієї служби соцзахисту дітей.

Водночас місцевий журналіст Віталій Глагола повідомив, що адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини і підготовки апеляції, а телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчини «одного з найкращих психологів України».

Прокуратура оголосила, що вже готує оскарження на вирок. Він ще не набрав чинності, тож можна подати апеляцію. Також правоохоронці обіцяють вживати заходів для захисту постраждалої, а також забезпечити справедливе та невідворотне покарання для винних.