США перекинули до Європи «літак судного дня»: що відомо

США перекинули до Європи «літак судного дня»: що відомо

28 лютого до Ісландії прибув літак E-6B Mercury, що має статус «повітряного командного пункту» Стратегічного командування ЗС США.

Про це повідомило U.S. European Command.

У повідомленні йдеться, що літак оснащений автоматизованим комплексом управління пусками міжконтинентальних балістичних ракет. Американське судно прибуло до Європи для «виконання завдань у зоні відповідальності європейського командування».

E-6B Mercury, що стояв на озброєнні з початку 90-х, повинен забезпечити можливість відповідного ядерного удару США в разі, якщо наземні командні пункти будуть уражені противником. Він забезпечує зв’язок з атомними підводними човнами класу Ohio, кожен з яких здатен нести по 20 міжконтинентальних балістичних ракет. На цей час на бойовому патрулюванні перебувають 14 таких підводних човнів, шість із яких - в Атлантиці.

Відомо, що 24 лютого до Європи також прибули чотири стратегічні бомбардувальники США B-52 Stratofortress.

Читайте також:

  • До річниці повномасштабного вторгнення в Україну Держдепартамент США у межах санкційного пакету оголосив про введення візових та фінансових обмежень щодо низки російських фізичних та юридичних осіб.
  • Головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі підтримує надання Україні найсучасніше озброєння, яке можливо передати. Йдеться зокрема про винищувачі F-16 та ракет великого радіусу дії для наближення її перемоги у війні з Росією.

Можливо зацікавить