Стабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх рідних

Стабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх рідних

За кілька місяців роботи ветеранського простору у Луцьку стали зрозумілі напрями роботи і потенційна аудиторія. Наприклад, психологічна консультація має більше попиту, ніж юридична допомога чи консультації щодо працевлаштування.

Водночас простір «Плюс Плюс ++» лишається місцем для того, аби тут можна було просто відпочити вільно і у приємній атмосфері.

Про простір «Плюс Плюс ++» видання ВСН писало восени. Саме тоді, 12 вересня, у Луцьку запрацював хаб для ветеранів, захисників, захисниць та їхніх рідних. Як працює простір понад 5 місяців, ми поцікавилися у координаторки Тетяни Гордовської. За її словами, наразі вже вибудувалася чітка стратегія роботи хабу, вони зрозуміли свою цільову аудиторію, тому що спочатку було складно прогнозувати, хто відвідуватиме і з ким саме потрібно буде працювати. Зазвичай на місяць організовується 3-4 події, інформацію про них попередньо публікують у соціальних мережах, щоб всі охочі могли зареєструватися. Заразом відбуваються й індивідуальні консультації психологічного характеру. Проте можна й прийти до простору задля того, аби просто посидіти і вільно поспілкуватися. 

«Ми є соціальним простором, тому велика кількість людей приходить на події психологічного характеру і на загальні майстер-класи для дітей та дорослих. Щодо заходів юридичного характеру та кар’єрного спрямування: вони є більш вузькоспрямованими, тому зазвичай серед відвідувачів - люди, що мають такий чіткий запит або потребу саме в цей період часу», - ділиться Тетяна.

Стабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх рідних
Координаторка простору в Луцьку Тетяна Гордовська

У просторі надається індивідуальна допомога за трьома напрямками: психологічним, юридичним та послуги кар’єрного консультанта.

За психологічною допомогою переважно звертаються дружини й інші члени сімей військовослужбовців: діти-підлітки, матері, сестри. Зазвичай це ті, які чекають чоловіків з фронту, і ті, які, на жаль, втратили їх на війні.

Найчастіше говорять про зміни у взаєминах з дитиною, коли один з батьків на відстані, про те, як підтримати партнера після повернення із зони бойових дій, про очікування щодо цього моменту і реальність та про пошук ресурсу, коли чекаєш та переживаєш за близьку людину. Іноді спілкуються про життя в умовах війни, про фонову тривогу та процеси, які відбуваються через порушене відчуття безпеки.

«Часом звертаються з питаннями, які не стосуються суто взаємин із чоловіком-військовим або дружиною-захисницею. Вони можуть бути пов’язані з покращенням клімату у сім’ї, професійними питаннями, адаптацією до нового місця, бо серед числа сімей військовослужбовців є багато і тих, хто вимушено змінив місце проживання. Тобто питання адаптації до проживання в нових умовах, роботи в новому місці, спілкування теж актуальні зараз», - розповідає координаторка простору.

Події у луцькому просторі «Плюс Плюс ++»

Часто робота на підтримку рівня внутрішніх ресурсів - тривала, хоч іноді бувають разові запити для того, щоб ухвалити якесь виважене рішення або підтвердити свою думку чи очікування.

Гордовська повідомляє, що психологи простору «Плюс Плюс ++» - закривають лише очний напрямок психологічного консультування, тому звернення у форматі онлайн перенаправляють фахівцям благодійної організації Veteran Hub, з якими відбувається постійна співпраця та узгодження напрямків роботи і розвитку простору. Також Veteran Hub закриває юридичні консультації, які відбуваються онлайн.

За її словами, це зручний формат, тому що попри можливий тривалий процес, кількість кваліфікованих фахівців достатня, аби супроводжувати людину від першого звернення стільки часу, скільки необхідно для вирішення питання.

Стабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх ріднихСтабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх ріднихСтабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх ріднихСтабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх рідних
Луцький простір ветеранського хабу

Після звернення у хаб можна отримати допомогу кар’єрного консультанта. Щоправда, наразі цей напрямок попитом користується найменше. Людина отримує консультацію, їй допомагають оцінити, наскільки добре і грамотно оформлене резюме, наскільки воно є конкурентноспроможним на ринку праці, які дані варто вписати, наскільки реально знайти роботи за тією специфікою, за якою людина хоче.

Фахівець моніторить ринок праці і може оцінити шанси людини на отримання цієї чи іншої роботи. Він дає таку інформативну підтримку, а простір у співпраці з центром зайнятості надає інформацію щодо тих чи інших відкритих вакансій або скеровує у центр зайнятості. Є навіть грантові проєкти на відкриття власної справи для ветеранів та їхніх сімей. Кажуть, що відвідувачі у просторі є щодня. Бувають дні, коли це одна людина чи коли приходять просто поспілкуватися, попити чаю і розповісти про свої справи, а найбільше гостей - у дні відкритих заходів.

Чітку кількість відвідувачів сказати важко, проте, за статистикою, у грудні охоплення було близько 200 осіб, щоправда у січні через свята ця кількість трішки знизилася. Є і постійні відвідувачі, що дуже тішить, каже Тетяна, бо відчувається, що ця праця комусь допомогає і є потрібною.

Стабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх ріднихСтабільне місце у нестабільних обставинах: як у Луцьку працює простір для ветеранів, захисників та їхніх рідних
«Своі тут. Друже та подруго, на тебе чекають в Плюс Плюс ++»

При цьому відчувається приріст: через відгуки знайомих з'являються нові відвідувачі. Після того, як люди дізнаються про наявність такого місця, де можна отримати допомогу, відвідують події вперше, приходять вдруге - виникає довіра до організації.

«Коли приходять і розуміють, яка тут атмосфера, що тут можна задовольнити свої потреби у послугах чи просто побути без напруги і зайвих очікувань, люди повертаються знову», - відзначає координаторка простору «Плюс Плюс ++»  у Луцьку.

 Тетяна Гордовська додає: помітно, що хаб став таким стабільним місцем у не зовсім стабільних зовнішніх обставинах: люди, які регулярно приходять до хабу знають точно, що сюди можна прийти з проблемою чи просто посидіти. 

«Ми раді тому, що «Плюси» діють у різних містах України. Нас ціла мережа. Ми щотижня спілкуємось, отримуємо підтримку та домомогу у вирішенні питань одине одного. От на днях відбулась чудова подія, у Києві на відкрився простір Veteran Hub, який після тривалої перерви відновив роботу на новій локації.

І, можливо, ветеран чи хтось із близьких і не звернеться ніколи, але з наявністю таких просторів він знатиме, що може це зробити за потреби, а це вже багато», - констатує Тетяна.

Вона каже, що важливо, аби люди не соромилися звертатися, бо часом визнати потребу в підтримці - непросто.

Звернутися до координатора простору можна за телефоном: +38 (050) 197-70-55, написавши на пошту: [email protected] або завітавши за адресою: місто Луцьк, проспект Волі, 13 - головний корпус ВНУ ім. Лесі Українки - вхід з боку вулиці Степана Бандери. Режим роботи: з 14:00 до 18:00.

Довідково: Veteran Hub утворився у 2018 році, щоб ветерани мали безпечне місце, де можна було попрацювати, відпочити чи просто провести час серед своїх. Восени 2021-го відкрилися перших вісім просторів «Плюс Плюс ++» для ветеранів АТО/ООС.

Ольга Юсковець

Читайте також:

Можливо зацікавить

Сергій Притула

Сергій Притула «засвітився» у луцькій кав'ярні

До Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

До Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

На війні загинув 25-річний Герой з Луцька
історії війни

«Не встигла подумати про нього – він уже телефонував»: командиру інженерно-саперного взводу з Луцька навіки 25 років

У Луцьку скандал з ОСББ через утеплення будинку
відео

«Нащо мені той пінопласт?!»: деталі скандалу у луцькому ОСББ через утеплення будинку. Відео

У Луцьку продається кав'ярня

Власник виїжджає за кордон: у Луцьку продають кав'ярню

Шевчук Євро-2024

Відомий ексфутболіст з Луцька прокоментував гру збірної України у фіналі плей-оф Євро-2024

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України