Світлий четвер: чого категорично не можна робити в цей день

Світлий четвер: чого категорично не можна робити в цей день

Світлий четвер — це четвертий день після Великодня. Таке свято ще називають Пасхою мертвих. Коли відзначається це свято, які традиції пов'язані зі Світлим четвергом та що можна й не можна робити в цей день?

Про це пише ТСН

Світлий четвер: повір'я й традиції

В це свято варто пригадувати померлих родичів, відвідати кладовище та прибратися на могилах. Саме тому й називають цей день Пасхою мертвих. Традиція поминати померлих рідних та близьких у Світлий четвер походить з Полісся. Зустрічати ранок в цей день вірянами рекомендується у церкві, молячись про померлих, замовляючи поминальні панахиди та роздаючи нужденним приготовлену їжу та милостиню.

Існує повір’я, що напередодні Великодня Бог відкриває рай та пекло, і душі померлих людей можуть зійти на землю. Люди, які помирають у Світлий четвер, відразу попадають до раю. Звідси з’явилась традиція відвідувати цього дня кладовище та «христосатися» з покійними. На могилах заведено залишати великодні подарунки — крашанки, писанки, паски. Обов’язково на кладовищах треба читати молитви як за живих, так і за покійних, прохаючи у Царства Небесного прощення гріхів. 

Що можна робити у Світлий четвер

У Світлий четвер варто бути наповненими світлими енергіями, нести лише позитив та оптимізм, якого так бракує в часи війни. Проведіть день з родиною, будьте з ними добрими та поблажливими. Керуйте своїми негативними емоціями й пам'ятайте, що у релігійне свято думати про погане — неправильно.

Що не можна робити у Світлий четвер

  • Залишати продукти на кладовищі є ще язичницькою традицією, яку не схвалює православна церква! Краще роздати продукти нужденним.
  • Тим людям, які все ж таки кладуть на могили гостинці, не варто там залишати алкогольні напої. Повної заборони на поминання померлих алкоголем нема, але робити це краще помірно та вдома, а не на кладовищі.
  • Не можна робити пишне застілля, адже це вважається образою для пам’яті померлих.

Читайте також: 

Можливо зацікавить