Свої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисниць

Свої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисниць

Простір «Плюс Плюс ++», що має на меті підтримувати родини українських воїнів, ставати місцем їхнього відпочинку чи продуктивного перебування, відкрився у Луцьку. Тепер сім'ї захисників і захисниць нашого спокою сьогодні, а також їхні рідні мають місце, де зможуть отримати допомогу, підтримку і опинитися серед своїх. 

«Працюємо для ветеранів та близьких захисників і захисниць. Приходь побути серед своїх, провести зустріч чи отримати онлайн-консультацію. Тут тобі раді»

Важливість реалізації цього майданчика полягає у тому, що мета його створення - дати підтримку тим, хто боронить наш дім, і тим, хто чекає їх удома. 

Простір «Плюс Плюс ++», що розташований в будівлі ВНУ імені Лесі Українки, вміщує три кімнати. У одній із них можна почитати книги, скористатися інтернетом або ж просто побути на самоті. Наступний кабінет - зона для психологічних консультацій чи персональних перебувань.

Третя кімната стане місцем для групових занять, наприклад, тренінгів, кінопереглядів, лекцій, зустрічей. Організатори планують запрошувати діячів мистецтва й письменників. 

Свої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисницьСвої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисницьСвої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисниць

Основною цільовою групою наразі є захисники, ветерани і їхні сім'ї.

«Ми розуміємо, що це зміниться, коли закінчиться війна, тоді цей простір стане місцем більше для тих хлопців і дівчат, що захищають нас зараз. Якщо люди не є членами сім'ї захисників, але займаються волонтерством, їм так само тут будуть завжди раді. 

Ми будемо намагатися організувати нашу роботу так, щоб цим людям було комфортно», - коментує організацію роботи простору координаторка Тетяна Гордовська.

У новоствореному просторі можна отримати наступні послуги:

  • Психологічна підтримка: допоможуть обрати методику та психотерапевта;
  • Юридична підтримка: роз'яснять тонкощі законодавства, зокрема, як краще використовувати пільги, розроблять дорожню мапу юридичної підтримки;
  • Персональний супровід: ознайомлять із можливостями простору і сформують особистий підхід і графік у ньому;
  • Адміністративна підтримка: спробують ознайомити із інформаційними послугами під час воєнного стану, наприклад, про евакуацію чи виплати для ВПО;
  • Пошук роботи: допоможуть з написанням резюме, побудовою кар'єрних планів і підготовкою до співбесід.

На відкритті був присутній Анатолій Цьось, ректор Волинського національного університету імені Лесі України, у стінах якого з 12 вересня 2022 року запрацює хаб. Він наголосив, що нині важливою функцією університету є допомога Збройним силам України і діяльність, спрямована на захист нашої держави, адже якісну освіти можна надавати тільки у вільній державі Україна. 

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк заявила, що міська рада допомогатиме, підтримуватиме ініціативу у майбутньому, і побажала тим, хто відвідуватиме простір, щоб «кожне слово і кожна мить дарувала надію на продовження життя».

Свої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисниць

Волонтерка штабу «Ангар» й дружина захисника України Ольга Валянік сказала, що відкриття простору - знакова подія в житті Луцька.

«Особисто я про створення Veteran Hub мріяла 5-6 років. Насправді, це дуже крута річ, що його нарешті створюють. Військовослужбовці, ветерани, члени їх сімей, члени сімей загиблих мають можливість прийти, побути разом зі своїми побратимами, посестрами, отримати належну підтримку, можливості для розвитку.

Я щиро втішена, що в Луцьку є такий унікальний простір. Дякую всім, хто долучився до цього і всім, хто підтримує Збройні сили України, хто бореться на тих чи інших фронтах», – зазначила Ольга.

Свої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисниць

«Якщо 2014-2015 роки стосувалися не всіх, то сьогодні це торкається багатьох. Немає такої родини, в якій не було б воїна: хтось відправив сина, чоловіка, батька чи займається волонтерською діяльністю. Кожен щось робить для нашої спільної перемоги, яка неодмінно буде. Розуміємо, що буде період, коли повернуться хлопці і їм потрібно буде надавати допомогу. Це відбуватиметься у таких хабах, і це дуже добре. Всюди намагатимемося їм допомогти, аби вивести з того стану, у який вони потрапили».

Свої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисниць

«Цього року Veteran Hub подав інформацію про створення ініціативи із започаткування нових просторів і про те, що можна подавати заявки, аби відкрити партнерський простів «Плюс Плюс ++». Наш університет зробив це, зокрема відділ міжнародних зв'язків, - отримали позитивну відповідь: заявку схвалено, а нас відібрано на навчання.

В серпні я відвідувала Вінницю разом із Марією Козігорою, адміністраторкою цього простору. Тиждень там відбувалося навчання з організації, щодо структури, як правильно обладнати місце, як спілкуватися з людьми.

Після цього почалася підготовка до відкриття, і зараз ми бачимо діючий відкритий простір, який із завтрашнього дня вступає в повноцінну роботу», - ділиться організацією простору «Плюс Плюс ++» координаторка Тетяна Гордовська.

Свої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисниць

Консультації з психологами, повідомляє вона, будуть відбуватися, як очно, так і в онлайн, все залежить від запиту. 

«Буде доречно, коли цим займатиметься фахівець в напрямку послуг, що буде «на телефоні» уточнювати деталі: яке питання хвилює, наскільки тривала і важка робота передбачається. Тоді людину буде скеровано до спеціаліста, оскільки хаб співпрацює з великою кількість психологів, що мають різні кваліфікації й напрямки», - додає координаторка простору.

Свої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисницьСвої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисницьСвої тут: у Луцьку запрацював простір для ветеранів та рідних захисників і захисниць

Створити подію може будь-яка людина чи організація, що займається ветеранськими справами чи підтримує близьких захисників.

Звернутися до координатора простору можна за телефоном: +38 (050) 197-70-55, написавши на пошту: [email protected] або завітавши за адресою: місто Луцьк, проспект Волі, 13 - головний корпус ВНУ ім. Лесі Українки - вхід зі сторони вулиці Степана Бандери.

Довідково: Veteran Hub утворився у 2018 році, щоб ветерани мали безпечне місце, де можна було попрацювати, відпочити чи просто провести час серед своїх. Восени 2021-го відкрилися перших вісім просторів «Плюс Плюс ++» для ветеранів АТО/ООС.

Фото і текст: Ольга ЮСКОВЕЦЬ

Можливо зацікавить