Теплий одяг, котли та дрова: як луцькі депутати готуються до воєнної зими і режиму економії

Теплий одяг, котли та дрова: як луцькі депутати готуються до воєнної зими і режиму економії

Цьогоріч прогнозують один із найскладніших опалювальних сезонів за всю історію незалежної України. Невизначеність з постачанням газу, часті обстріли ворогами інфраструктурних міських об'єктів та попередження про ймовірні віялові відключення електроенергії по країні змушують українців готуватися до складної зими. 

Завтра, 20 жовтня, опалювальний сезон уже розпочнеться у комунальних лікарнях Луцької громади та лікарнях обласного підпорядкування. А при стабільній середньодобовій температурі повітря +8 градусів, тепло планують пустити й у помешкання лучан. 

Видання ВСН вирішило поцікавитися, як депутати Луцької міськради готуються до опалювального сезону та що радять першочергово зробити мешканцям громади, аби пережити зиму у відносно комфортних умовах. 

Теплий одяг, котли та дрова: як луцькі депутати готуються до воєнної зими і режиму економії

Ірина ЧЕБЕЛЮК: 

«Проживаю у приватному будинку і до опалювального сезону ми встановили котел на альтернативному паливі. І на випадок відсутності газу заготовили деревину. Готуємося до такого опалення наразі. Також придбали теплий одяг, капці, ковдри, аби трохи утеплитися».

Андрій РАЗУМОВСЬКИЙ:

«У мене газовий котел, сподіваюсь, що газ все-таки буде. Місце під твердопаливний котел є і в разі необхідності встановлю, але поки не робив цього. А от генератор на випадок, якщо зникне електроенергія, вже встановив».

Олег ТАРАСЮК:

«У своєму помешканні я намагатимуся першочергово та максимально економити як електроенергію, так і газ. На мою думку, у будинки без лічильників можливо буде подаватися менше газу і температура буде нижча. Добре, що маємо теплу осінь, і опалювальний сезон розпочнеться трохи пізніше, а також надіємося на теплішу зиму, і якось переживемо її. Не у всіх є кошти на утеплення.

Головне, максимально триматися і допомагати один одному, адже наразі багато чого залежить від людей. Сьогодні усі українці об'єдналися, і першочергово потрібно думати, в яких умовах перебувають наші хлопці в окопах і робити правильні висновки. Надіюся, що кожен підійде до цієї проблеми зважено, адже крім жорстокого режиму економії у нас немає варіантів. Кожен має розпочати з себе».

Теплий одяг, котли та дрова: як луцькі депутати готуються до воєнної зими і режиму економії

Роман БОНДАРУК: 

«До опалювального сезону я придбав генератор, аби при відключенні електроенергії було тепло і світло. А загалом будинок і так гарно утеплений у всіх традиціях енергоефективності». 

Олександр ТКАЧУК: 

«Я ще минулоріч утеплив будинок пінопластом, і встановив твердопаливний котел. Будемо топити дровами, бо хто його знає, що буде з ціною на газ, та й чи буде він взагалі. Цьогоріч уже запасся дровами і більше будемо грітися ними». 

Алла НАДТОЧІЙ:

«У квартиру ми придбали сучасний і дороговартісний металокерамічний обігрівач, адже він менше споживає електроенергії і надає достатньо тепла. Крім того, ще є кондиціонер, який теж працює на вироблення тепла. Також плануємо відрегулювати металопластикові вікна на зимовий період.

Лучанам, особливо старшого віку, пораджу обрати найтеплішу кімнату в помешканні та облаштувати її на випадок холодів. Також варто відрегулювати пластикові вікна, або ж утеплити дерев'яні. За батареями можна наклеїти відбиваюче полотно, яке стримуватиме тепло у помешканні.

На крайній випадок можна домовитися з рідними чи близькими, аби перебути там у надзвичайній ситуації. За можливості варто придбати теплі речі та взуття. Також варто думати про те, аби не перевантажувати електропроводку, і запросити електрика, аби перевірити її.

Загалом ми маємо думати один про одного і разом пережити всі негаразди, здобути перемогу, і показати ворогу, що ми єдині».

Володимир ПШИБЕЛЬСЬКИЙ:

«До зими я утеплив фасад будинку скловатою, що дозволить зберегти тепло у помешканні. Оскільки у мене автономне опалення, то загалом планую по мінімуму використовувати газ, і без нагальної потреби його не вмикати.

Розумію, що можливість перейти на альтернативні джерела опалення є далеко не у кожного, але хто може утеплити будинок, це варто зробити.

Загалом лучанам сьогодні варто зрозуміти складну ситуацію в країні, прислухатися до рекомендацій наших комунальних служб і намагатися їх виконувати. Зокрема, за можливості потрібно знизити навантаження на енергетичну та опалювальну системи. Хоч це і мінімум, але в загальному це допоможе нам пережити цю зиму і перемогти у війні».

Теплий одяг, котли та дрова: як луцькі депутати готуються до воєнної зими і режиму економії

Микола ЯРУЧИК: 

«Загалом я ставлюся до майбутньої зими без паніки. Уже стандартно провів технічну підготовку газового котла для техніки безпеки, аби потім не трапилася біда в будинку. Вікна налаштовані на зимову пору ще з минулої зими.

Коли щось відбувається, я намагаюся спокійно ставитися до ситуації і не панікувати. Будемо надіятися, що проблем з газом та електрикою не буде, і все скоро закінчиться нашою перемогою».  

Алла ДОМАНСЬКА:

«Я проживаю в багатоквартирному будинку і стримую себе від того, аби купляти обігрівачі, бо переживаю, чи витримає наша електромережа такі навантаження. Тому особисто для себе буду вирішувати це питання уже по ситуації. Загалом теплий одяг та пледи завжди у квартирі є. Наприклад у мами в будинку - котел на дровах, тому запаслися деревиною.

Людям варто очікувати, що зима буде складною, готуватися потрібно і намагатися усім протриматися. Звичайно ж, можна накупляти обігрівачів, але варто подумати й про інших, не впевнена, що електромережі наших багатоповерхівок впораються з таким навантаженням. Загалом, через обстріли ми можемо взагалі лишитися без електрики, тому потрібно дбати про себе, але й враховувати інтереси інших».  

Лілія КАНЬОВСЬКА:

«Я проживаю у батьківській хаті в селі, і будинок ми опалюємо дровами, а деколи частково газом. Загалом, це своєрідна незалежність від газу, та й економія. У нас є садок, де ми помаленьку проводимо його оновлення і обрізаємо сухі дерева, а натомість садимо нові. Загалом у нас не дуже великий будинок і цим ми повністю закриваємо свої потреби в дровах».

Підготувала: Юлія АНТОНЮК

Можливо зацікавить