Трафік відновився, але вантажівки продовжують прибувати: яка ситуація на прикордонному «Ягодині»

Трафік відновився, але вантажівки продовжують прибувати: яка ситуація на прикордонному «Ягодині»

Станом на ранок 12 вересня покращилася ситуація на пропускному пункті українсько-польського кордону «Ягодин» щодо черг з вантажівок. Також польські митники завершили протести, через які блокувалася робота митниці.

Як повідомила ВСН речниця Волинської митниці Валентина Черниш, станом на 12 вересня кількість вантажних автомобілів на цьому пункті пропуску значно зменшилася.

«Для порівняння: станом на 9 вересня у черзі стояло 2 800 вантажівок на виїзд з України, а станом на понеділок, 12 вересня, це - 2 600 автомобілів; на в'їзд черга теж зменшилася з 1 200 до 600 транспортних засобів. Проте на «Ягодин» продовжують прибувати нові автомобілі. Загалом за зміну покидає митну територію близько 300 вантажівок, а заїжджає - 350. Тобто трафік відновився трішки більше, ніж був до «кризового» рівня 5 вересня, коли польські протестувальники заблокували роботу митниць», - зазначила Валентина Черниш.

Розширення роботи пропускного пункту пропуску «Устилуг» незначною мірою вплинуло на розвантаження «Ягодина».

«На «Устилузі» трішки збільшилися черги: станом на ранок 12 вересня там перебуває близько 40 легкових автомобілів та понад 100 вантажівок на в'їзд і на виїзд. Але оформлення цих автомобілів не займає багато часу, адже вони рухаються порожніми. А черга на «Ягодині» виникла саме через завантаженість пункту пропуску сільськогосподарськими товарами, які потребують фітосанветконтролю, і крім митного оформлення, чекають на печатку ветлікаря, який засвідчує безпечність продукції для європейських країн. Тому розширення роботи «Устилуга» значно «Ягодин» не розвантажило. Проте частково вирішило проблему з протестами, адже українська сторона задовольнила вимогу польських далекобійників, і вони уже виїжджають з країни окремим коридором, оминаючи величезну чергу з сільськогосподарською продукцією», - розповіла речниця митниці.

За її словами, на кордоні залишилися такі ж темпи оформлення автомобілів, які були до цього. У митниці очікують, що їх швидкість збільшиться, адже 2600 вантажівок - це велика черга. 

«Хоч і водіям трішки допомогли з водою «Ковельводоканал» та рятувальники, але їм доводиться перебувати у кабіні мінімум шість діб. А це доволі довго», - резюмувала Валентина Черниш.

Також на «Устилузі» у черзі стоїть близько 40 легкових автомобілів. Загалом транспортні засоби до 7,5 тонн там курсують без проблем.   

Нагадаємо, що на польсько-українському кордоні виникли величезні черги з вантажівок, які розтягнулося на кілометри. Зокрема, на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ» автомобільна черга сягала до 45 кілометрів.

Через великі черги Україна втрачає колосальні суми, які б могли надходити до бюджету. Йдеться про суму від 55 до 60 мільйонів гривень.

Проте 9 вересня польські перевізники прибрали свої вантажівки з вʼїзду на пункт пропуску з боку Дорогуська. Рух транспорту з польської сторони розблоковано. 

Можливо зацікавить