Церковне свято 20 грудня: що не можна робити в цей день

Церковне свято 20 грудня: що не можна робити в цей день

20 грудня, віряни вшановують пам'ять Міланського єпископа й проповідника Амвросія Медіоланського. У цей день є багато традицій та заборон.

День Амвросія

Амвросій Медіоланський жив у 4 столітті в Італії та був  єпископом християнської церкви. Він був  проповідником і відомим борцем з язичництвом. Єпископ є одним з чотирьох великих латинських вчителів церкви. Він був скромним та вів суворий спосіб життя. 

Традиції свята

20 грудня все ще дія Різдвяний піст, тому гулянь на День Амвросія не проводилося. У народі зазвичай готувалися до Різдва Христового. Жінки наводили лад у хаті, прали, робили генеральне прибирання. Чоловіки традиційно різали курей, свиней, коптили рибу, м'ясо, сало. Незаміжні дівчата вишивали, шили.

Було повір'я, чим красивіше буде наряд у дівчини у цей день, тим швидше вона вийде заміж.

Що не можна робити в цей день

- Посиденьки не проводилися аж до 6 січня. Тоді люди сувору дотримувалися Різдвяного посту;- Також у цей день не можна лихословити;- Не варто зустрічатися з людьми, які вам неприємні;- Жінкам цього дня заборонено важко працювати, шити, в'язати й прати білизну;- Дівчатам не можна розчісувати волосся й мити голову.- Не можна співати та веселитися;- 20 грудня не варто переїдати і не пити алкогольні напої;- Не треба брати гроші в борг.

Можливо зацікавить