Цвинтарний етикет: коли прибирати могили на кладовищі

Цвинтарний етикет: коли прибирати могили на кладовищі

Настоятель храму Софії – Премудрості Божої в Луцьку протоієрей Віктор Пушко виданню ВСН розповів коли потрібно прибирати могили на кладовищі. 

Могили на кладовищі варто прибирати до Світлої седмиці, тому що на Світлу седмицю все-таки потрібно намагатися не виконувати ніяких робіт на цвинтарі.

Часто доводиться бачити, як люди приїжджають в неділю на цвинтар, так би мовити на «Проводи», і поки чекають, а можливо навіть не чекаючи священника, починають наводити порядок на цвинтарі, і це складає не дуже добре враження.

Одні люди звершують заупокійну літію на могилах рідних та близьких, а поруч інші люди можуть прибирати на могилах, бо вони не встигли до цього часу навести лад: виносять сміття, щось чистять та підбивають молотком, каже панотець.

Тому, зауважує він, треба зробити все, щоб встигнути до дня Проводів, до того дня, коли буде звершувати заупокійні служіння церква, зокрема коли на цвинтар приходить священник, щоб цей час присвятити безпосередньо молитві, а не звичайним роботам. Тому люди по різному стараються підготуватися до цього. 

«Ми бачимо, що багато що залежить від погоди, якщо погоди немає, то хтось вимушений приїжджати пізніше. Але важливо зробити це до поминального дня, який в кожній місцевості, в кожному селі, в кожному місті по-різному», – каже Віктор Пушко.

В когось це третій день Великодня, в когось четвер після Пасхи, в когось це субота, в когось це неділя, і є день «радниці» дев’ятий день після Великодня, у вівторок. Але важливо щоб люди потурбувалися про це, і підготували не тільки столи та оселі до пасхи, але в тому числі і могили своїх родичів. 

«Христос Воскрес із мертвих, - співаємо ми в тропарі. - Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував». Тому, ясна річ, не можна забувати про тих, хто в гробах, бо ми, зокрема, і до них теж приходимо на могилу, промовлячи це пасхальне вітання «Христос Воскрес! Воістину Воскрес», – розповідає протоієрей.

Читайте також:

• Чистий четвер – традиції, прикмети та заборони: розповідає Віктор Пушко

• «Це – як медитація»: господиня з Волині – про таїнство випікання паски

• Чи скасують на Волині комендантську годину у Великодню ніч

Можливо зацікавить