Туреччина подарує «Байрактар» для ЗСУ, на який у Литві зібрали 5 мільйонів євро

Туреччина подарує «Байрактар» для ЗСУ, на який у Литві зібрали 5 мільйонів євро

Туреччина передасть Литві безоплатно безпілотник «Байрактар» для українських військових, 5 мльйонів євро на який за ініціативою ведучого Андрюса Тапінаса зібрали за рекордні 3 дні. 

Як пише «Європейська правда», про це оголосили координатор кампанії Андрюс Тапінас та міністр оборони Литви Арвидас Анушаускас.

«Це неймовірно, але Туреччина щойно погодилася безоплатно передати «Байрактар», на який литовці збирали гроші. Це просто неймовірно! На зібрані кошти ми придбаємо необхідні боєприпаси, а решта суми також піде на підтримку України», - повідомив Анушаускас. 

 «Турків настільки вразило прагнення литовського народу допомогти Україні, … що Туреччина вирішила подарувати бойовий дрон Bayraktar TB2 з усією оптикою і необхідним обладнанням. Тепер у нас є «Байрактар», є обладнання для нього і все ще є 4,4 млн євро. Дякуємо за лідерство міністру оборони Арвидасу Анушаускасу і його заступнику Віліусу Семешка за успішні перемовини, і звісно дякуємо Туреччині за такий чудовий подарунок у відповідь на ініціативу невеликого телеканалу у невеликій країні», - написав у своєму Facebook Тапінас. 

Згодом оголошення опублікувала і компанія-виробник безпілотників.

Андрюс Тапінас деталізував, що 1,5 млн євро із зібраної суми перерахують Міноборони Литви для того, щоб профінансувати боєприпаси для дрона, а ще 4,4 млн спрямують на іншу допомогу Україні.

«Оскільки все це - ваші гроші, ми напевно проведемо опитування і вирішимо разом», - додав він.

За його словами, турецька сторона пообіцяла максимально швидко підготувати дрон до передачі - орієнтовно протягом трьох тижнів, і прикрасити його кольорами прапорів Литви та України. 

Нові деталі мають повідомити наступного ранку на спеціальному брифінгу Міноборони. 

Можливо зацікавить