У 13 медичних закладах на Волині можна отримати безоплатну реабілітаційну допомогу. Перелік

У 13 медичних закладах на Волині можна отримати безоплатну реабілітаційну допомогу. Перелік

Для того, щоб люди, які потребують реабілітації в умовах повномасштабної війни, змогли повернутися до активного повсякденного життя, в Україні деякі медичні заклади надаватимуть відповідну безоплатну допомогу. На Волині таких - 13.

Про це інформує Міністерство охорони здоров'я України.

Зазначається, що розвиток реабілітаційної допомоги починається з багатопрофільних лікарень, щоби людина могла отримати її одразу після травмування (або ж початку захворювання). 

Реабілітаційну допомогу можна отримати безплатно. Для цього наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили новими пакетами: «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».

Тобто держава вже зараз оплачує надання громадянам якісних безоплатних послуг у закладах, які підписали контракт із Національною службою здоров’я України.

Людина може самостійно обирати реабілітаційний заклад, відділення, підрозділ й фахівців з реабілітації з огляду на їхню спеціалізацію. 

Щоб отримати послугу потрібне електронне направлення від сімейного лікаря, з яким укладена декларація, або лікуючого лікаря, у тому числі - лікаря фізичної та реабілітаційної медицини. Якщо мова йде про реабілітацію в стаціонарі, то її можна отримати через переведення з медзакладу або клінічного підрозділу лікарні.

Пацієнт у межах реабілітації в амбулаторних умовах може отримати, зокрема, наступні послуги:

  • реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини та фахівцями з реабілітації - членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;
  • встановлення діагнозу та складання індивідуального реабілітаційного плану, програми реабілітаційної терапії;
  • визначення прогнозу за результатами реабілітаційного обстеження для планування подальшого реабілітаційного маршруту пацієнта;
  • оформлення довідок, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та направлень на медико-соціально-експертну комісію та/або лікарсько-консультативну комісію тощо

Електрофорез або інші апаратні фізіопроцедури, масаж, призначили грязі або мінеральну воду для внутрішнього або зовнішнього застосування не є доказовими методами реабілітації, тому НСЗУ за них не платить. У випадку пропонування можна звертатися на «гарячу» лінію.

Ключовою вимогою до стаціонарного реабілітаційного пакета є надання реабілітаційної допомоги високого обсягу - кожний пацієнт має щоденно отримувати щонайменше 3 години індивідуальних реабілітаційних втручань. 

Щодо амбулаторного пакета, то він передбачає надання реабілітаційної допомоги від однієї до двох годин на добу або менше ніж година на добу для пацієнтів, які потребують: нейрореабілітації, ортопедичної, психологічної, кардіо-респіраторної реабілітації або комплексної реабілітації. Також передбачені й інші напрями реабілітації.

На Волині за двома «реабілітаційними» пакетами контракт із НСЗУ уклали 13 закладів. 11 можуть надавати допомогу за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», 13 - за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах». 

Читайте також:

Можливо зацікавить