У будинку Косачів на Волині після реставрації знову ремонтують стіни

У будинку Косачів на Волині після реставрації знову ремонтують стіни

У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки підрядна фірма «Житлобуд-2» виправляє частину недоліків, котрі з'явилися майже одразу після завершення реставраційних робіт «Білого» та «Сірого» дерев'яних будинків Косачів.

Ремонтні роботи – в «Сірому» будинку

Як розповіла в коментарі Суспільному директорка музею Ольга Бойко, наразі працівники підрядної організації ремонтують «Сірий» будинок, у якому знімають верхній шар штукатурки і виправляють тріщини на стінах.

«Зараз всередині в «Сірому» будинку збивають на одній стіні штукатурку: там велика частина, надуло верхній шар штукатурки, майже на всю стіну. І під вікнами, над дверима, по кутках, частково по стінах знов з'явилися тріщини. Вони не відмовлялися усувати недоліки. Якщо я не помиляюся, то це вже четвертий раз», – каже Ольга Бойко.

Після реставрації, яка вартувала понад 8 мільйонів гривень, експонати до музею-садиби поки так і не повертали, – сказала Ольга Бойко.

У підвалі «Білого» будинку досі стоїть вода

Станом на 29 травня при вході в підвальне приміщення «Білого» будинку є п'ять сантиметрів води й у самому підвалі – 2-3 сантиметри. Зі слів директорки музею, рекордний показник упродовж весни становив 35 сантиметрів води.

«В підвалі, де вода поки нічого не робили. Ми самостійно її викачували – вода знову набирається. Вони (підрядники – ред.) не відмовлялися усувати ці проблеми, мають гарантію на ремонт 10 років. На рахунок підвалу, то кінцевого результату поки не досягли», – каже Ольга Бойко.

Як зазначила директорка, підрядник пропонує музейникам ставити насос для відкачування води, проте в музеї наполягають на ремонтних роботах, зокрема повернути систему водовідведення, яку під час реставрації працівники підрядної фірми зняли та повторно не встановили.

«Це (насос – ред.) не вирішує в загальному проблеми. Ми хотіли, щоб були якісно зроблені роботи, щоб була повернутий водовідвід, який було знято. Це можливо зменшило б вплив грунтових вод і гідроізоляція почала б краще справлятися з роботою, яку вже вони вклали. Ми ще будемо з підрядником все це обговорювати», – додала Ольга Бойко.

Нагадаємо, після ремонту музею-садиби Косачів затопило «білий будиночок» Лесі Українки. Забудовник виправдовує це тим, що за бажанням музейників приміщення поглибили на 30 сантиметрів. 

Читайте також:

Можливо зацікавить

Федор Шульган, день народження

25 квітня: хто з волинян святкує День народження

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Бої Донеччина

Третя трагічна звістка в громаді за тиждень: на війні загинув Герой з Волині Іван Войчук

поховання військового

Передчасно пішов з життя: на Волині попрощаються із Героєм Анатолієм Дорошем

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського

Поховання військового

Від початку повномасштабної війни захищав Україну: на Волині прощатимуться з Героєм Андрієм Ярошиком

Рецепт паски
відео

Перевірений роками: бабуся з Волині поділилася рецептом паски без замішування тіста

війна

За покликом власного сумління доєднався до війська: на війні загинув Герой з Волині Андрій Сливка

Поховання військового
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині попрощалися із Героєм Олександром Мажулою