У Червоному Хресті заявили, що не гарантували безпеку азовцям, бо не в силі

У Червоному Хресті заявили, що не гарантували безпеку азовцям, бо не в силі

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що не гарантував безпеки українських захисників і захисниць, які вийшли з Азовсталі в Маріуполі, бо це не в їхніх силах. Там зазначають, що як нейтральний посередник, МКЧХ «сприяв безпечному виходу учасників бойових дій із заводу Азовсталь у координації зі сторонами конфлікту».

Про це пише Кореспондент з посиланням на повідомлення на сайті організації.

 

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, які опинилися в руках ворога, бо це не в наших силах. Ми заздалегідь пояснили це сторонам. Сторони конфлікту зобов’язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та суспільної цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно забезпечити безпеку військовополонених», - заявили у Червоному Хресті.

 В організації також зазначили, що хоч їм і вдалося відвідати деяких військовополонених, які утримуються сторонами, але вони неодноразово заявляли, що все ще не мають доступу до всіх військовополонених, включаючи тих, що утримуються в Оленівці. 

«МКЧХ має бути дозволено відвідувати та повторно відвідувати військовополонених, зокрема тих, до яких йому ще не було надано доступу, і для виконання свого гуманітарного мандату», - йдеться у повідомленні.

 Відомо, що в ніч проти 29 липня пролунав вибух на території колишньої виправної колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області. Внаслідок цього знищено будівлю, в якій утримувалися українські військовополонені, виведені із заводу Азовсталь. За даними російської сторони, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. Після теракту в Оленівці Червоний Хрест запросив доступ до колонії та всіх місць, де лікуються постраждалі або куди могли бути перевезені тіла. Червоний Хрест також запропонував підтримати евакуацію поранених та безкоштовно передати медикаменти, засоби захисту та матеріали для судово-медичної експертизи ˜– ця пропозиція залишилася без відповіді, як і прохання про доступ. 

«Ми готові до дислокації до Оленівки. У нас вже є бригади медичної та судово-медичної експертизи, які працюють поблизу, оскільки ми працюємо в Донецьку з 2014 року», - додали у Червоному Хресті.

Можливо зацікавить

Волинську «сталеву сотку» передислокували на Донеччину: що відомо

Волинську «сталеву сотку» передислокували на Донеччину: що відомо

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану

Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану

Бої Донеччина

Третя трагічна звістка в громаді за тиждень: на війні загинув Герой з Волині Іван Войчук

поховання військового

Передчасно пішов з життя: на Волині попрощаються із Героєм Анатолієм Дорошем

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського

«Втратив друга та ногу й переніс 14 операцій»: 22-річний військовий з Волині проходить реабілітацію та мріє про повернення «до своїх»
відео

«Втратив друга та ногу й переніс 14 операцій»: 22-річний військовий з Волині проходить реабілітацію та мріє про повернення «до своїх»

війна

За покликом власного сумління доєднався до війська: на війні загинув Герой з Волині Андрій Сливка

Поховання військового
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині попрощалися із Героєм Олександром Мажулою