У Чорнобильській зоні різко піднявся рівень води у річці Уж: чи є небезпека

У Чорнобильській зоні різко піднявся рівень води у річці Уж: чи є небезпека

У Чорнобильській зоні  піднявся рівень води у річці Уж, що дуже небезпечно для Києва. Зимовий паводок спричинило нагромадження криги.

 Про це повідомляє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

У повідомленні йдеться, що зажори формуються в осінній період або протягом нестійких зим. Це – скупчення шуги, внутрішньоводного льоду, битої криги та згустків снігу, що випадає на водну поверхню. Відтак, уся ця водна маса рухається у товщі води вниз за течією.

На вузьких ділянках русла, поворотах, перекатах швидкість її уповільнюється, вона ущільнюється й, інколи, забиває майже весь водний переріз – так і утворюється зажор, своєрідна крижана гребля. При цьому рівень води стрімко піднімається, може затоплюватись заплава річки.

Уся ця маса може зруйнувати береги та гідротехнічні споруди.

 Для Прип’яті в межах заповідника сприятливими для зажороутворення є гідрологічні передумови (витрати води в межах 300-500 м3/с) та особливості зниження температури повітря.

 Читати також:

  • Протягом найближчого часу волинянам не варто очікувати на різку зміну погодних умов. Як прогнозують, у Волинській області переважатиме плюсова температура, а на початку наступного тижня будуть дощі.

Можливо зацікавить